Autor Wątek: Lusterka i mróz  (Przeczytany 1819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Lusterka i mróz
« dnia: 16 Grudnia 2022, 16:49:23 »
Cześć.
Tu w NL się zrobiło wilgotno (norma) i na dodatek mroźno (-4 stC) i wystąpiło u mnie po raz pierwszy w HDS 2016r -
- lusterko od strony pasażera jak się rozkłada to aż na wylot do maski. Ręcznie je przywracam do jakiegoś tam poziomu żeby widzieć. Zamyka się normalnie ale z trzaskiem jakimś.
- co przymarzło, czymś psiknąć i gdzie?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Lusterka i mróz
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:26:37 »
Psiknać w oś składania lusterka, poruszać. Spróbować ustawić. Jak nie pomoże to lipa i już po ptokach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:36:31 »
Czyli przy rozkładaniu odchyla się nie o około 90 ale o 180 stopni?  A próbowałeś po takim rozłożeniu złożyć przyciskiem - składa się z powrotem i do jakiej pozycji?

U mnie zdarzało się niepełne rozłożenie / złożenie.  Osłona nie jest szczelna i w środku się syfi.  Trzeba ją zdjąć (polecam znaleźć stosowny film na yt) i oczyścić oś obrotu - trzpień otoczony sprężyną śrubową.  Ja użyłem starej szczoteczki do zębów, popsikałem WD40 i pomogło.  Być może jeszcze lepsze byłoby sprężone powietrze
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 21:44:22 wysłana przez Zbig »

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2022, 12:04:23 »
Składa się do pozycji normalnej. rozkłada się do 180 st.. Po paru razach wraca wszystko do normy,

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudnia 2022, 01:00:29 »
Nie wiem czy w HSD jest tak samo, może rozebrać, przeczyścić, posmarować jak tam. Po rozebraniu coś będzie widać, co jest nie tak, lub czy syf tam szkodzi i pustynia poślizgu.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,49981.0.html
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl