Autor Wątek: Zalałam 15 litrów benzyny do silnika D4D  (Przeczytany 1741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Level_Zero

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris I 1.4 D-4
Zalałam 15 litrów benzyny do silnika D4D
« dnia: 13 Grudnia 2022, 05:44:04 »
Samochód Yaris I z silnikiem diesla poj. 1.4 D4D (czyli chyba już z systemem common rail).

Podczas tankowania miałem "4 kreski" czyli coś około 20 L ON w baku, więc po zalaniu 15 litrów PB 95 zrobiła się mieszanka około 50% na 50%.

Zorientowałam się dopiero pod domem. Przejechałam łącznie 5 kilometrów w ruchu miejskim. Podczas jazdy nie zaobserwowałam żadnych oznak nieprawidłowości, samochód jeździł płynnie, bez spadku mocy. Od momentu tankowania uruchamiałam silnik łącznie trzy razy (1. wyjazd ze stacji, 2. wyjazd ze sklepu, 3. wyjazd ze sklepu), odpalał normalnie.

Obecnie auto stoi i czeka na opróżnienie baku.

Mam być pesymistą czy optymistą?
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 05:46:11 wysłana przez Level_Zero »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Zalałam 15 litrów benzyny do silnika D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2022, 07:10:12 »
Mój kolega to zawsze w zimie do baku swojego diesla (mercedes) tankował kilka litrów benzyny, żeby mu normalnie w zimie silnik odpalał i pracował.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2022, 08:46:17 »
Kilka, a nie "pół na pół" :P
Co do obrażeń, to skoro silnik pracował bez problemów do końca, to mogła co najwyżej nieco dostać pompa paliwa. Ale póki działa to bym jej nie ruszał szczerze mówiąc. To dość pancerne silniki :) ciężko je zepsuć, myślę że wystarczy odpompować co jest, zalać dobrego ON i tyle.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2022, 11:17:44 »
Tak jak kolega powyżej pisze są to raczej pancerne silniki i nie powinno się nic złego stać W rodzinie mieliśmy kilka diesli głównie Mercedesa i fiatowski 1,9 i tam też była podobna sytuacja. Brat po wypompowaniu mieszanego paliwa wlał pełen bak ON i poł litra oleju do dwusuwów zwykły Miksol S. Fiacior według niego chodził nawet lepiej niż wcześniej.
Nie martw się, bądź optymistą :-) Będzie OK
3miasto duże i małe :-)

Offline Level_Zero

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2022, 20:08:56 »
Bak opróżniony, zalany ropą. Odpaliliśmy na 10 minut. Póki co jest okej :cheesy:

Offline Level_Zero

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:31:08 »
Niestety pojawiły się symptomy w postaci mocnego stukania wprawiającego samochód w duże wibracje. Stuki dochodzą z przedniej części pojazdu, chyba bardziej po lewej stronie. Pojawiają się tylko podczas jazdy. Stukanie rozpoczyna się wtedy gdy zaczynają spadać obroty silnika czyli gdy zwalniam pedał przyspieszenia albo gdy zmieniam bieg. Stukanie ustaje po zwiększeniu obrotów silnika albo po użyciu pedału hamulca, choćby minimalnie wciśniętego. Po zatrzymaniu auta, np. na światłach, silnik pracuje normalnie.

Czy taki przypadek może mieć związek z moim pierwszym postem? W międzyczasie były wymieniane koła (przez szwagra), bo zamówiłam nowe zimówki.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:36:40 »
Level_Zero, jeździć obserwować. Może się unormuje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:41:31 »
Niestety pojawiły się symptomy w postaci mocnego stukania wprawiającego samochód w duże wibracje. Stuki dochodzą z przedniej części pojazdu, chyba bardziej po lewej stronie. Pojawiają się tylko podczas jazdy. Stukanie rozpoczyna się wtedy gdy zaczynają spadać obroty silnika czyli gdy zwalniam pedał przyspieszenia albo gdy zmieniam bieg. Stukanie ustaje po zwiększeniu obrotów silnika albo po użyciu pedału hamulca, choćby minimalnie wciśniętego. Po zatrzymaniu auta, np. na światłach, silnik pracuje normalnie.

Czy taki przypadek może mieć związek z moim pierwszym postem? W międzyczasie były wymieniane koła (przez szwagra), bo zamówiłam nowe zimówki.
Raczej sprawdź koła lub zawieszenie. Jeśli silnik na postoju pracuje normalnie nawet przy dodaniu mocniej gazu i gdy obroty spadają, to raczej bez związku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Level_Zero

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2022, 17:22:29 »
Okazało się, że koło z przodu miało luz przy docisku. Obecnie auto pali i jeździ bez szwanku.

Temat szczęśliwie zakończony  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl