Autor Wątek: Ledy do świateł mijania  (Przeczytany 3383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Palbertino

• Toyot Leżący
  • *
Ledy do świateł mijania
« dnia: 08 Grudnia 2022, 23:09:11 »
Może temat był już kiedyś wałkowany, ale ja nic nie znalazlem. Poniżej wkleiłem aukcję na allegro. Pytanie czy to zadziała w Versalce 2005? Ludzie pieją z zachwytu, a ja nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto...
https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-i7-hb3-9005-csp-400-homologacja-e11-12582132749

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ledy do świateł mijania
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2022, 09:42:08 »
reflektory były projektowane pod zwykły halogen hb4 i taki powinien byc zamontowany. czy to ma prawdziwą homologacje? wątpię, z tego względu że zwykła żarówka hb4 świeci w 360stopni a ten led ma martwe strefy po bokach tzn ledy są u góry i na dole ale po bokach będą braki. Jakis "Elektroniczny turbo-radiator aktywny z wentylatorem" serio?
Zawsze sie zastanawiam po co ludzie sobie utrudniają życie takimi wynalazkami?
A z drugiej strony w przypadku kolizji czy wypadku na drodze można mieć problem montując wynalazki nie przeznaczone do naszego pojazdu.
Pytanie, co chcesz osiągnąć montując te ledy?

Edit: w mijaniach masz HB4 a nie HB3,

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2022, 19:47:23 »
Generalnie to ledy są lepsze od standardowych żarówek bo lepiej doświetlają drogę i biorą mniej prądu czyli TEORYTYCZNIE zmniejszają zużycie paliwa... Chociaż przy tej cenie za te ledy ten tok myślenia nie ma kompletnie żadnego sensu :) Jedyny problem z nimi jest taki że nie mają homologacji na terenie Polski a to wyklucza je kategorycznie.
Tak jak pisze Rafal87xc możesz mieć spore problemu w sytuacji wypadku itp.
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale z tego co kiedyś czytałem to chyba w Niemczech i Czechach ledy są coraz częściej dopuszczane do użytkowania ale tylko te z homologacją ja konkretny kraj.
Więc sumując:
Na plus - lepsze swiatło
Na minus - brak homologacji

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2022, 20:16:19 »
W podanym ogłoszeniu widnieje informacja że produkt posiada homologację
CE E11 EMC...

Ciekawy artykuł na temat tego typu różnych homologacji:
https://moto.wp.pl/uwaga-na-oszustow-sprzedajacych-zamienniki-przez-te-czesci-mozna-stracic-dowod-rejestracyjny-6177789786982529a
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2022, 20:19:18 wysłana przez mar11111 »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2022, 21:28:04 »
Produkt posiada, lampa nie posiada
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2022, 23:08:32 »
Tak tak dokładnie. Na tą chwilę w PL ledy w miejsce zwykłych żarówek nie są dopuszczone

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl