Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Listopada 2022, 14:09:53 »
@Hillbilly: oczywiście masz rację, że każde auto będzie zimą paliło więcej, ale w hybrydach ta różnica jest dużo większa (choć, żeby być dokładnym to zależy też od typowych tras, bo jeśli ktoś jeździ codziennie długie odcinki po autostradzie, to  będzie to mniej zauważalne)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Listopada 2022, 14:18:50 »
Ogrzewanie w zimie bardzo szybko wychładza silnik, pompki obiegowe bardzo szybko zabierają ciepło z układu chłodzenia  . Jeśli ktoś nie jest ciepłolubny , to wystarczy wyłączyć ogrzewanie i jechać na obiegu wymuszonym jazdy, ustawiając sobie np 23*C bez wentylatora ,  wtedy różnica w spalaniu jest spora. Przetestowałem to kilka razy na trasie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Listopada 2022, 15:17:06 »
Oprócz tego, pakiet zimowy do  dla oszczędnych fanów jazdy o kropelce...

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Listopada 2022, 15:58:58 »
Do takiego stopnia to nie dopuszczam , w aucie ma być komfortowo .

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Listopada 2022, 16:31:54 »
To taki żart,  ale parę "ciekawych" postów już tu na forum czytałem

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Listopada 2022, 16:40:15 »
Jeżdżę krótko hybrydą, ale też zauważyłem, że temperatura ma duży wpływ na spalanie. Może to subiektywne, ale w pełnym spalinowcu temperatura zewn. aż tak nie wpływa na spalanie. Czy tylko mi się wydaje?
Dziś krótka trasa 4km i spalanie 9,2l/100km. Po godzinie powrót, a więc silnik jeszcze nie wystygł, i spalanie 5,9l/100km. Auto garażowane.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Listopada 2022, 19:30:56 »
Ogrzewanie w zimie bardzo szybko wychładza silnik, pompki obiegowe bardzo szybko zabierają ciepło z układu chłodzenia  . Jeśli ktoś nie jest ciepłolubny , to wystarczy wyłączyć ogrzewanie i jechać na obiegu wymuszonym jazdy, ustawiając sobie np 23*C bez wentylatora ,  wtedy różnica w spalaniu jest spora. Przetestowałem to kilka razy na trasie.
Jak jedziemy sami, to dużo lepiej dla hybrydy i elektryka jest zmniejszenie nawiewu i temperatury do minimum, żeby szyby nie parowały, a dogrzewanie ciała przez podgrzewane siedzenie i np. kierownicę. Dlatego, że dużo łatwiej jest nagrzać kawałek siedzenia niż całą kubaturę samochodu.
Pytanie tylko, czy warto.
Z ciekawostek, w niektórych autach elektrycznych są napromienniki, żeby kierowcę i pasażera nagrzać od dołu (że niby jak w nogi ciepło, to i w resztę ciała) i w zestawie z podgrzewanym fotelem i kierownicą, umożliwiać zmniejszenie temperatury nawiewu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Listopada 2022, 20:37:27 »
Grzeje się od dołu nie po to żeby w nogi było ciepło tylko dlatego, że ciepłe powietrze unosi się do góry.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Listopada 2022, 08:42:07 »
U mnie w okresie rocznym wygląda to następująco.

To ja nie mam się czym pochwalić. Masz akumulator litowy czy NiMH ? Jeździsz głównie w trybie ECO, czy NORMAL?

:| :-(
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2022, 08:45:33 wysłana przez wszim »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Listopada 2022, 11:47:46 »
Macie diametralnie różne warunki jazdy sądząc po średniej prędkości, stąd te różnice i tak piękny wynik.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Listopada 2022, 14:24:14 »
Masz akumulator litowy czy NiMH ? Jeździsz głównie w trybie ECO, czy NORMAL?

Ma baterię litową , jeżdżę przeważnie w trybie Eco

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Listopada 2022, 15:34:00 »
No ja mam NiMH. Ciekaw jestem na ile sam typ baterii ma znaczenie. Ja nie jeżdżę na eko w ogóle. To może częściowo wyjaśniać tak sporą różnicę. A robisz więcej odcinków krótkich czy długich? U mnie w przeważającej części to 4km dojazdy do i z pracy i w weekendy trasy na kilkadziesiąt do 200km, kilka razy w roku trasy dużo dłuższe, przebiegi roczne średnio 15tys.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Listopada 2022, 16:15:13 »
No ja mam NiMH. Ciekaw jestem na ile sam typ baterii ma znaczenie. Ja nie jeżdżę na eko w ogóle. To może częściowo wyjaśniać tak sporą różnicę. A robisz więcej odcinków krótkich czy długich? U mnie w przeważającej części to 4km dojazdy do i z pracy i w weekendy trasy na kilkadziesiąt do 200km, kilka razy w roku trasy dużo dłuższe, przebiegi roczne średnio 15tys.

Nie tylko długość trasy ma znaczenie, ale też jej profil. Pisałem już wcześniej, że u mnie do pracy jest dość niefortunną: najpierw że 2 km po mieście, gdzie w chłodniejsze dni auto cały czas nagrzewa się na spalinowce. Później mam parę km obwodnicą, gdzie znów głównie na benzynie. Na koniec znów trochę uliczkami, ale duzoa część pod ostrą górę i znów na baterii nie uciagnie. Powrót z pracy mam już sporo lepszy, ale sumarycznie też mam spalanie niecałe 6l w miesiące letnie i z 1.5l więcej w zimowe

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Listopada 2022, 18:12:26 »
Ja mam teraz 7300 km przejechane od odbioru. Średnie spalanie od początku( nie kasowałem licznika spalania) to 6,1 litra. Nie używam trybu eko, bo mnie wnerwia. Strasznie zamulony. I jednak będę się upierał, że 6,1 litra przy tak dużym samochodzie z silnikiem 2,5 litra to super wynik, nie do osiągnięcia w silniku benzynowym bez hybrydy i powiem, że nie do osiągnięcia w turbodieslu o pojemności 2 litry i więcej( nie mówię o samej trasie, ale o średnim spalaniu). Może jakiś 1,6 tdi jest w stanie wykręcić taką średnią miasto/ trasa. Także biorąc pod uwagę wyposażenie samochodu, gabaryty, moc 222 kM, ja jak na razie nie widzę alternatywy w tej półce cenowej.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Listopada 2022, 19:23:08 »
A ja szczerze mówiąc nie odczuwam różnicy między tymi trybami jazdy. Owszem - na Eco może trzeba trochę mocniej wcisnąć pedał gazu, ale efekt ten sam.

Oczywiście mówię o jeździe "manualnej", bo na tempomacie różnice są spore

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl