Autor Wątek: Włącza się wentylator podczas działania klimy  (Przeczytany 3485 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sierak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e11 1.4
Włącza się wentylator podczas działania klimy
« dnia: 13 Listopada 2022, 22:57:58 »
Siemka, podczas włączonej klimatyzacji w samochodzie co 15-20 sekund na sekundę  włączają się  wentylatory, przez co lekko skaczą obroty. Na ssaniu jak silnik jest zimny pracuje normalnie. Na wyłączonej klimatyzacji silnik pracuje normalnie. Jak kupiłem go to płyn chłodniczy był poniżej minimum, więc po prostu go dolałem.  I teraz mam pytanie czy może się tak dziać przez zapowietrzony układ chłodzenia(nie przegrzewa się)? Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
Odp: Włącza się wentylator podczas działania klimy
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2022, 00:12:30 »
Pierwszy raz posiadasz samochód z klimatyzacją? Takie działanie jest jak najbardziej normalne, gdyż wentylatory schładzają chłodnicę klimatyzacji (skraplacz). Jak masz klimę to masz dwie chłodnice. Tą właściwą chłodzącą silnik i tą od klimatyzacji zwaną skraplaczem, która zamontowana jest przed chłodnicą silnika i to ją chłodzą wentylatory włączając się co kilkanaście sekund na kilkanaście sekund w zależności od warunków. Jeśli tak się dzieje u Ciebie to wszystko jest w porządku a obroty skaczą gdyż silnik (poprzez alternator) dostaje dużego obciążenia. Jeśli natomiast wentylatory włączają się tylko na sekundę to jest to działanie nieprawidłowe. Musisz sprawdzić czy wentylatory włączają się tylko na sekundę czy jednak na nieco dłużej a sekundę trwa tylko obniżenie obrotów silnika.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2022, 00:20:12 wysłana przez bbart79 »

Offline Sierak

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla e11 1.4
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2022, 00:21:54 »
Pierwszy raz mam benzynę i nie pamiętam żeby obroty w dieslach aż tak skakały.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2022, 00:30:43 »
Bo diesle mają więcej momentu i większe akumulatory rozruchowe dlatego nie jest to tak odczuwalne. W benzynach niestety tak jest. Oczywiście nie we wszystkich ale ogólnie im słabszy silnik i mniejszy akumulator tym bardziej jest to widoczne. W niektórych autach można nawet zauważyć lekkie przyciemnienie np. świateł jak są włączone. Prym w tym wiodą marki japońskie, gdyż używają bardzo małych akumulatorów rozruchowych i alternatorów z "trybem pracy ECO". Temat trochę szerszy jednak jeśli Twój samochód zachowuje się tak jak to napisałem w pierwszym poście to nie masz się czym przejmować.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2022, 09:08:57 »
Ja w 1.4 d4d też tak mam i tak ma być. Zawsze widzę jak obroty skaczą po załączeniu wentylatora. Mam klimatyzację na auto włączoną przez cały rok i dawno przestałem zwracać na to uwagę. Mechanik mówi, że tak ma być, jest ok i tyle.

Offline comfort

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopada 2022, 23:12:49 »
Martwiłbym sie jakby sie nie włączały ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl