Autor Wątek: szczotka do zgarniania sniegu a lakier  (Przeczytany 12295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BL80

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4
szczotka do zgarniania sniegu a lakier
« dnia: 16 Grudnia 2022, 21:53:31 »
czy szczotka zgarniajac snieg z auto mozna go porysowac? legenda glosi wszak ze lakiej teraz jest bardzo delikatny. moze ktos ma jakies doswiadczenia w tym telacie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: szczotka do zgarniania sniegu a lakier
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2022, 22:28:36 »
czy szczotka zgarniajac snieg z auto mozna go porysowac? legenda glosi wszak ze lakiej teraz jest bardzo delikatny. moze ktos ma jakies doswiadczenia w tym telacie?
Mam, druciana na 100%, a serio...nie popadajmy w paranoję. Dobra szczotka i bez szorowania i mocnego dociskania nic złego nie zrobi. Prędzej sąsiad na parkingu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
szczotka do zgarniania sniegu a lakier
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2022, 06:52:47 »
Zgadzam się z Krissmanem. Dodatkowo w 90% na wierzchu lakieru jest i tak przymarznięta warsterka lodu, która "chroni" lakier w czasie odśnieżania. Ja tylko uważam, żeby szczotka była sucha (noszę ze sobą do domu lub biura, żeby wyschła), bo jeśli zostawimy w samochodzie i tam na niej przymarznie lód, to takim ustrojstwem rzeczywiście można porysować.
A i pod warunkiem, że śnieg jest czysty. Ludzie teraz palą takimi śmieciami, że różne drobinki popiołów latają w powietrzu, a to już papier ścierny.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 06:56:11 wysłana przez grubar »

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2022, 08:07:46 »
Bez przesady z tym rysowaniem samochodu przy odśnieżaniu szczotką. Ponad 30 lat odśnieżam samochody, czy to swoje, czy rodziców (za dziecka) i nigdy nic nie porysowalem. Wszystko trzeba robić z głową.
Do odśnieżania polecam szczotkę z miękkim włosiem, ale nie za miękkim. Mi bardzo sprawdza się szczotka/zmiotka, taka z krótką drewnianą rączką. Duża powierzchnia zgarniania.

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:22:08 »
To ja wam napiszę, że przy pierwszym śniegu w tym roku widziałem gościa, który skrobaczką do szyb jechał dach:D

Ja tylko uważam, żeby szczotka była sucha (noszę ze sobą do domu lub biura, żeby wyschła), bo jeśli zostawimy w samochodzie i tam na niej przymarznie lód, to takim ustrojstwem rzeczywiście można porysować.
Według mnie gruba przesada. Po pierwsze raczej nic byś tym nie zrobił, po drugie w aucie temperatura rzadko spadnie poniżej 0, po trzecie: jeśli faktycznie spadnie, to na zewnątrz będzie taki mróz, że auto będzie pokryte warstwą lodu

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:25:17 »
Oczywiście, że rysuje. Możesz kupić miękką szczotkę z naturalnego włosia, ale tym odśnieżysz nic innego niż 2cm puchu. Trochę więcej puchu można odśnieżyć dmuchawą do liści, chociaż teraz to chyba nie jest mile widziane w miastach.
Najważniejsze jest, żeby auto nie było brudne, bo to nie szczotka rysuje (plastik jest miekkszy od lakieru), tylko cząsteczki piasku, które dostają się pomiędzy włosie a lakier.
Dobrze też jest, jak auto jest zabezpieczone, bo wtedy lakier jest bardziej śliski, przez co go mniej porysujemy.
A co do tej aury - nie wyobrażam sobie nie mieć niewidzialnej wycieraczki na aucie, bo bez tego po pierwsze jest kilkukrotnie więcej lodu na szybach, poza tym, wystarczy przejechać plastikową skrobaczką i gotowe, nie ma potrzeby używania jakichś mosiężnych skrobaczek i odmrażacza.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:35:00 »
po drugie w aucie temperatura rzadko spadnie poniżej 0
Jak jest -8 (tak jak na przykład dziś), to po godzinie na bank masz minus w samochodzie. Nie mówiąc o 8 godzinach pod biurem. Wiadomo, żę jak jest ledno na miusie, to nigdy nie będzie. Chodzi mi po prostu o to, że oblodzoną szczotką można porysować (tak mi się wydaje, bo nigdy nie porysowałem).
Ale pisałem o popiele. Kiedyś stałem na światłach, śnieg sypał, wycieraczki chodzą i nagle słyszę dźwięk rysowanej szyby. Wyłączyłem wycieraczki, przejechałem ręką po piórze, nic oczywiście nie zauważyłem na ręce, ale już nie było tego dźwięku. Oczywiście szyba porysowana została (nowa, bo tir zbił kamieniem wcześniejszą  :cry:). Klasyka. To musiało coś spaść ze śniegiem, bo i ja i samochody obok stały. Oczywiście szansa 1 na milion, że jeszcze komuś się to zdarzy, ale na bank pełno jest syfu w śniegu.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 09:41:27 wysłana przez grubar »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:41:36 »
A co do tej aury - nie wyobrażam sobie nie mieć niewidzialnej wycieraczki na aucie, bo bez tego po pierwsze jest kilkukrotnie więcej lodu na szybach, poza tym, wystarczy przejechać plastikową skrobaczką i gotowe, nie ma potrzeby używania jakichś mosiężnych skrobaczek i odmrażacza.
Po to mamy ogrzewanie w przedniej szybie:P

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:43:50 »
Jak jest -8 (tak jak na przykład dziś), to po godzinie na bank masz minus w samochodzie. Nie mówiąc o 8 godzinach pod biurem.
Hmmm.. nie wydaje mi się, ale nie będę się kłócił, bo nigdy nie sprawdzałem

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:45:58 »
Hmmm.. nie wydaje mi się, ale nie będę się kłócił, bo nigdy nie sprawdzałem
A nie miałeś nigdy zamrożonej tej wody z rozpuszczonego śniegu z butów na dywaniku gumowym? Bo ja mam zawsze jak jest większy mróz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia 2022, 12:10:22 »
To nie rozjaśnia nic w temacie...
Może po prostu pozwoli Ci to zrozumieć, że jeżeli na dworze są temperatury ujemne to w samochodzie jest podobnie. Samochód nie posiada izolacji cieplnej. I jak postoi na mrozie kilka godzin, to w jego wnętrzu temperatura jest podobna.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudnia 2022, 12:33:27 »
To nie rozjaśnia nic w temacie...
Może po prostu pozwoli Ci to zrozumieć, że jeżeli na dworze są temperatury ujemne to w samochodzie jest podobnie. Samochód nie posiada izolacji cieplnej. I jak postoi na mrozie kilka godzin, to w jego wnętrzu temperatura jest podobna.

Przecież ja to doskonałe wiem. Nie wiem natomiast jak długo musi stać, żeby się wychłodzić do temperatury podobnej do otoczenia

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudnia 2022, 12:59:04 »
Po to mamy ogrzewanie w przedniej szybie:P
Tylko przednia i tylna, ja tu mówię o wszystkich szybach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl