Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #255 dnia: 04 Grudnia 2023, 07:26:39 »
jak juz ktos musi to na wylaczonym zaplonie, kiedy wylaczona jest cala elektronika i nic nie probuje doladowac obciazonego akumulatora.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #256 dnia: 14 Grudnia 2023, 20:33:54 »
Zapraszam na drugi odcinek sagi o pikach napięcia:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55610.msg801990#msg801990

Offline tom_apis

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #257 dnia: 18 Grudnia 2023, 13:14:34 »
Hej,

Podczas odbioru samochodu gość wydający pokazał mi całą procedurę awaryjnego uruchamiania w przypadku padu akumulatora 12V. Booster YATO dostałem w gratisie, myślałem ze sobie żarty robią i użyje go co najwyżej do odpalenia mojej wiekowej Hondy Shadow po zimie ale chyba na serio się może przydać do nowego auta.
Wracając do tematu, gość podniósł maskę, najpierw włączył booster, następnie podpiął +, - i odpalił samochód :) Nic się nie wypaliło, nic nie wybuchło a ja pojechałem zadowolony do domu. Dostałem jednak parę wskazówek:
- po odpaleniu trzeba odłączyć booster bez zbędnej zwłoki
- prąd można pożyczyć z innego samochodu, ale wtedy "dawca" musi mieć wyłączony silnik, podpinamy do siebie kable tak jak z boostera, czekamy 15-20min aż akumulator dawcy podładuje nasz akumulator, odpinamy kable i próbujemy odpalać
- my nigdy prądu nie pożyczamy bo może źle się to dla nas skończyć

Zastanawiam się czy kwestia pików napięcia nie jest rozwiązywana przez włączenie boostera przed podpięciem kabli i dodatkowo - rozładowanym akumulatorem który działa trochę jak kondensator niwelując skoki napięcia. Ale to już temat na ten drugi wątek.

Toyota Corolla TS 2.0 Style

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #258 dnia: 18 Grudnia 2023, 13:22:26 »
Z boostera się odpala od razu a od innego akumulatora trzeba ładować 15-20 min? Czemu tak?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #259 dnia: 18 Grudnia 2023, 15:11:59 »
No to ciekawe kto będzie łaskaw bez uruchomionego silnika użyczać prądu przez 15 minut, sory, ale ja bym się nie zgodził.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 18 Grudnia 2023, 15:14:22 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia co na ten temat rzecze instrukcja do samochodu. Mechanicy różne rzeczy potrafią mówić…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline tom_apis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #261 dnia: 18 Grudnia 2023, 17:02:11 »
Z boostera się odpala od razu a od innego akumulatora trzeba ładować 15-20 min? Czemu tak?

Chodzi o to aby nie uruchomić hybrydy z podpiętym innym samochodem, podejrzewam że wtedy elektronika corolli może zwariować. Booster pewnie ma jakieś zabezpieczenia przed prądem wstecznym.

No to ciekawe kto będzie łaskaw bez uruchomionego silnika użyczać prądu przez 15 minut, sory, ale ja bym się nie zgodził.

W sumie czy dawca ma odpalony silnik czy nie nie powinno mieć znaczenia dla hybrydy pod warunkiem że nie jest uruchomiona. Instrukcja nednak zaleca odpięcie klemy akumulatora przed doładowaniem ładowarką więc może gość w ASO miał rację. Osobiście wolę nie testować. Ostatni raz auto z kabli odpalałem ze 30 lat temu i mam nadzieję że już nie będę musiał tego robić.

Offline tom_apis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 18 Grudnia 2023, 17:19:15 »
Ja bym zaczął od sprawdzenia co na ten temat rzecze instrukcja do samochodu. Mechanicy różne rzeczy potrafią mówić…

Aż z ciekawości sprawdziłem i jednak jest inaczej - cytuję:
5 Uruchomić silnik w drugim samochodzie. Przez około 5 minut utrzymywać nieco podwyższoną prędkość obrotową silnika w celu podładowania rozładowanego akumulatora 12-woltowego.
6 Otworzyć i zamknąć którekolwiek drzwi, gdy przyciskiem rozruchu wybrany jest stan wyłączony.
7 Utrzymując w drugim samochodzie dotychczasową prędkość obrotową silnika, przyciskiem rozruchu wybrać stan ON, a następnie uruchuomić hybrydowy układ napędowy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #263 dnia: 18 Grudnia 2023, 17:38:27 »

5 Uruchomić silnik w drugim samochodzie. Przez około 5 minut utrzymywać nieco podwyższoną prędkość obrotową silnika w celu podładowania rozładowanego akumulatora 12-woltowego.
6 Otworzyć i zamknąć którekolwiek drzwi, gdy przyciskiem rozruchu wybrany jest stan wyłączony.
7 Utrzymując w drugim samochodzie dotychczasową prędkość obrotową silnika, przyciskiem rozruchu wybrać stan ON, a następnie uruchuomić hybrydowy układ napędowy.
No właśnie, też mi się tak wydawało ale pewny nie byłem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 18 Grudnia 2023, 20:48:08 »
Trochę „prostacko” to brzmi:
cyt. …my nigdy prądu nie pożyczamy bo może źle się to dla nas skończyć…
Nie raz odpalałem od Camry ISUZU NPR (dwa duże akumulatory) i nic się nie stało.
Raz na szybkości pomyliłem + z - i poza iskrami nic wstrząsającego się nie wydarzyło :)
Czułbym się nie swojo jakby mnie ktoś poprosił o „prąd”, a ja bym mu odpowiedział, że nie mogę bo mam hybrydę…
Pamietam za młodego jak w zimie „wypadliśmy” z drogi i zatrzymał się przejeżdżający samochód. Na prośbę o pomoc w pchnięciu stary dziad stwierdził, że nie pomoże bo ma nowe buty… :)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 18 Grudnia 2023, 20:56:53 »
Dlatego mam w bagazniku jumpstarter
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 18 Grudnia 2023, 21:18:24 »
Dlatego mam w bagazniku jumpstarter

Brawo Ty! :)

Offline tom_apis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Grudnia 2023, 09:58:44 »
7 Utrzymując w drugim samochodzie dotychczasową prędkość obrotową silnika, przyciskiem rozruchu wybrać stan ON, a następnie uruchomić hybrydowy układ napędowy.
Z kolei w instrukcji na stronie 394 pisze:
Podczas ładowania akumulatora 12-woltowego
Nie wolno ładować akumulatora 12- woltowego, gdy hybrydowy układ napędowy pracuje. Należy upewnić się, że wszystkie urządzenia elektryczne w samochodzie są wyłączone.

Dla mnie to sprzeczne z powyższą procedura odpalania kablami.

Jak w ratownictwie - dobry ratownik to żywy ratownik. Jeśli wiem jak pomóc i mogę to zrobić zapewniając sobie bezpieczeństwo to to robię. Jeśli natomiast mam ryzykować upalenie elektroniki i naprawę idącą w tysiące złotych to wybrałbym jednak wezwanie pomocy drogowej dla pechowca. No chyba że booster w bagażniku ;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #268 dnia: 19 Grudnia 2023, 11:50:18 »
ale jak hybryda wylaczona to serio cos moze sie stac kiedy poratujemy pradem kogo innego?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #269 dnia: 19 Grudnia 2023, 12:06:43 »
ale jak hybryda wylaczona to serio cos moze sie stac kiedy poratujemy pradem kogo innego?
W teorii nie. Ważne, żeby podłączać się bezpośrednio do akumulatora, a nie do styków w puszce bezpieczników - między jednym a drugim nie ma przewodów na kilkaset amper.
W praktyce - daj znać, kiedy sprawdzisz ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl