Autor Wątek: Jasność wyświetlacza radia  (Przeczytany 9122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Jasność wyświetlacza radia
« dnia: 29 Listopada 2022, 09:30:09 »
Witam.
Czy w RAV4 2022 da się zmniejszyć jasność wyświetlacza i wszystkich podświetleń ? Wiem, że jasność konsoli (wyświetlaczy) za kierownicą reguluje się tym paskudnym pokrętło-przyciskiem, co oczywiście jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem podczas jazdy :-(. Wiem jak wyłączyć ekran multimediów oraz jak zmniejszyć jego jaskrawość oraz nasycenie kolorów. Pozostaje jeszcze wygaszenie całej choinki pod ekranem multimediów zwłaszcza wyświetlacza. W nocy świeci to tak, że ciężko skupić się na drodze. 

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Jasność wyświetlacza radia
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopada 2022, 21:52:48 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2022, 10:50:42 »
Nie obraz się ale https://www.toyota.pl/customer/manuals
Nie obrażam się choć odesłanie do ponad 1000 stron manuala, którego czytałem już kilka razy niewiele mi pomogło. Na filmach zza oceanu w RAV4 po lewej na dole jest pokrętło do zmniejszania jasności wszystkich wyświetlaczy. U mnie w miejscu pokrętła do regulacji jasności mam przycisk z LED od alarmu Cobra. Może w najdroższych modelach RAV4 nie da się regulować jasności wyświetlaczy i podświetleń co jest możliwe w modelach tańszych.
Swoją drogą to nie powinno mnie to dziwić bo w mojej RAV4 Adventure, aby wyłączyć czujnik otwierania bagażnika nogą, muszę w menu ustawić funkcję  wyłączenia zestawu głośnomówiącego. 
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 11:23:36 wysłana przez krzysp3 »

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2022, 11:25:49 »
O który ekran dokładnie chodzi? Bo jeżeli ten w zegarach to patykiem a w multimediach to jest tam opcja w menu.

W instrukcji jest jak regulować jasność ekranu w zegarach:
https://d24bc9lyrt5en5.cloudfront.net/Customer-Portal-Admin/emanuals/TOYOTA/OM42C36PL.pdf
Strona 107
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 11:33:41 wysłana przez boniu »
Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2022, 12:00:01 »
O który ekran dokładnie chodzi? Bo jeżeli ten w zegarach to patykiem a w multimediach to jest tam opcja w menu.

Wiem, że patykiem ustawiam jasność ale tylko zegarów za kierownicą, pomijając fakt, że jego użycie w czasie jady raczej do bezpiecznych nie należy.
Ekran multimediów ściemniłem w ich ustawieniach. Próbuję jeszcze zmniejszyć jasność wyświetlacza od klimatyzacji (tego między wielkimi pokrętłami). W RAV4 za wielką wodą od tego jest albo przycisk albo pokrętło przy drzwiach kierowcy, którymi reguluje się jasność wszystkich wyświetlaczy na raz. Głupio byłoby w samochodzie za prawie 200 tys. zasłaniać wyświetlacz od klimatyzacji szmatą, żeby w nocy nie rozpraszał uwagi.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2022, 12:15:11 wysłana przez krzysp3 »

Offline boniu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2022, 14:01:37 »
Jeżeli przyciemniając zegary, nie ściemnia się wyświetlacz klimatyzacji, to raczej nie ma takiej możliwości. Podobnie jest w Corolli, tam nawet przyciski nie są przyciemniane. W Corolli nie zauważyłem, aby coś mocno świeciło i przeszkadzało, a nocą zrobiłem parę tysięcy kilometrów.

Co do jasności zegarów to mają one dwa ustawienia jedne z wyłączonymi i włączonymi światłami mijania. Można to sobie jakoś ustawić bez problemu.

Toyota Rav4 2.5 Exe AWDi 8X8 Elite Blue MY23

Toyota Corolla 2.0 TS Exe + Vip + JBL
Zamówienie: 7.12.2021 -> Anulowanie zamówienia przez Toyote: 10.10.2022

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl