Autor Wątek: Rav4 w warunkach zimowych  (Przeczytany 5908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Rav4 w warunkach zimowych
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:43:41 »
@hardtmuth Jak już masz FWD to po ptokach i trzeba z tym żyć. Ten wątek bardziej przydatny jest dla tych co maja zamiar kupić i się zastanawiają.

Tu jakieś porównanie ale takie bardzo lakoniczne. Natomiast fajny filmik w zwolnionym tempie porównania dynamicznego startu oby typów napędu rav4.
https://rav4resource.com/toyota-rav4-fwd-vs-awd/#difference

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudnia 2022, 14:56:12 »
Przy FWD warto wyłączyć ESP jak jest ślisko przy ruszeniu, ale i tu niektórzy nie wiedzą jsk to zrobić. A co do przykładowego auta z CVT, to teoretycznie powinien mieć o wiele łatwiej wyjechać niż hybrydą fwd, bo mniejsza moc i fizyczna jedynka ktora zachowuje się dokładnie tak samo jak w manualu, a nawet lepiej bo zastępuje jakby dwa pierwsze biegi manualnej skrzyni. CVT załącza się dopiero po rozpędzeniu auta ponad 50-60km/h.
I taka ciekawostka: Ktoś kiedyś pytał  czy w V gen. przy dużych prędkościach też działa AWD. Tak działa nawet przy 130 - przy większej prędkości nie sprawdzałem(o ile pamiętam w IV gen siostrzenicy działał napęd do 60km/h).
Nie wiem jak w AWDi ale w AWD jeśli włączę podgląd momentu na dane koło, to po zatrzymaniu się np. na światłach, auto jest gotowe by ruszyć z napędem i wskaźnik to pokazuje, mimo nie włączania przyciskiem  żadnego z trybów specjalnych. Start jest niesamowicie sprawny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Grudnia 2022, 15:01:39 »
To ciekawe.
ESP zapobiega poślizgowi opon podczas ruszania. Dlaczego warto wyłączyć?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Grudnia 2022, 17:10:58 »
Tak ale robi to ograniczając moc przekazywaną na koła i tu pies pogrzebany.
Podjazd pod śliską górkę, jazda z łańcuchami, śliskie luźne podłoże, wydostanie się z zaspy itp. to wszystko łatwiej zrobisz bez ograniczania mocy przez ESP, ba, nawet ESP może Ci nie umożliwić takiego podjazdu czy wyjechania z zaspy. Po to masz wyłącznik (trzeba w danym modelu przeczytać jak się wyłącza, bo najczęściej samo wciśnięcie nie deaktywuje ESP) Dlatego niektóre programy specjalne w AWD automatycznie wyłączają ESP. (w toyocie też)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:45:12 »
Wydawało mi się, że takie rzeczy to uczyć powinni na prawku, chociaż jak ja zdawałem to auta pewnie ESP ledwo, które miały, a na pewno (drobnica) nie te w Polsce :-).

Jak kiedyś zakopałem się + zsunąłem do lekkiego rowu, to z włączonym ESP nie szło ruszyć. Bez ESP, lekko gaz, lekko pchnąć i wystrzelił do przodu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:58:13 »
Dlatego napisałem, że niektórzy nawet nie wiedzą  jak wyłączyć, bo często samo naciśnięcie guzika nic nie da. Oczywiście nie wszystkie auta na to pozwolą, na szczęście Rav4 tak.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Grudnia 2022, 08:55:13 »
Pamietam po Avensisie T27, tam jak nacisnales raz przycisk od ESP to wyłaczał tylko ASR, wiec przy ruszaniu można było mielić kołami, ale po przekroczeniu 4k obr ESP załączało sie automatycznie.
Dopiero wcisnieciu i przytrzymaniu guzika od ESP przez 4-5 sek wyłaczał ESP/ASR do załączenia recznego ESP/ponownego uruchomienia silnika.

Niestety przy hybrydowym FWD nadwyzka momentu robi swoje i czy snieg czy mokre to koła będą mielić.

A to czy ktoś bierze FWD czy AWD to ma różne podłoża (tylko miasto/brak wyjazdów w góry/ $$$$ (10k piechota nie chodzi)).

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Grudnia 2022, 12:49:26 »
Na torze, płycie poślizgowej fajnie z całkowicie wyłączonym ESP się jeździło :), ciężko było w ogóle auto na łuku utrzymać:). A z ESP można było kręcić niemalże bączki z pedałem w podłodze.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:14:33 »
W hybrydowym napędzie koła nie będą mielić bo podobno jest to szkodliwe dla falownika. Nie wiem jak w hybrydzie RAV4 ale w Auris zamielić kołami się nie da bo natychmiast ograniczany jest moment obrotowy przekazywany na koła. Nie da się również wyłączyć ESP bo nie ma takiego przycisku, można to zrobić aplikacją dr.Prius na telefonie. A jak jest w RAV4 hybrydzie?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:24:32 »
W RAVce jest przycisk do wyłączania systemów TRC (kontrola trakcji podczas ruszania) i VSC (stabilizacja toru jazdy).

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:35:15 »
W hybrydowym napędzie koła nie będą mielić ... . A jak jest w RAV4 hybrydzie?
Potrtafią zamielić, widać na filmie który załączyłem otwierając wątek. Tam co prawda plug-in ale zwykła hybryda też umie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:49:54 »
Mielą i to aż miło :D

Jak masz załączone systemy, to ASR/ESP odrazu odcinaja przepustnice i przyblokowuja koła.
Jak masz wyłaczone, to mieli.

Na wprost moze mielenia nie ma az tak dużo, ale jak trafisz na farbe na przejsciu dla pieszych po/w trakcie deszczu, to wciskacz pedał i czekasz aż prześlizgasz sie przez przejście.
A jesli chodzi o nawet lekko skrecone koła, to każdy wyjazd z pedałem na >3/4 kończy płużeniem i wyjazdem z piskiem aż nie odpuścisz gazu/ wyprostujesz kół.

Jak jeździłem ostatnie na torze i płycie to mijanie przeszkody i jazda w łuku nie było problemów, ale niestety kazdy pedał w podłoge kończył się jazdą na wprost niezależnie od skretu kierownicy.
Na mokrym asfalcie było podobnie, łącznie z tym, że kilka razy udało mi sie zarzucic tyłem na wyjściu z ostrego zakretu.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Grudnia 2022, 14:47:41 »
Dzięki za info.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Grudnia 2022, 08:18:30 »
W hybrydowym napędzie koła nie będą mielić bo podobno jest to szkodliwe dla falownika. Nie wiem jak w hybrydzie RAV4 ale w Auris zamielić kołami się nie da bo natychmiast ograniczany jest moment obrotowy przekazywany na koła. Nie da się również wyłączyć ESP bo nie ma takiego przycisku, można to zrobić aplikacją dr.Prius na telefonie. A jak jest w RAV4 hybrydzie?

Miele kołami i falownik nie chce zdechnąć. Mniej się o falownik martwię niż o klasyczny spalinowy silnik.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:57:51 »
Skoro w hybrydzie RAV4 jest wyłącznik ESP to zapewne są i jakieś zabezpieczenia których we wcześniejszych generacjach HSD nie było stąd moje pytanie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl