Autor Wątek: Ostrzegam przed Teyes  (Przeczytany 6460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
Ostrzegam przed Teyes
« dnia: 22 Listopada 2022, 15:46:08 »
W czytanych postach widzę zainteresowanie produktami chińskiej firmy Teyes. Chciałbym przestrzec kolegów przed zakupem produktów tej firmy bezpośrednio na Aliexpress, głównie ze względu na kosmiczne problemy jakie pojawią się w przypadku awarii sprzętu po upłynięciu terminu sporu. Tak naprawdę, to nie ma żadnej gwarancji na zakupiony sprzęt oraz żadnych możliwości, aby zmusić Chińczyka z Teyes do załatwienia sprawy naprawy lub wymiany stacji.
Na początku tego roku poprzez Aliexpress kupiłem ładne Teyes CC3. Niestety urządzenie zepsuło się po 2 miesiącach używania. Przez jakiś czas korespondowałem z chińskimi inżynierami z firmy Teyes, którzy po kilku próbach naprawy na odległość, doradzili mi, aby wysłać urządzenia do Chin, do Shenzhen. Pod koniec marca wysłałem radio, po czym, po upływie 5 miesięcy przesyłka wróciła do mnie z powrotem, bo adresat po prostu jej nie odebrał. Oczywiście koszty przesyłki w obie strony zapłaciłem ze swojej kieszeni. Od ponad miesiąca koresponduję z kolejnym inżynierem z tej firmy w sprawie wymiany radia na nowe, ale jego podejście do problemu jest naprawdę bardzo dziwne, zadaje bezsensowne pytania lub milczy całymi tygodniami. Stacja jest bardzo popularna w Rosji i Australii, ale tam mają dobrze rozwiniętą dystrybucję produktów Teyes, więc problemy bezpośredniej relacji z producentem nie są problemem kupującego.
Pytałem w kilku miejscach w Polsce o możliwość naprawy uszkodzonego radia. Niestety, po informacji, że jest to chiński produkt, nikt nie podejmuje się takiej usługi.
Może ktoś z szanownych forumowiczów zna firmę która naprawia takie chińskie cuda?

pireus

• Gość
Odp: Ostrzegam przed Teyes
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2022, 17:46:24 »
To jest stary chwyt Chińczyków Jak coś się popsuje i nie podadzą kodu do bezpłatnego zwrotu, to wysyłka na własny koszt, powoduje tylko dodatkową stratę pieniędzy. A reklamacja kończy się  jej odrzuceniem bo towar nie dotarł do odbiorcy. Te ich wszystkie gwarancje nie są nic warte. Pozostaje tylko wystawić negatywny komentarz.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2022, 13:20:28 »
Może ktoś z szanownych forumowiczów zna firmę która naprawia takie chińskie cuda?
Moja forma naprawia takie radia ale nie napisałeś co konkretnie się stało.

ps. dlatego ja zawsze polecam GMS-a - masz normalna 2 letnia gwarancję.

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2022, 16:38:54 »
@mechu
Bardzo dziękuje za Twoje zainteresowanie, chciałbym to radio naprawić, więc jeżeli potrzebne Ci są jakieś informacje to daj znać, chętnie o tym napiszę.
Na razie zamieszczam krótki opis problemu:
Radio butuje się już po podłączeniu 12B+ (bez ACC) i wstaje do standardowego interfejsu. Niestety ekran dotykowy nie pracuje, przyciski sensorowe w ramce też nie działają, porty USB są wyłączone, przycisk reset nie działa. Radio reaguje tylko na polecenia głosowe, a odłączenie - podłączenie ACC nie wyłącza ani nie budzi radia.
Znalazłem gdzieś na forum opis podobnej sytuacji radia Kenwood, z diagnozą, którą poniżej cytuję:
„Pozwolę sobie dopisać, że na mój mało fachowy nos to problem występuje w tranzystorze Q771 (ACC Detection), zwarcie w radiu między zasilaniem z akumulatora a ACC

Jezeli widzisz szanse na naprawę mojego radia to chętnie skorzystam z Twojej usługi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2022, 08:32:59 »
Najprawdopodobniej masz uszkodzone mcu.
Sprawdź czy masz opcje resetowania. Poszukaj też wsadu (W ustawieniach masz wersje mcu)

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2022, 19:34:29 »
kłaniam się, ściągnąłem ze strony producenta oprogramowaniem, wersja X-2022. Niestety jak pisałem wszystkie porty USB są wyłączone i radio nie widzi pendriva. Próbowałem też wciskać guzik reset po włączeniu radia a przed pojawieniem się logo androida (znalazłem instrukcje aktualizacji Teyes CC3 gdzieś na YT), radio ciągle butuje się do ekranu roboczego, nie reaguje na wciskanie, lub dłuższe przytrzymywanie przycisku Reset.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2022, 08:59:39 »
Po pierwsze musisz mieć oprogramowania do mcu.
Po drugie jakoś trzeba je wgrać a jak usb nie działają to kiepsko to widzę.
Masz wejście na płycie na SD ?

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2022, 22:42:25 »
Niestety na płycie nie ma slotu na kartę SD. Jest dokladnie tak jak piszesz, nie ma komunikacji z tym radiem, myszka na USB też pracuje. Radio jedynie reguje na plecenia głosowe, ale menu poleceń jest ograniczone do podstawowej, głosowej obsługi.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2022, 12:38:49 »
Z tym USB jeszce mógłbym powalczyc ale i tak potrzebny jest wsad do MCU

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2022, 15:31:23 »
Nie mogę nigdzie znaleźć pliku dla odnowienia MCU. Niestety w tym pakiecie, który ściągnąłem od producenta jest chyba tylko update systemu, bez MCU. Widziałem gdzieś w necie jak wgrywany jest MCU i źródłem, jest plik z rozszerzeniem .bin. Poszperałem trochę głownie po rosyjskich sitach (tam Teyes jest bardzo popularny), ale niestety nie znalazłem linku do plików MCU. Przeczytałem na jakimś forum, iż dla radia Teyes CC2 i CC3 binarnych wersji MCU nigdy nie udostępniono.

Offline saksaul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2022, 17:43:53 »
Poszukałem jeszcze parę godzin i znalezlem plik MCU dla mojego radia. Nazwa się Stm32ud.bin. Pozostaje tylko problem znalezienia dojścia do radia.
Niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.

@mechu, tak w ogóle to wielkie dzięki za Twoje zainteresowanie tematem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl