Autor Wątek: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi  (Przeczytany 31825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #165 dnia: 20 Listopada 2024, 23:13:19 »
Jak na razie nikt nie słyszał by takowa awaria miała miejsce. Według różnych forumowych wieszczków i wróżbitów miały masowo zacierać się silniki po 150 tys. km.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #166 dnia: 21 Listopada 2024, 10:39:23 »
Rozcieńczanie oleju paliwem dotyczy głównie użytkowników z profilem krótkich dystansów a wtedy przebiegi rzędu 100tys można osiągnąć dopiero po 7..10 latach. Więc pewnie jeżeli nawet sytuacja dla silnika nie jest zdrowa, to jeszcze nie czas na pierwsze jaskółki awarii.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #167 dnia: 21 Listopada 2024, 11:28:54 »
A czy producent pomoże nam gdy będzie awaria silnika po upływie gwarancji? Nie sądzę
Koleżanka miała po gwarancji wywaloną uszczelkę pod głowicą i uszkodzoną głowicę oraz blok silnika( 2,2 D4D D-Cat) . Regularnie serwisowała w ASO. Koszt naprawy 14800 zł. Zapłaciła 2800 zł, resztę pokryła Toyota w geście dobrej woli.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 21 Listopada 2024, 21:30:53 »
Jak na razie nikt nie słyszał by takowa awaria miała miejsce. Według różnych forumowych wieszczków i wróżbitów miały masowo zacierać się silniki po 150 tys. km.
Tu na forum jest nas kilkaset osób a aut RAV4 hybrid w Polsce myślę że kilkadziesiąt tysięcy. Nie każdy wejdzie tu i napisze co mu się popsuło

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 21 Listopada 2024, 21:32:06 »
A czy producent pomoże nam gdy będzie awaria silnika po upływie gwarancji? Nie sądzę
Koleżanka miała po gwarancji wywaloną uszczelkę pod głowicą i uszkodzoną głowicę oraz blok silnika( 2,2 D4D D-Cat) . Regularnie serwisowała w ASO. Koszt naprawy 14800 zł. Zapłaciła 2800 zł, resztę pokryła Toyota w geście dobrej woli.
Otóż to w geście dobrej woli czyli mogą coś zrobić ale nie muszą

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Listopada 2024, 00:13:59 »
Tu na forum jest nas kilkaset osób a aut RAV4 hybrid w Polsce myślę że kilkadziesiąt tysięcy. Nie każdy wejdzie tu i napisze co mu się popsuło
Nie mówię wyłącznie o tym forum. Są inne, są grupy na FB, są serwisy typu AutoCentrum. Nie tylko polskojęzyczne. Nigdzie nie natknąłem się na takie informacje. Ostatnio czytałem o RAV4 gdzie jakoby silnik wybuchł. Już czwarty przypadek w tej generacji! Ale o silniku zatartym nie widziałem. Oczywiście na pewno nie przejrzałem wszystkich nawet tylko w znanych mi językach. Jednak nawet w takim USA czy Kanadzie - to bardzo duży rynek i to rynek „pieniackiego” klienta - nic nie słychać o takich problemach. Przypominam, to Kanadyjczycy rozkręcili „cablegate”. Jak by były seryjne przypadki zacierania silników to posypały by się pozwy zbiorowe - podobnie jak było w przypadku „cablegate”.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Listopada 2024, 08:27:47 »
Ostatnio czytałem o RAV4 gdzie jakoby silnik wybuchł
Jak wybucha silnik? Który? Spalinowy czy elektryczny? Wszystkie informacje, które znalazłem w sieci to USA i samochody z rocznika 2012-2018, czyli używane i nie wiadomo jak serwisowane. Prawdopodobnie chodzi o silnik 2,5 litra benzynowy wersja USA. Toyota wezwała 1,8 mln pojazdów do sprawdzenia. O naszych modelach nic nie słyszałem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spostrzeżenia odnośnie spalania RAV4 hybrid AWDi
« Odpowiedź #172 dnia: 22 Listopada 2024, 09:22:18 »
Na FB był taki wpis. Niezbyt wiarygodny ale przytoczyłem dla porządku. Dotyczył jakoby samochodu z polskiego salonu ale był na włoskich blachach itp jakoby wybuchł ICE w XA50.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2024, 09:24:29 wysłana przez topoll »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #173 dnia: 22 Listopada 2024, 09:52:57 »
Na kanale Stacja konserwacja był kiedyś filmik pokazujący uszkodzony silnik z RAV4 5 gen (od 8 min.)
https://www.youtube.com/watch?v=kf6FwUKSyrs&t=15s
tam strzelił korbowód ale co do przyczyn to nie pamiętam czy coś zostało ustalone - zdaje się wynik kolizji auta.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #174 dnia: 22 Listopada 2024, 11:11:20 »
Wynikk odpalania silnika w aucie które dachowało. W sumie ciekawe, nie pomyślałbym o tym. Ci co naprawiali auto tez najwyraźniej nie pomyśleli. I to jest chyba ten przypadek o którym Topoll pisał. Auto na włoskich numerach. Pod koniec filmu jest wspomniane że auto jest z kraju który nie widział śniegu. Jesli z południa Włoch to by sie zgadzało.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #175 dnia: 22 Listopada 2024, 11:16:08 »
Ten któremu się coś stało obleci wszystkie fora i wyleje hektolitry pomyj. Ten któremu nic się nie dzieje po prostu jeździ w ciszy i spokoju.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #176 dnia: 22 Listopada 2024, 11:19:25 »
en któremu się coś stało obleci wszystkie fora i wyleje hektolitry pomyj. Ten któremu nic się nie dzieje po prostu jeździ w ciszy i spokoju.
+1

Offline Domin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #177 dnia: 22 Listopada 2024, 12:05:33 »
posiadam RAV 4  AWDi  przejechałem od 6 stycznia 24r.  19125 km  zatankowałem 1207 l
Średnie spalanie 6.3 l/100km  miasto 60%  autostrady  i ekspresówki 40%  do sklepu 3 km do miasta, pracy 15 km.
Na krótkich dystansach do 3 km pokazuje 9,8 l zwłaszcza teraz przy niskich temperaturach.Analogiczne ten sam dystans w lecie to 4,1 l
Autostrada   8,5 l przy prędkości 130 km/h

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #178 dnia: 22 Listopada 2024, 12:18:03 »
Rano - zawsze robię  krótkie 3 odcinki tak gdzieś po 3 km (auto będzie zawsze w garażu). To myślałem, że te pierwsze 3 km zwłaszcza w zimie to z 15l/100km weźmie - ale jak pisze "Domin" , że mu pokazuje tylko 9,8 l/100km to spoko :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #179 dnia: 22 Listopada 2024, 13:52:33 »
Od odbioru przebieg 39 372 km, spalanie nie kasowane, pokazuje 6,3 litra na 100.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl