Autor Wątek: Dach panoramiczny a bagażnik dachowy.  (Przeczytany 16350 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Dach panoramiczny a bagażnik dachowy.
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Listopada 2022, 09:57:42 »
Nie zauważyłem, żeby było pytanie o wady i zalety samego skyview, ale ok. Wszystko to łączy się z bagażnikiem dachowym.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Listopada 2022, 10:28:03 »
Ja dziś odsunąłem roletkę, bo u nas słonecznie. W aucie przyjemnie widno:))

Offline aymer

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2022, 17:32:26 »
Wszystko dziękuję za wypowiedzi, choć część pytań nadal pozostała bez odpowiedzi.
Wyobrażam sobie, że panorama wygląda ok, ale po kilku dniach użytkowania, np w deszczowe dni, jesienią czy zimą nie jest po prostu brudna i przed skorzystaniem z przyjmnością wypadałoby po prostu ją umyć? Chodzi mi o takie bardzo praktyczne kwestie. Czy mógłby napisać ktoś, kto nie garażuje auta, tylko trzyma je pod chmurą, a ma panoramę, jak to z nią jest?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2022, 17:48:53 »
Wszystko dziękuję za wypowiedzi, choć część pytań nadal pozostała bez odpowiedzi.
Wyobrażam sobie, że panorama wygląda ok, ale po kilku dniach użytkowania, np w deszczowe dni, jesienią czy zimą nie jest po prostu brudna i przed skorzystaniem z przyjmnością wypadałoby po prostu ją umyć? Chodzi mi o takie bardzo praktyczne kwestie. Czy mógłby napisać ktoś, kto nie garażuje auta, tylko trzyma je pod chmurą, a ma panoramę, jak to z nią jest?

Zawsze okno będzie brudne, chyba że codziennie będziesz czyścił szybę szmatką. Identycznie jak z przednią szybą samochodową - jak chcesz mieć dokładnie czystą na całym obszarze pozostaje szmatka bo wycieraczki każdy wie jakie są. Przy czym zauważyłem, że jak pada deszcz to przy ustawieniu przycisku na odparowanie przedniej szyby nie widać jak wycieraczki mażą. Czy też tak macie ?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Listopada 2022, 18:30:38 »
Tak, szyba to szyba. Jeśli jest brudna, to można ją umyć.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Listopada 2022, 16:18:55 »
Jeżeli ktoś pyta, czy fajnie mieć dach panoramiczny, to odpowiem- fajnie. Super doświetla wnętrze, jest przyciemniany, więc słońce przesadnie nie pali. Latem przed wsiadaniem do samochodu, można jednym guzikiem otworzyć wszystkie szyby i dach, żeby przewietrzyć wnętrze. Można jechać z uchylonym dachem przy niewielkich prędkościach. Czy można obyć się bez dachu szklanego- jak najbardziej. Tak samo jak można obyć się bez podświetlanych przycisków, wentylowanych siedzeń, elektrycznego fotela kierowcy, automatycznego awaryjnego hamowania, podgrzewanej przedniej szyby czy kierownicy. Tylko po co? :)) Mi tam luksus nie przeszkadza.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Listopada 2022, 23:15:40 »
Też wybrałem szklany dach nie dlatego, że jest potrzebny ale dlatego się przydaje i nadaje innego charakteru wnętrzu szczególnie czarnemu.
Ale wybrałem go też z innej przyczyny. Najważniejszej. W obecnym duuużym vanie też mam szklany dach i uwierzcie mi. Przepięknie jest gdy robimy sobie wypad z żonką tylko we dwoje, tylko dwa miejsca a z tyłu legowisko pod szklanym dachem i gdy tak sobie już spokojnie leżymy, w tle z radia dobiega rmf classic i patrzymy w gwiazdy i księżyc, przyjemność doznań i piękno tej sytuacji jest nie do opisania. Każdemu polecam.
Wiem, że w Ravce może być trochę gorzej bo podłoga jest nierówna, mniej miejsca ale musimy i w niej spróbować takich wypadów.
Ech, byle do wiosny.
Zdrówka
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 23:18:33 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Listopada 2022, 10:29:03 »
No, no - wyobraźnia robi nadgodziny ;) - może faktycznie w kolejnym aucie trzeba brać panoramę.
Zaczynam rozumieć dlaczego amerykanie kombinują z tymi materacami do bagażnika ;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Listopada 2022, 10:42:41 »
W moim przypadku juz nie wyobraźnia tylko praktyka weekendowych wypadów. Gorąco polecam :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Listopada 2022, 11:51:27 »
Kurcze, a czy to musi być żona?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Listopada 2022, 11:56:17 »
 :-P Musi. Dla nieżon wymagane są szyby mocno przyciemniane.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Listopada 2022, 12:30:06 »
EliotNes. Tak, przyznaje Ci rację. To może być fajne. Inna sprawa że jak ja ruszę na taki wypad to bagażnik na dach must have więc widzisz trumnę nie gwiazdy :D
Daj jakieś rady - jaki macie materac itp. Na co warto zwrócić uwagę. Będę celował w takie wypady.
Będzie mi pewnie brakować tego dachu, no alę z drugiej strony przeżyjemy a kupować dach tylko pod to - to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Listopada 2022, 13:03:07 »
Są namioty z platformą dachową - rozkładane na dachu - w US widzę, że to bardzo popularne do wypadków w teren.
Może mają opcję zdejmowania dachu lub dachu foliowego ? Wtedy bagażnik dalej można używać do trzymania bagaży.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Listopada 2022, 20:06:10 »
EliotNes. Tak, przyznaje Ci rację. To może być fajne. Inna sprawa że jak ja ruszę na taki wypad to bagażnik na dach must have więc widzisz trumnę nie gwiazdy :D
Daj jakieś rady - jaki macie materac itp. Na co warto zwrócić uwagę. Będę celował w takie wypady.
Będzie mi pewnie brakować tego dachu, no alę z drugiej strony przeżyjemy a kupować dach tylko pod to - to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

pozdrawiam
Materac wchodzi idealnie 120 cm szer. i 200 dł. Materac koniecznie. Pierwszy raz wzięliśmy sobie kołderkę pod zady i było bardzo twardo. Bagażnik na dach? Na dwie noce? Żartujesz tak? Nam starcza jedna waliza, która na postoju idzie na przednie siedzenie pasażera. Staramy się parkować oczywiście w miejscach z niedalekim dostępem do toalety, choćby na monety. Bezpłatne miejskie parkingi w pobliżu dworców PKP czy PKS a nawet schroniska czy budynku PTTK. W górskich miejscowościach nie trudno o takie miejsca. I nie mówię tu o przereklamowanym Zakopcu, gdzie bezpłatnie nie można zaparkować hulajnogi a co dopiero samochód. Zdarzyło się też zaparkować przy większym markecie, gdzie była toaleta. Saszetka pod pachę i spokojnie można się odświeżyć. Jak się chce, to się da. Kilka takich wypadów latem naprawdę odpręża  :grin:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 20:07:53 wysłana przez EliotNes »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Grudnia 2022, 10:22:50 »
Fakt, taka konstrukcja (namiot na dachu) to raczej na kilkudniowe .. tygodniowe wypady.
Trzeba to zamontować, a później zdjąć.
Ciekawe dlaczego w US takie to popularne - wiele filmików na YT jest n/t temat.
Może ze względu na wolną przestrzeń w bagażniku i jakąś tam izolację od nieproszonych gości typu ciekawski misiek. ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl