Autor Wątek: Prius 2 problem z kluczykiem - keyless działa  (Przeczytany 1967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
Prius 2 problem z kluczykiem - keyless działa
« dnia: 24 Listopada 2022, 18:01:36 »
Witam

Mam Prius 2 z systemem KeyLess. Mam dwa kluczyki. Na obu kluczach keyless działa, natomiast jak wsadzam klucz to jeden działa a drugi nie :(

Techstream pokazuje błąd: B2796 - przy uruchomienia auta mam 3 razy po 3 krótkie piknięcia - nie wiem czy to od tego błędu czy dlatego ze zapala się kontrolka od temperatury 3*C bo wtedy tez ona mruga :D

W jaki sposób zabrać się za naprawę tego niedziałającego kluczyka? Wcześniej wydaje mi się ze działał choć raz do roku wsadzam klucz do ,,stacyjki” :D kluczyk pare razy upadł wiec może coś elektronicznie? Ale wtedy Keyless by działał?

Pozdrawiam

Offline Piter93

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ct200h
Odp: Prius 2 problem z kluczykiem - keyless działa
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2022, 10:46:37 »
Witaj, spróbowałbym od ponownego wyprogramowania i doprogramowania kluczyka czasam bywa tak ze transponder w kluczyku może się rozkodować, keyless oraz opcja slotu to dwa rózne systemy keyless aby działał potrzebuje zasilania w kluczyku i emituje sygnał a transponder (chip) który jest w kuczyku nie potrzebuje zasilania po wlożeniu do slotu zostaje zasilnony przez cewke i odczytywany jest kod kluczyka. Jeśli na jednym kluczyku dziala a na drugim nie to uszokdzenie slotu mozna wykluczyć.

Jesli ponowne zakodwanie kluczyka nie rozwiaze problemu wymień kluczyk bądź sam transponder (jesli się da).
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2022, 10:49:54 wysłana przez Piter93 »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2022, 17:47:54 »
Problem z transponderem.

Jeśli nie masz Techstreama, to najprościej i najtaniej może być dorobić klon działającego transpondera z drugiego kluczyka w punkcie dorabiania kluczy. Nie powinno to kosztować wiecej, niż 150zł

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2022, 00:18:16 »
Problemy okazały się banalne. Te pikniecia były od instalacji gazowej - gazownik ustawił mi przypomnienie o wymianie filtrów - wcześniej tego nie miałem. Natomiast błąd kluczyka spowodowany był tym ze wymieniałem obudowę kluczyka i nie przełożyłem chipu - nie wpadłem na to ze może być oddzielnie w obudowie a nie na pcb bez zasilania. Teraz wsystsko jest super :)

Korzystając z okazji - co ile powinno się sprawdzać/ustawiać luz zaworowy jeśli mam instalacje LPG i jaki jest tego koszt?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl