Autor Wątek: Rezerwa paliwa  (Przeczytany 7852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
Rezerwa paliwa
« dnia: 30 Grudnia 2022, 19:22:37 »
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z CC jeżeli chodzi o ilość paliwa, która znajduje się w baku w momencie gdy pojawią się komunikat "niska ilość paliwa w baku".
U mnie taki komunikat pojawią się przy zasięgu ok 40 km. Wówczas zapala się także kontrolka z symbolem dystrybutora. Miałem już dwa razy taką sytuację i leciałem bez zwłoki na tankowanie. Ilość paliwa, którą dało rade wlać to były 34 l. I tu kolejne zagadka. Zbiornik ma pojemność 43 l czyli matematycznie wynika, że pozostaje jeszcze 9 l paliwa co sugeruje, że można by przejechać jeszcze bezpiecznie około 100 km plus 40 km na dojazd na stację. Nie jestem zwolennikiem jazdy na oparach, ale odnoszę wrażenie, że komunikat o niskiej ilości paliwa pojawia sie zbyt szybko.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rezerwa paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2022, 19:28:29 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:00:15 »
Skąd masz wiedzę, o tym, że  pompa nie może szczerpać ok 5 l paliwa. Jeżeli to prawda, to wygląda to delikatnie mówiąc dziwnie, szczególnie w konteście, że stanowi to ok. 11 procent pojemności zbiornika.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:33:49 »
To jeszcze dziwne nie jest, ale bardzo dziwne jest to, że oficjalnie podaje się pojemność zbiornika użytkownikowi z wartością nie do użycia. To tak jakby napisali, że prędkość maksymalna to 180, a w rzeczywistości byłoby 161 :(
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:36:28 »
Albo że pokazuje na zegarach iż Twoja prędkość pojazdu to 180 a jedziesz w rzeczywistosci 161 km/h
Hahaha

Już szukałbym prawnika by podważył homologacje. Dobry temat na zarobek.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 21:17:42 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:26:36 »
To akurat dyrektywy tych od "krzywizny bananów"

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:48:28 »
A może wbrew obowiązującej homologacji mamy brazylijską wersję pojemności zbiornika czyli 36 l. ?.
Akurat takie zbiorniki mieli pod ręką w czasie montażu to zamontowali je także na Europę  :-) . Nie tylko w Brazylii ale także w wielu innych krajach też jest 36 l. Strach się bać.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:00:39 »
Po dogłębnym przeszukaniu instrukcji obsługi CC odnalazłem zapis, że w momencie zaświecenia się kontrolki paliwa w baku pozostaje ok 6,4 l paliwa lub mniej. Przyjmijmy wersję, że 6,4 l. Zatankowałem po korek czyli 34,5 l. Więcej się nie dało czyli wychodzi łącznie z rezerwą prawie 41 l. I toby w zasadzie zamykało temat choć wciąż brakuje 2 l.  :-)

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2022, 08:59:51 »
Po dogłębnym przeszukaniu instrukcji obsługi CC odnalazłem zapis, że w momencie zaświecenia się kontrolki paliwa w baku pozostaje ok 6,4 l paliwa lub mniej. Przyjmijmy wersję, że 6,4 l. Zatankowałem po korek czyli 34,5 l. Więcej się nie dało czyli wychodzi łącznie z rezerwą prawie 41 l. I toby w zasadzie zamykało temat choć wciąż brakuje 2 l.  :-)
Te 2l to może być "specyfika" stacji. Trzeba by sprawdzić tankowanie na różnych stacjach. Kiedyś dość często zdarzały się przekłamania na ilości tankowanego paliwa. Teraz może proceder wraca do łask, wszak słyszy się o narastającej fali kradzieży w sklepach, w tym masła, więc czemu nie paliwo...

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2023, 03:16:19 »
Z tego co wiem, to w każdym samochodzie deklarowana w instrukcji pojemność baku jest sumą kilku wartości. Czyli jest to ilość paliwa której nie da się wykorzystać plus poduszka powietrzna plus objętość paliwa która jest w "obrocie". Gdzieś między tymi wartościami jest realna rezerwa. Wskazanie komputera może być mało precyzyjne z kilku powodów. Przede wszystkim zwykle nie uwzględnia ilości powrotu paliwa do baku, przez co silnie zależy od samego sposobu jazdy - nie chodzi o obliczenie potencjalnego zapotrzebowania ale i o chaos w operowaniu pedałem gazu.
Zapalanie żółtej kontrolki w Toyocie mam wrażenie skorelowane jest również z obliczeniami komputera, a do tego dochodzą chwilowe zmiany poziomu lustra paliwa. Także najbardziej realnym jednak prymitywnym pomiarem będzie tradycyjny wskaźnik poziomu paliwa. Ale w przypadku wskaźnika wychyłowego wskazówka na lewym skrajnym boku fizjologicznie obarczona jest znacznym błędem. Także wypada łączyć i wyciągać średnią ze wszystkich wskazań, ale do tego trzeba trochę pojeździć i wyczuć samochód.
Jeśli chodzi o oszukiwanie dystrybutora, to przy obecnych milionowym karach to raczej marginalna sprawa. Sam sposób tankowania może mieć wpływ na graniczną ilość zalanej benzyny.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 03:23:18 wysłana przez surrender »

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2023, 20:09:37 »
Z doświadczeń kolegów jeżdzących zwykłymi Corollami wynika, że to taka specyfika skalowania wskaźnika paliwa i skorelowanego z mim wskaźnika zasięgu.
Realnie wygląda to tak, że 0 zasięgu odpowiada w "normalnym" samochodzie zapaleniu się kontrolki rezerwy.
Rezerwa w Corolli zapala się przy zawartości w baku prawie 10l. Kolega kiedyś wytrzymał nerwowo, przejechał na zasięgu 0 km ok. 50 km. I wtedy zatankował ok. 44l. W każdym razie koledzy nauczyli się i zaczynają się rozglądać za stacją gdy mają zasięg ok. 10km.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2023, 20:11:52 wysłana przez pawelll »
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2023, 20:39:12 »
Ale bak w zwykłej Corolli ma 43 l.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2023, 20:48:39 »
Rezerwa w Corolli zapala się przy zawartości w baku prawie 10l.
Ja tak mam w swojej maździe, choć pojemność baku wynosi 52l.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2023, 22:14:44 »
nie masznas . Zbiornik ma 36-38 litrów nie wiecej. Ni ebede robbił zadnych dolewek menzurką. Dzisaj weszło 27,8 litra i pozostało do przejechania 112 km. To co niby komputer obliczył ze spale 16l/100km?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2023, 14:01:20 »
nie masznas . Zbiornik ma 36-38 litrów nie wiecej. Ni ebede robbił zadnych dolewek menzurką. Dzisaj weszło 27,8 litra i pozostało do przejechania 112 km. To co niby komputer obliczył ze spale 16l/100km?
Tylko z tego co zdążyłem na tym forum wyczytac, zasięg jak u Ciebie 112km nie oznacza 112km do skonczenia paliwa a 112km (z grubsza) do 0km zasięgu. 0km zasięgu nie oznacza, że nie przejedziesz jeszcze 40, 50 może 70km. Także to co sobie komputer wyliczy to jedno a realnie jest więcej. Ja nigdy w żadnym aucie nie doprowadzilem zasiegu do 0 i wolę nie sprawdzac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl