Autor Wątek: Rav4 w warunkach zimowych  (Przeczytany 5902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Rav4 w warunkach zimowych
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:45:12 »
Też wam się odkłada tyle sniegu/lodu/błota w nadkolach? Mam tego tyle, że w zasadzie nie ma przerwy między tyłem koła, a nadkolem i przy każdym skręcie słyszę szuranie. Ja wiem,.że "jest zima i musi być zimno", ale patrzałem na inne auta na parkingu i mam zdecydowanie najgorzej... Robicie coś z tym? Trochę się boję, czy nie zniszczę przez to opon

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Grudnia 2022, 21:03:50 »
Też wam się odkłada tyle sniegu/lodu/błota w nadkolach? Mam tego tyle, że w zasadzie nie ma przerwy między tyłem koła, a nadkolem i przy każdym skręcie słyszę szuranie. Ja wiem,.że "jest zima i musi być zimno", ale patrzałem na inne auta na parkingu i mam zdecydowanie najgorzej... Robicie coś z tym? Trochę się boję, czy nie zniszczę przez to opon
Ja parkuję na wielostanowiskowym gdzie jest +5°, więc wszystko się roztapia.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Grudnia 2022, 21:10:20 »
U mnie w zasadzie nie ma śniegu, więc...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Grudnia 2022, 10:45:58 »
U mnie w zasadzie nie ma śniegu, więc...

U mnie leży że 20cm, a auto niestety stoi pod chmurką. Wszyscy z przednim napędem mają problem z parkowaniem i wyjazdem z parkingu, więc jest dość grubo.

Ale idąc wzdłuż parkingu patrzałem na nadkola w ~20 autach i żadne nie miało tak zawalone jak rav4

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Grudnia 2022, 12:13:27 »
Robicie coś z tym? Trochę się boję, czy nie zniszczę przez to opon
Zniszczysz opony, bo ocierają o śnieg? A opony zimowe nie są do kontaktu ze śniegiem? U mnie też zbiera się sporo błota pośniegowego w dolnej części nadkoli, bo mam chlapacze, Ale przed wjazdem do garażu traktuję to z buta i wtedy wjeżdżam. Podczas jazdy nic nie szura, koła mam 19 cali a opony Michały Alpin.

Offline Jacek Kon

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Grudnia 2022, 13:00:26 »
Chciałem zapytać jak sprawdza się u Was ogrzewanie przedniej szyby (chyba tylko w wersji Executive)?
Czy przy sporym mrozie ogarnia podgrzanie szyby czy musicie i tak skrobać ręcznie (szybę + lusterka)?
Dla mnie ważne, bo auto nie będzie garażowane.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Grudnia 2022, 13:09:59 »
Zniszczysz opony, bo ocierają o śnieg? A opony zimowe nie są do kontaktu ze śniegiem?
Nie o śnieg, tylko o lód twardości kamienia. Normalnie po drodze opony się toczą, a w tym miejscu ocierają

Ale przed wjazdem do garażu traktuję to z buta i wtedy wjeżdżam
To spora różnica. W garażu się to rozmrozi i problemu nie ma. Ja parkuje pod chmurką

Chciałem zapytać jak sprawdza się u Was ogrzewanie przedniej szyby (chyba tylko w wersji Executive)?
Czy przy sporym mrozie ogarnia podgrzanie szyby czy musicie i tak skrobać ręcznie (szybę + lusterka)?

Działa bardzo dobrze. Zanim odsniezysz resztę auta, na szybie się stopi i wystarczy przejechać wycieraczkami. W poprzednim aucie przy większych mrozach czasem musiałem jeszcze chwilę odczekać, ale nigdy nie skrobalem. Rav4 jeszcze chyba nie użytkowałem przy takich temperaturach grubo poniżej 0, więc nie wiem

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Grudnia 2022, 14:32:21 »
Działa idealnie. U mnie dziś mróz -11 stopni. Wsiadam, wciskam guzik, niecała minuta i lód zaczyna spływać. Podgrzewana kierownica też bajka.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Grudnia 2022, 14:38:33 »
Działa idealnie. U mnie dziś mróz -11 stopni. Wsiadam, wciskam guzik, niecała minuta i lód zaczyna spływać. Podgrzewana kierownica też bajka.

Co do tego czasu to jednak przesada. Chyba, że kolega trzyma samochód w garażu :). Tak trzeba chwilę poczekać (ale nie jest to 1 minuta). Jak już się szyba podgrzeje to się automatycznie ogrzewanie wyłącza.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Grudnia 2022, 18:48:49 »
Ogrzewana przednia szyba jest też w wersji Selection. Fajna sprawa, ale niektórzy mają sokoli wzrok i im druciki przeszkadzają. Mi nigdy to nie przeszkadzało, ale warto to mieć na uwadze.

Co do szybkości, to trochę trwa odmrażanie, ale i tak szybciej, wygodniej niż się szarpać że skrobaczką.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Grudnia 2022, 12:05:35 »
Jak wysiadam z auta i mam te narośla przed chlapaczami to je opukuję szczotką do śniegu (po przeciwnej stronie włosia lub drugim - twardym końcem). Parkuję w wiacie i zwykle to robię przed wjazdem na miejsce.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Grudnia 2022, 12:53:04 »
Co do tego czasu to jednak przesada.
Zmierzę następnym razem, ale nie sądzę, żebym się mylił. Piszę o czasie, kiedy widzę na szybie, że między lodem a szybą płynie woda. Wtedy wycieraczki załatwiają resztę. Oczywiście, jeżeli ktoś chce czekać do suchej szyby, będzie dłużej. 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Grudnia 2022, 12:56:30 »
Raczej zależy to od ilości lodu na szybie i jaka jest w danym momencie  temperatura.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Grudnia 2022, 10:26:18 »
Ja wczoraj miałem ciekawostke z autem :D

Ostatni raz jeździłem w piatek, zaparkowałem i tak sobie odpoczywał przez weekend.
Z niedzieli na poniedziałek było -11, ale do auta wsiadłem koło południa już tylko -6.
Podchodze do auta i centralny "otwiera" i zaraz zamyka.
Mówie WTF - pradu brakuje czy co?
Proba otwarcia klucyzkiem - kluczyk nie wchodzi...
Ide od pasażera i centralny otwiera, wiec myk do auta, sprawdzenie, prad jest.
Recznie otworzyłem od środka lewą strone i w drogę, ale sie nie ryglował po ruszeniu.
Potrzebował dobre 20 minut jazdy zeby "odblokowac" pasazera z tyłu i prawie 35 minut, żeby kierowca "odpuścił".

Potem już działał ok.

Ciekawe czy przy kolejnym mrozie sie powtorzy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl