W czytanych postach widzę zainteresowanie produktami chińskiej firmy Teyes. Chciałbym przestrzec kolegów przed zakupem produktów tej firmy bezpośrednio na Aliexpress, głównie ze względu na kosmiczne problemy jakie pojawią się w przypadku awarii sprzętu po upłynięciu terminu sporu. Tak naprawdę, to nie ma żadnej gwarancji na zakupiony sprzęt oraz żadnych możliwości, aby zmusić Chińczyka z Teyes do załatwienia sprawy naprawy lub wymiany stacji.
Na początku tego roku poprzez Aliexpress kupiłem ładne Teyes CC3. Niestety urządzenie zepsuło się po 2 miesiącach używania. Przez jakiś czas korespondowałem z chińskimi inżynierami z firmy Teyes, którzy po kilku próbach naprawy na odległość, doradzili mi, aby wysłać urządzenia do Chin, do Shenzhen. Pod koniec marca wysłałem radio, po czym, po upływie 5 miesięcy przesyłka wróciła do mnie z powrotem, bo adresat po prostu jej nie odebrał. Oczywiście koszty przesyłki w obie strony zapłaciłem ze swojej kieszeni. Od ponad miesiąca koresponduję z kolejnym inżynierem z tej firmy w sprawie wymiany radia na nowe, ale jego podejście do problemu jest naprawdę bardzo dziwne, zadaje bezsensowne pytania lub milczy całymi tygodniami. Stacja jest bardzo popularna w Rosji i Australii, ale tam mają dobrze rozwiniętą dystrybucję produktów Teyes, więc problemy bezpośredniej relacji z producentem nie są problemem kupującego.
Pytałem w kilku miejscach w Polsce o możliwość naprawy uszkodzonego radia. Niestety, po informacji, że jest to chiński produkt, nikt nie podejmuje się takiej usługi.
Może ktoś z szanownych forumowiczów zna firmę która naprawia takie chińskie cuda?