Autor Wątek: Instalacja A129/A229 DUO  (Przeczytany 1550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parav

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 2022 2.5
Instalacja A129/A229 DUO
« dnia: 12 Listopada 2022, 23:02:55 »
Cześć, zastanawiam się nad zakupem kamery VIOFO A129/A229 DUO.
Czy ktoś montował już ją u siebie i może podzielić się doświadczeniem.
Chodzi mi głównie o prowadzenie kabli oraz podłączenie pod tryb parkingowy.
Jak bardzo inwazyjne jest prowadzenie kabli?

Dzięki z góry za wszystkie rady.
Parav

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Instalacja A129/A229 DUO
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada 2022, 23:24:49 »
Poproś @Markid, ma i montował. Ja też mam, ale nie w rav4.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline parav

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 2022 2.5
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2022, 09:53:06 »
Dzięki wielkie za odpowiedź. Jeszcze trochę poprzeglądam tematy.
Zacząłem grzebać głębiej na forum i widzę, że jest kilka tematów podobnych.
Widzę też, że na YT jest kilka angielskojęzycznych filmów wyjaśniających, jak się prowadzi kable.
Jestem pod wrażeniem, jak ludzie bezproblemowo demontują elementy tapicerki.
Zastanawiam się, czy w takim przypadku nie traci się żadnej gwarancji.

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2022, 18:11:32 »
Było juz na grupie, np:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.0.html
Najważniejsze aby poprawnie poprowadzić okablowanie w słupku, tak aby nie zasłonić poduszki.
Metody zasilania są dwie (jeżeli chcemy mieć tryb parkingowy):
1) bezpośrednio pod instalację z wykorzystaniem firmowego zasilacza z odcięciem zasilania jak spadnie napięcie akumulatora
2) z wykorzystaniem dedykowanego power banku
Podłączenie do instalacji samochodu jest kwestią „wtórną”, ale w pierwszym przypadku musi być podłączenie pod zasilanie stale dostępne (także po wyłączeniu samochodu) np. w skrzynce bezpieczników za pomocą dedykowanego bezpiecznika. Zaś w drugim przypadku można także pod zasilanie „zanikające” np. zasilanie gniazda zapalniczki.
Ja mam zamontowane w RAV4 wersję DUO ale bez trybu parkingowego (decyzja świadoma z uwagi na akumulator w hybrydzie) pewnie kiedyś „dorosnę” do rozwiązania z powerbankiem.
Nie powinno być problemów z gwarancja ale jeżeli obawiasz sie o jej utratę - zapytaj w ASO o koszt montażu - są stacje gdzie koszt instalacji jest akceptowalny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2022, 19:32:42 »
Tryb parkingowy bez power banku w hybrydzie nie ma sensu o czym przekonałem się na własnej skórze - jak zresztą wielu kolegów tu na forum przede mną, adapter odcinający zasilanie nie załatwia sprawy.
Chyba, że codziennie jeździsz po 3..4 godz, w co wątpię.
Przy codziennej jeździe na krótkich odcinkach po kilkanaście km i sumarycznym dziennym czasie jazdy np. 1 h - akumulator będzie regularnie niedoładowany i regularnie drenowany przez kamerę.
Po kilku miesiącach efekt jest taki:
- czas rejestracji kamery będzie nie dłuższy niż 1 h
- zaczną się pojawiać problemy z uruchomieniem auta.
Co do prowadzenia kabli - jest wiele filmików na YT na ten temat, było też trochę relacji w wątku nasze modyfikacje.
Jeśli nie czujesz się na siłach - lepiej zleć w warsztacie który się takimi instalacjami zajmuje.

Offline ktosiek

• Początkujący
  • Samochód:: yaris
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2023, 19:27:05 »
Było juz na grupie, np:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.0.html
Najważniejsze aby poprawnie poprowadzić okablowanie w słupku, tak aby nie zasłonić poduszki.
Metody zasilania są dwie (jeżeli chcemy mieć tryb parkingowy):
1) bezpośrednio pod instalację z wykorzystaniem firmowego zasilacza z odcięciem zasilania jak spadnie napięcie akumulatora
2) z wykorzystaniem dedykowanego power banku
Podłączenie do instalacji samochodu jest kwestią „wtórną”, ale w pierwszym przypadku musi być podłączenie pod zasilanie stale dostępne (także po wyłączeniu samochodu) np. w skrzynce bezpieczników za pomocą dedykowanego bezpiecznika. Zaś w drugim przypadku można także pod zasilanie „zanikające” np. zasilanie gniazda zapalniczki.
Ja mam zamontowane w RAV4 wersję DUO ale bez trybu parkingowego (decyzja świadoma z uwagi na akumulator w hybrydzie) pewnie kiedyś „dorosnę” do rozwiązania z powerbankiem.
Nie powinno być problemów z gwarancja ale jeżeli obawiasz sie o jej utratę - zapytaj w ASO o koszt montażu - są stacje gdzie koszt instalacji jest akceptowalny.

U mnie jest taki problem, ze jak z benzyny przełącza się auto na baterie, to wówczas kamerka przestaje nagrywać. Podłączali mi kamerkę w ASO do przewodów. To jest kwestia niepoprawnego podłączenia czy ustawienia kamerki?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:19:01 »
U mnie jest taki problem, ze jak z benzyny przełącza się auto na baterie, to wówczas kamerka przestaje nagrywać. Podłączali mi kamerkę w ASO do przewodów. To jest kwestia niepoprawnego podłączenia czy ustawienia kamerki?

Reklamuj to. Najwyrażniej podpięli gdzieś gdzie prąd jest tylko przy działającym spaliniaku. Brawo oni!
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:29:56 »
Prawdopodobnie źle podłączone zasilanie.
Mam wpiętą u siebie w gniazdo zapalniczki na stałe ładowarkę USB z woltomierzem. 
W trakcie jazdy napięcie zmienia się od ok 12,3 V do 14,6 V ale nigdy (poza chwilą uruchamiania napędu) nie spada poniżej 12 V.
Więc nie ma powodu aby kamera przestawała działać.

Możesz to sprawdzić np. podłączając zasilanie kamerki do gniazda zapalniczki 12V.
Jeśli będzie stabilnie działać to znaczy że zasilanie jest źle zrobione, a jeśli też będzie przerywać działanie to albo coś się dzieje z zasilanie 12 V w aucie albo coś nie tak z kamerą.
...  a reklamacja swoją drogą, zamontowali - ma działać, jak kamera lub zasilacz kamery wadliwe to też reklamacja.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 20:31:37 wysłana przez Markid »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:55:33 »
Znowu ASO.. Nie dość że chore pieniądze za montaż rejestratora to trzy kable trudno zapiąć poprawnie..
Ciekawe co gwarant by powiedział na taki montaż przez swoich ludzi?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl