Autor Wątek: Brak wyraźnego przyśpieszenia w Toyota Yaris II  (Przeczytany 1342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
Brak wyraźnego przyśpieszenia w Toyota Yaris II
« dnia: 07 Listopada 2022, 14:12:07 »
Witam!
W Toyocie Yaris II 1.0 benzyna rok 2006 brak wyraźnego przyspieszenia auta, ma się wrażenie że auto czuje że się dodaje gazu ale powoli się rozpędza. Wiem ze to mały silnik ale tak wcześniej nie było. Podczas jazdy przy przyśpieszaniu słychać jak by auto coś dusiło. Co może być powodem? Dodam że przy wymianie oleju pojawiły się ślady oleju pod osłoną silnika, nie udało się mu zlokalizować którą drogą mógłby się dostać. Były problemy z odpaleniem auta po wymianie ale to mogło być spowodowane tym że silnik nie był dostatecznie ciepły przy wymianie lub to że auto po wymianie trochę nie popracowało. Nie wiem. Teraz jeździ ale tak jak już wspomniałem powyżej, jak by coś je dusiło albo hamowało.
Za każdą radę będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Brak wyraźnego przyśpieszenia w Toyota Yaris II
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2022, 15:09:20 »
Wypadałoby zrobić ogarniętą diagnostykę, przejechać się z testerem, sprawdzić pracę przepływomierza i korekty paliwowe Short FT oraz Long FT
Wtedy można powiedzieć jakie elementy kontrolować

może przepływka brudna, może układ dolotowy nieszczelny i lewe powietrze, może katalizator zablokowany, może pompa paliwa siada etc a może
to co tutaj

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52226.msg729200.html#msg729200
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2022, 15:13:21 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2022, 20:21:20 »
O kurcze to mój stary post. Sprzęgło sprawdzane, jeśli dobrze wykonałem test to wszystko z nim w porządku. Po drodze naprawiane hamulce i wydawało się że wszystko jest ok. Minęło sporo czasu i problem wydaje się podobny. Dodaje gazu a auto warczy i za bardzo nie przyspiesza, jakby coś je trzymało. Jest głośne, jedzie i bardzo powoli przyśpiesza i warczy jakby ciągnęło coś ciężkiego za sobą.

Offline Geny

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2022, 10:17:09 »
Dodam jeszcze że najbardziej widać trudność w przyśpieszeniu na drugim biegu. Obroty wzrastają do 3 tys. i się zatrzymują, po pewnym czasie niemrawo obroty wzrastają. Gdzie szukać problemu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl