Autor Wątek: Auris I - kontrolka wypalania DPF  (Przeczytany 2643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris I
Auris I - kontrolka wypalania DPF
« dnia: 03 Listopada 2022, 11:17:27 »
Cześć,

posiadam Auris I 2011 r. 2.0 D4D
Pytanie do Was, czy jest gdzies na desce rozdzielczej kontrolka, która zapala się podczas wypalania DPF ? U mnie nigdy sie nic nie zapala, ale mozliwe ze jest ona po prostu odłączona.

Jeśli nie ma fabrycznie takiej kontrolki, to czy ktoś się kiedyś bawił żeby zrobić to na "krótko" :D ?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris I - kontrolka wypalania DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2022, 20:19:06 »
Po aktualizacji softu silnika można włączyć opcję zaświecania się KONTROLKI na zegarach (kontrolki fabrycznej) , w trakcie regeneracji filtra przez sterownik
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2022, 21:15:56 »
Po aktualizacji softu silnika można włączyć opcję zaświecania się KONTROLKI na zegarach (kontrolki fabrycznej) , w trakcie regeneracji filtra przez sterownik
Ale to chyba w ND i GD ?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2022, 21:29:50 »
Aaa tak, nie zwróciłem uwagi że to AD, dziękuję

Czyli kontrolki nie ma i nie będzie i nie ma jak tego obejść oprócz wzrostu spalania lub śledzenia post injection lub cyklu 5tego wtryskiwacza. Można się co najwyżej wpiąć w jego obwód rownolegle diodą led i patrzeć kiedy mruga a diodę dac do schowka lub na deskę wyrzucić w obramowce
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2022, 21:34:30 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2022, 11:02:01 »
Obiło mi się o uszy ze chyba w oplu jest tak, że jak załącza się wypalanie DPF to przy okazji włącza się nagrzewanie lusterek. Czy tutaj może jest coś podobnego, że jakiś obwód załącza się przy wypalaniu ? Coś co jest troche lepiej dostępne by podłączyć diodę?
a moze jest tam jakiś sterownik ? czy prosto z komputera załącza się 5 wtrysk ?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2022, 13:55:57 »
Mam silnik D-4D 2,2 136 KM z  DPF-em. Piąty wtrysk załącza się dopiero, gdy temperatura DPF-a osiągnie wielkość 500 st.C. Te 500 st.C uzyskiwane jest poprzez dotryski (dodatkowe wtryski paliwa) w komorach spalania silnika. Piąty wtrysk podnosi temperaturę DPF-a do ok. 600 st.C, która jest niezbędna dla wypalenia sadzy i zamiany jej na niepalny popiół.

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudnia 2022, 10:57:23 »
ok Josef, masz moze jakiś pomysł żeby zrobić taką kontrolkę ?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2022, 07:30:47 »
Nie próbowałem montować dodatkowych kontrolek informujących o wypalaniu DPF-a. Cały czas jeżdżę z włączonym podglądem spalania chwilowego i wiem, kiedy zaczyna się procedura wypalania tego filtra - znacząco rośnie wielkość zużycia paliwa, która w szczycie przez krótki czas osiąga 10-11l/100 km. Procedura trwa przez ok. 15 - 20 km jazdy, w zależności od stopnia zapchania filtra. Jadę wtedy spokojnie z szybkością ok. 80 km/godz. na 4-tym biegu i obrotach silnika 2000 - 2500 /min. Po ustaniu wypalania spalanie nagle spada do 4,5 - 5 l/100 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl