Autor Wątek: FitcamX - ciekawy rejestrator do RAV4  (Przeczytany 10044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
FitcamX - ciekawy rejestrator do RAV4
« dnia: 07 Grudnia 2022, 12:35:29 »
Mało o tym na forum. Ktoś widziałem montował do CH-R, ale nikt do Ravki.

Może słyszeliście, może nie. Fitcamx to przystępnej jakości rejestrator który montuje się za lusterkiem poprzez dostarczoną obudowę bebechów która ma zintegrowane urządzenie rejestrujące. Montaż jest z pozoru prosty, bezinwazyjny a wszystko to wygląda super i działa bezobsługowo.

Mam pytania do osób które może instalowały lub słyszały.

1. Na stronie producenta sa 2 wersje tej kamery do RAV4. Upewniam się co może pasować do my23.
Chyba wersja B? Interesuje mnie wersja tylko na przód.
https://fitcamx.com/products/fitcamx-dash-cam-for-all-toyota

2. Kamera jest dostępna tylko za granicą. Ali lub strona producenta. Ktoś zamawiał ostatnio z ALI i musiał sprawę dopinać z urzędem celnym. Jak to może faktycznie wyglądać. Jak mam zapłacić drugie tyle to podziękuję.
Strona producenta mam wrażenie lepszą cenę. Nie dotarłem do okna z wysyłką.

517e-SId-Kdz-L-AC-SX522" border="0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: FitcamX - ciekawy rejestrator do RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2022, 12:45:00 »
Poszukaj, ktoś już to montował 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2022, 12:47:31 »
w wyszukiwarce w dziale "rav4" 0 wyników

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2022, 13:20:54 »
Paten bardzo fajny ale może być problem przy wyjeździe do Austrii. Tam kamerki są bardzo zabronione i kary sięgają 15 tys euro. Tej jednym ruchem się chyba nie ściągnie a policja tam nie patyczkuje się z weryfikowaniem czy rejestrowałes czy nie. Samo posiadanie jest problemem. Nie znam osobiście przypadku ukarania kogoś ale na necie jest wiele potwierdzeń że istotnie rejestrowanie jazdy jest tam traktowane jako prowadzenie monitoringu do którego w Austrii  trzeba mieć konkretne uprawnienia. Ja dla świętego spokoju po prostu odpinam kamerkę i chowam do schowka. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2022, 13:40:21 »
w wyszukiwarce w dziale "rav4" 0 wyników
Ja mam od pół roku taki wynalazek i sprawuje się świetnie:
https://a.aliexpress.com/_vPVUH6

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudnia 2022, 09:01:11 »
może być problem przy wyjeździe do Austrii. Tam kamerki są bardzo zabronione i kary sięgają 15 tys euro. Tej jednym ruchem się chyba nie ściągnie a policja tam nie patyczkuje się z weryfikowaniem czy rejestrowałes czy nie. Samo posiadanie jest problemem. Nie znam osobiście przypadku ukarania kogoś ale na necie jest wiele potwierdzeń że istotnie rejestrowanie jazdy jest tam traktowane jako prowadzenie monitoringu do którego w Austrii�  trzeba mieć konkretne uprawnienia

W takim razie co policja austriacka robi z kierowcami Tesli - zabrania im jeździć? W Teslach jest ok. 8-9 kamer fabrycznie wmontowanych w nadwozie pojazdu. Gdy na youtubie są filmiki z wypadków samochodowych z udziałem Tesli, to ujęcia wypadku są pokazywane z kilku kamer nagrywajacych jednocześnie np. tylna, przednia, boczne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2022, 09:29:50 »
Paten bardzo fajny ale może być problem przy wyjeździe do Austrii. Tam kamerki są bardzo zabronione i kary sięgają 15 tys euro.
Nie kamerki są zabronione, tylko ich używanie. W wielu samochodach wideorejestratory są sprzężone z innymi systemami bezpieczeństwa. Tak jest np. z DASHCAM czyli z wideorejestratorem jazdy w MB.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2022, 10:15:19 »
Jeśli kamery są standardowym wyposażeniem danego modelu to nie ma problemu. Problem jest gdy masz coś dołożonego. Osobiście wolę po prostu odpiąć kamerkę i schować niż dyskutować z policmajstrem czy używasz jej do rejestrowania czy nie. I tak nawet jak Cię nie złapią to w razie wypadku w tym kraju zupełnie nic ta kamera nie da bo przecież nie pochwalisz się, że masz nagranie ;-) 
Ale kto chce próbować to przecież nie ma problemu. Chętnie bym poznał relację ze spotkania z austriacką policją z pierwszej ręki. :-)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2022, 10:34:44 »
Osobiście wolę po prostu odpiąć kamerkę i schować niż dyskutować z policmajstrem czy używasz jej do rejestrowania czy nie.
Masz rację.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudnia 2022, 10:38:36 »
w razie wypadku w tym kraju zupełnie nic ta kamera nie da bo przecież nie pochwalisz się, że masz nagranie

No chyba, że jak sam pisałeś, te kamery są standardowym wyposażeniem pojazdu (sprzężone z nim jak w Tesli), to wtedy można się pochwalić nagraniem i sąd/policja wówczas skorzystałaby z nagrania.
Czyli wychodzi na to, że nielegalne nagrania są z kamer dokładanych, a z kamer wbudowanych w pojazd są legalne.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2022, 10:46:44 »
to wtedy można się pochwalić nagraniem i sąd/policja wówczas skorzystałaby z nagrania
Nie wiem.... W Niemczech np. mozna uzywać kamer ale nie mogą one byc dowodem w razie jakiegoś wypadku, niespodziewam się że w Austrii miałoby być inaczej. Ogólnie to wygląda na to że prawo w niektórych krajach nie nadąża.
A nagrania z tych wbudowanych w Teslę czy MB kamer to są dostępne dla użytkownika - na takiej zasadzie jak z dokładanych kamerek? Może tu jest klucz do zagadki? Jeśli dostęp do tego ma tylko serwis to może (podkreślam - może - bo nie znam prawa w Austrii czy Niemczech) to się nie kwalifikuje pod nieuprawnione prowadzenie monitoringu?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2022, 11:09:15 »
A nagrania z tych wbudowanych w Teslę czy MB kamer to są dostępne dla użytkownika - na takiej zasadzie jak z dokładanych kamerek?
W Tesli nie wiem w MB jest dostępne.
Czyli wychodzi na to, że nielegalne nagrania są z kamer dokładanych, a z kamer wbudowanych w pojazd są legalne.
Chyba raczej w obu przypadkach są nielegalne i nie stanowią dowodu. Wszystko zależy od przepisów prawa w danym kraju. Podobnie jak w przypadku ogrzewania postojowego.

Offline suchy2201

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2024, 22:18:12 »
Witam ...mam do sprzedania nowe wideorejestrator fitcamx cena 650zl (cena producencka) dla zainteresowanych tel.606770001

pireus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Maja 2024, 10:48:44 »
Nie. Jwst konwencja wiedeńska, wszystkie kraje Unio są sygnatariuszami i AKCEPTUJĄ wzajemne regulacje. Ergo - samochód zarejestrowany w Polsce jest całkowicie legalny w całej Unii. Np z kamerą czy stałym hakiem.
Nie jest to prawda.
.https://yanosik.pl/blog/wideorejestratory-w-europie-gdzie-sa-nielegalne-1005
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2024, 10:50:29 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maja 2024, 10:50:57 »
Wszystko zależy od przepisów prawa w danym kraju.
---
Nie. Jwst konwencja wiedeńska, wszystkie kraje Unio są sygnatariuszami i AKCEPTUJĄ wzajemne regulacje. Ergo - samochód zarejestrowany w Polsce jest całkowicie legalny w całej Unii. Np z kamerą czy stałym hakiem.
Jeżeli taka kamera jest fabryczna to tak. Jeżeli dokładana to nie. Przynajmniej tak (upraszczając zapewne) mojemu bratu odpowiedział austriacki policjant.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl