Autor Wątek: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM  (Przeczytany 27601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrBasia

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Marca 2024, 17:19:20 »
Spisuje sobie dane z tankowań i przebiegu w fuelio

Samochód odebrałem we wrześniu - 2.0, bez AWDi

do dzisiaj 10 600 km
spalanie średnie 5,164 l /100km (min 4,5, max 6,1

okres jesienno zimowy, zimą pali prawie litr więcej na sto
jazda spokojna, przepisowo, większość drogi krajowe, kilka wyjazdów na autostradzie

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross H
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Maja 2024, 08:14:28 »
Nowa Corolla Cross Hybrid. W drodze z salonu do domu (w tym około 50 km tzw. berlinką i drogą szybkiego ruchu, ograniczenie do 100 km) 4,8 litra.
Niepokoi mnie tylko akumulator, już w salonie musieli odpalać z rozrusznika...
Przy okazji pytanie z innej beczki. Konfiguruję tarcze na wyświetlaczu głównym silnik niestety musiał być włączony, zrobiłem to a postoju. Czy jest inna opcja?

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Maja 2024, 08:40:22 »
Nowa Corolla Cross Hybrid. W drodze z salonu do domu (w tym około 50 km tzw. berlinką i drogą szybkiego ruchu, ograniczenie do 100 km) 4,8 litra.
Niepokoi mnie tylko akumulator, już w salonie musieli odpalać z rozrusznika...
Przy okazji pytanie z innej beczki. Konfiguruję tarcze na wyświetlaczu głównym silnik niestety musiał być włączony, zrobiłem to a postoju. Czy jest inna opcja?

Nie musisz uruchamiać silnika, żeby ustawić zegary.
Wciskając włącznik samochodu bez hamulca, możesz przełączać się między trzema stanami operacyjnymi (strona 164 w instrukcji).
Na tym trzecim ustaw sobie co potrzebujesz, spokojnie zdążysz zanim otrzymasz komunikat, że akumulator słaby  :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 08:44:12 wysłana przez taaatooo »

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Maja 2024, 23:07:55 »
Dzięki!
Na razie ogarniam samą jazdę. Zastanawiam się, jak działa informacja o zjeżdżaniu z pasa ruchu. Mam tę opcję w kamerze 70mai w KIA Sportage, gdzie informuje mnie głosowo. W Corolli to testuję, ale nawet mimo mocnych linii na drodze trochę się gubi. Rozumiem, że w ustawieniach odznaczam działanie i niekoniecznie na wyświetlaczu widać ikonkę?
Sprawdzałem też tempomat (poza drogami szybkiego ruchu) i utrzymanie się na pasie ruchu. Zauważyłem, że najlepiej działa tempomat adaptacyjny, nie znam różnicy pomiędzy innymi opcjami.
Uczę się też hybrydy, patrząc na MyToyota. Frajda, choć pewnie potrwa, zanim poznam wszystkie opcje. Np. automatycznie zawsze uruchamia mi się fabryczna mapa, albo Yanosik przy Android Auto, ale tylko na kablu. 

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Lipca 2024, 23:22:23 »
Dziś rekord. Toyota Corolla Cross, poj. 2,0 l, trasa 25 km (z pracy), średnia prędkość 54 km dało 3,9 litra /100 km. Jazda raczej równym tempem, kilka wyprzedzeń, tryb Normal, 55% trasy na baterii.
Za to w mieście (niewielkim 25 tys. mieszkańców) ponad 5 l/100 km. Najwięcej pali przy ruszaniu.

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Lipca 2024, 06:52:28 »
Każde auto rusza najwięcej przy ruszaniu. Trzeba ruszyć masę z miejsca. Dlatego hybryda pomaga zmniejszyć spalanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Lipca 2024, 07:10:00 »

Każde auto rusza najwięcej przy ruszaniu. Trzeba ruszyć masę z miejsca.
Raczej nagrzać płyny i silnik, bo ruszanie z zasady jest na elektryku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Lipca 2024, 09:42:18 »
No w tym przypadku oczywiście.

Offline darekdo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Lipca 2024, 22:43:48 »
Każde auto rusza najwięcej przy ruszaniu. Trzeba ruszyć masę z miejsca. Dlatego hybryda pomaga zmniejszyć spalanie.

Wiem, że każde auto rusza na ruszaniu ;) I chyba faktycznie chodzi o nagrzanie, ponieważ kiedy ruszam np. po kilku minutach przerwy (wejście do mieszkania i powrót) po włączeniu silnika auto pali mniej.
Nadal jednak nie mogę rozgryźć, czy i jaka jest różnica w spalaniu w ECO, Normal i Power. U mnie na 25 km (droga do pracy) niewielka.

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Lipca 2024, 23:16:16 »
Po 13.000 km i testowaniu różnych trybów stwierdzam, że w moim przypadku najlepiej sprawdza się tryb NORMAL do takiej codziennej jazdy i POWER kiedy jadę w dłuższą trasę (S'ki i autostrady).
W mojej ocenie poszczególne tryby sprowadzają się do tego, jak bardzo czuły staje się pedał przyspieszenia. Nie twierdzę, że się nie da, ale na pewno jest zdecydowanie trudniej jechać Pulse & Glide w trybie POWER. Najłatwiej oczywiście w trybie ECO, ale przy odrobinie wprawy można to spokojnie osiągnąć w trybie Normal. W każdym z tych trzech trybów byłem w stanie osiągnąć wyniki na bardzo zbliżonym poziomie, a różnice były na tyle nie duże, że przestałem się bawić w ich zmianę.

Offline Peterka20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Lipca 2024, 23:18:07 »
Miało być ,,pali przy ruszaniu " :p

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Lipca 2024, 10:00:22 »
W mojej ocenie poszczególne tryby sprowadzają się do tego, jak bardzo czuły staje się pedał przyspieszenia
też mi się tak wydaje
pytanie czy nie zmieniają się też nastawy silnika elektrycznego?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Lipca 2024, 23:35:19 »
Nic się nie zmienia, poza czułością pedału przyspieszenia i kolorkami na wyświetlaczu. Testowałem w różnych wariantach. Pic na wodę.

Offline michalski

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Grudnia 2024, 22:25:32 »
TCC'23 2.0 AWD-i trasa do Bułgarii i z powrotem ok 4900 km. Załadowana powyżej szyb, 3 os. + lodówka na 12V w kabinie. Temp na zewnątrz 36-38*C. Wszystkie możliwe drogi i style jazdy. Autostrady 150-160/h, miasta, drogi podmiejskie, szutrowe, polne, przejazd przez Karpaty, Trasa Transforgaska, góry w Bułgarii, miasta-  praktycznie wszystkie stolice na trasie, spalanie za całą trasę:
-z komputra 6,1L
-z aplikacji 6,4L
-obliczone ręcznie z odcinkowych tankowań 6,7L

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Stycznia 2025, 14:19:11 »
Nic się nie zmienia, poza czułością pedału przyspieszenia i kolorkami na wyświetlaczu. Testowałem w różnych wariantach. Pic na wodę.

Nie zgodze się. Jazda w trybie NORMAL, w warunkach miejskich, pozwala jechać na elektryku przy mocniejszych przyspieszeniach niż w trybie POWER. W tym drugim wystarczy właściwie lekko wcisnąć gaz, by włączyła się spalinówka. W normal ta tolerancja jest dużo większa. To moim zdaniem przekłada się na sporo niższe spalanie. W trasie, szczególnie na autostradzie, to nie ma znaczenia i warto korzystać z trybu POWER, ze względu na reakcję na gaz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl