Autor Wątek: Klimatyzacja dmucha ciepłe powietrze  (Przeczytany 4318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Klimatyzacja dmucha ciepłe powietrze
« dnia: 14 Listopada 2022, 09:01:02 »
Hej, jak powyżej... ktoś coś? :/

wczoraj w trasie załączyłem klimę i jak w tytule, nie dało w ogóle schłodzić kabiny, temp np ustawiona na 19 stopni - dmucha ciepłe powietrze, niżej to samo, w zasadzie w każdym zakresie temperatur to samo

pytanko, czy Waszym zdaniem trzeba poprostu nabić klimę czy sprawdzać coś jeszcze, czy załącza sie sprężarka, przewody itd?

odniosłem wrażenie, że gdy wyłączyłem klimę i próbowałem schłodzić nieco auto zwykłym nadmuchem, to przy nastawieniu niskich temperatur również leciało tylko ciepłe powietrze...

powiedzcie przy okazji, czy ktoś już nabijał od nowości klimę? trochę dziwne, bo używam jej dość rzadko, głównie latem, jesienią/zimą staram się załączyć klimę na dłuższych trasach, aby sprężarka trochę pochodziła właśnie i nie było grzyba... ale w 3 letnim aucie możliwe, że czynnik już się skończył?

jadę niedługo do jakiegoś mechanika to sprawdzić, ale może ktoś coś poradzi?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2022, 09:04:52 wysłana przez Hisss »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Klimatyzacja dmucha ciepłe powietrze
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2022, 09:24:11 »
Jeśli nie ma czynnika chłodniczego, to trzeba sprawdzić szczelność układu. CHR często miał problemy z przewodami klimatyzacji. I żadna gwarancja RELAX tego nie obejmuje :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2022, 10:31:01 »
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu Toyoty, powiedzieli, że to normalne, bo teraz jest taka pora roku, że auto będzie dogrzewać auto, a nie chłodzić :D

czy to jakis cyrk, czy ja nie rozumiem do końca o co chodzi z klimą? chciałem ustawić w aucie temperaturę 22 stopni, po 30 minutach jazdy w aucie było gorąco, więc aby nieco schłodzić ustawiłem na 20stopni - z kratek nadał buchało ciepło, ustawiłem na 18 stopni - to samo

latem miałem tak, że praktycznie od razu po wybraniu niższej temperatury załączał się zimny nawiew, niezależnie czy na zewnątrz temperatura była niższa czy wyższa od tej w aucie

czy może ktoś wyjaśnić czy Pani z serwisu okazała się koniem czy być może ja?
do tej pory nigdy czegoś takiego nie widziałem, aby latem/zimą nie można było schłodzić auta na żądanie do temp 19/20 stopni klimą, dodam, że w trybie automatycznym i manualnym to samo - przy ustawieniu niższej temp nadal wydmuchuje ciepło

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2022, 11:11:05 »
Spróbuj nie na eco, a na normal lub fast zmniejszyć na max temp. Jeśli Ci nadal będzie wiało ciepłym w nagrzanym aucie, to masz coś nie tak - serwis.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2022, 12:04:47 »
Otworzyć maskę i posłuchać czy sprężarka pracuje.

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2022, 23:00:32 »
Z reguły tak jest, że gdy na zewnątrz chłodno klimatyzacja  grzeje. Dopiero gdy temp. zewnętrzna przekracza 16-18 C Samochód jest  chłodzony. Jeżeli chcesz sprawdzić czy w miarę wszystko w porządku z ilością czynnika chłodzącego, gdy będzie cieplej spróbuj włączyć maksymalne chłodzenie i do kratki głównej wentylacyjnej przyłóż sondę z termometrem. Odczyt powinieneś mieć na 4-6 C. Poza tym staraj się zawsze jeździć z włączoną klimatyzacja ( uszczelki itp). Będzie dłużej pracować  bezawaryjnie. Tak uczył mnie chłodniarz od agregatów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2022, 13:01:16 »
Z reguły tak jest, że gdy na zewnątrz chłodno klimatyzacja  grzeje.
Owszem jeżeli masz klimatyzacje ustawiona na temp. wyższą niż na zewnątrz. U mnie zawsze można było klimatyzacją chłodzić, jeżeli temperatura zewnętrzna pozwalała na jej. uruchomienie.
Poza tym staraj się zawsze jeździć z włączoną klimatyzacja
I to jest najlepsze rozwiązanie.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2023, 13:29:33 »
Jeśli nie ma czynnika chłodniczego, to trzeba sprawdzić szczelność układu. CHR często miał problemy z przewodami klimatyzacji. I żadna gwarancja RELAX tego nie obejmuje :)

niestety mnie to spotkało na wiosnę ubiegłego roku , przyświeciło pierwsze słońce a samochód stał na odkrytym parkingu , gdy wróciłem z praccy to nie dało się schłodzić .
Okazało się że puszcza przewód wymiana, przewodu dolnego i dwóch oringów całe szczęscie ze cały płyn nie uciekł za płyn magiczny eko r123YF zapłaciłem tylko 179 zł a na cały układ podobno za 1 kzł wchodzi. za całość z odgrzybianiem klimy zapłaciłem 1684 zł

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2023, 14:14:05 »
Klima nie załącza się zimą. Po prostu zimne powietrze z zewnątrz jest pobierane. Jak chcesz uruchomić klimę załącz sobie odparowanie szyb. Wtedy klima załącza się niezależnie od warunków

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2023, 14:24:32 »
Zimą klima też się załączy, jsk temperatura silnika wzrośnie. Działa osuszanie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl