Ok juz beż przesady z tą temperatura. Bo zaraz się znajdzie ktoś kto rozpisze jazdę dzień po dniu z dokładnymi tempraturami. Chodzi mi o to że w grudniu jest zima i temperatury każdy wie jakie są. A nie żeby liczyć kazdy stopien, bo bak wystrasza ludziom na cały miesiąc nieraz. Więc co wtedy, jaka podac ?? Dlatego mówię bez przesady z tą temperatura, zima to zima srednio. Lato to lato.
To przytoczę tu mój wpis z wątku głównego:
Ja zrobiłem kilka jazd testowych w zbliżonych warunkach tj. silnik zimny po nocy, włączona klima na 20st.C, temperatura powietrza 0-2st.C, dystans 19,5km, poranny szczyt komunikacyjny w W-wie (korki, światła), podobna technika jazdy - na CC przy temp. 2st. C wyszło 5,6 l/100km (na półmetku tj. po ok. 9,5km było 6,9 l/100km), na CH-R 2.0L przy temp. 0st.C było 6,6 l/100km (na półmetku 7,5 l/100km), a np. w Kia Niro HEV 141KM, przy 2st.C wyszło 5,5 l/100km (półmetek 6,0 l/100km), ale bywało i mniej. W toyotach startowałem ze wskazaniem 6 kresek z 8 tj. 3/4 stanu amumulatora trakcyjnego, a trasę kończyłem ze stanem 4 z 8 tj. połowa pojemności, co oznacza, że przy następnym teście silnik spalinowy musiałby pracować więcej. W niro na starcie była połowa czyli 2 z 4 (każdy z tych czterech poziomów ma jeszcze po 3 kreski), na początku dużo pracował silnik spalinowy, tak że naładował akumulator do 3/4 pojemności, później częściej się wyłączał, trasę kończyłem z takim samym poziomem jak zaczynałem tj. 2 z 4 poziomów.
Dodam jeszcze wynik z trasy CC ok. 80km (połowa z częstymi ograniczeniami szybkości do 70km/h, a z powrotem można było "poszaleć" do 120-130km/h) temp. 2st.C, wyszło 5,6 l/km.