Autor Wątek: Komunikat PCS niedostępny  (Przeczytany 2779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Soczo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Verso
Komunikat PCS niedostępny
« dnia: 17 Listopada 2022, 23:02:09 »
Dzień dobry, około 3 miesięcy temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Toyoty Verso 1.8 benzyna 147 KM 2016r. Mam problem z zapalającym się komunikatem "Front camera system unavailable, clean windshield" jednocześnie na desce wyskakuje pomarańczowa kontrolka PCS off. Kontrolka i komunikat zapala sie na sekunde, dwie i gasnie. Co ciekawe problem pojawia się tylko w nocy i tylko na drogach podrzędnych, gdzie nie ma pasów białych tzw. znaków poziomych np. Dojazd do wsi drogą gminną. Na drodze krajowej problemu nie ma. Problem występuje codziennie według powyższego schematu. Może miał ktoś podobny problem i mógłby coś doradzić?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Komunikat PCS niedostępny
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2022, 08:23:28 »
Był takie tematy odnośnie Verso, z tego co pamiętam w głowie:
wadliwe softy kamer - przez co był problemy z działaniem długich świateł i odczytywaniem znaków, uszkodzone kamery, brak grzałek, nieprawidłowa kalibracja po wymianie szyby, ktoś nie docisnął wtyczki do kamery przy wymianie szyby
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Soczo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2022, 09:48:33 »
W aucie szyba nie była wymieniana więc błędna kalibracja odpada. Zadzwoniłem do ASO Toyoty stwierdzili, że faktycznie były problemy z softem i można spróbować wykonać upgrade ale auto jest po gwarancji i zastrzegli, że jak "wysypie" się radar podczas programowania to koszt jego wymiany jest po stronie klienta ok. 4500 zl heh

Offline knorski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2022, 09:04:43 »
Była akcja serwisowa, montowano dodatkową grzałkę przy kamerze, bo szyba paruje od środka. Mam to u siebie zamontowane i problem zniknął.

Offline Soczo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2022, 09:26:44 »
Dzięki  za podpowiedź. 1 grudnia podstawiam auto do ASO Toyoty zobaczymy,  co wymyślą.

Offline Soczo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2022, 10:27:57 »
Piszę, gdyby ktoś miał podobny problem w przyszłości. Okazało się, że problemem było wadliwe oprogramowanie radaru. Po aktualizacji problem zniknął :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl