Autor Wątek: Samochód cały czas dymi.  (Przeczytany 1053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukasz19876

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Yaris
Samochód cały czas dymi.
« dnia: 27 Grudnia 2022, 16:46:01 »
Witam chciałbym zapytać czy wasze Toyoty Yaris też czaly czas dymią nawet jak się rozegrają ? Kupiłem toyotę silnik benzynowy z 2012 i dziwi mnie że ciągle coś się znia dzieje . Oleju nie bierze płyn chłodniczy w normie jakieś porady !

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Samochód cały czas dymi.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudnia 2022, 19:59:03 »
Witaj na forum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Samochód cały czas dymi.
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:08:12 »
Witam chciałbym zapytać czy wasze Toyoty Yaris też czaly czas dymią nawet jak się rozegrają ? Kupiłem toyotę silnik benzynowy z 2012 i dziwi mnie że ciągle coś się znia dzieje . Oleju nie bierze płyn chłodniczy w normie jakieś porady !

Zimą to norma. To biały bezwonny dym "para wodna" wydmuchana z układu wydechowego. Zima to test dla wydechu. Wykrapla się w nim spora ilość wilgoci/wody na skutek różnicy temperatur > gorące spaliny>wychłodzony układ wydechowy -> im dalej od silnika tym wydech jest bardziej wychłodzony. Latem po postoju szczególnie po krótkich odcinkach wylewa się z wydechu woda, zimą mamy kłęby "białego" dymu. To jest taka sama zasada jak z nieocieplonym kominem spalinowym. Na Budownictwie Lądowym ś.p profesor od Budownictwa Ogólnego oblewał Studentów jak na pytanie skąd w przewodzie "Spalinowym zimnym" bierze się woda?> Odpowiadali że ze spalin. Chociaż na upartego śladowe ilości H20 w spalinach występują.

Jak nie bierze oleju i nie ubywa płynu to nie masz powodu do zmartwień.
Jakbyś dużo km robił np. do pracy autostradą 50km w jedną i w drugą (dobrze wygrzał wydech) a nie, 10km po mieście w korkach to tej wody/wilgoci będzie w układzie mniej. Także ja jestem zwolennikiem autostradowych przebiegów a nie miejskich :) Przy miejskiej jeździe wydech <tylna puszka> w dobrym zamienniku po 2-3 latach do wymiany. 
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 21:14:24 wysłana przez smokofilidanek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl