Autor Wątek: Problemy z baterią w hybrydowych yarisach  (Przeczytany 46101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Problemy z baterią w hybrydowych yarisach
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2024, 20:59:51 »
[Moim zdaniem ma po prostu uszkodzony akumulator o faktycznej pojemności rzędu 2-3Ah

Jest inna kwestia - temat tyle razy jest olewany przy każdej wizycie w serwisie,ze to jest nie do wiary...
Samochód bywa tam tak często, że to powinno jednak dać do myślenia - helloł - w pojeździe występuje "usterka".
Nie wnikajmy ile z tego ma pracownik, stacja i ile kosztuje akumulator.
Chodzi o sam fakt. Żenada
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2024, 22:14:47 »
Ok, w skrócie - ASO będą miały nowe testery. No i powychodzi że akumulatory są szajsowate. Tylko co z tego skoro dalej wymienią na taki sam tylko jeszcze nie doprowadzony do rozpaczliwego stanu? ;)
BTW komuś u nas udało się przekonać serwis żeby wrzucił Yuasę zamiast Mutli?
Moja historia z reklamacją aku12 v w RAV4 HEV , w ciągu 3 m-cy od zakupu jest w innym dużym wątku , po 5 tym wezwaniu asistante i przy drugiej wizycie w ASO z reklamacją
AKU 12 V , wymieniono na nowy ,ale prawdę mówiąc nawet nie wiem jakiej firmy miałem i co mi teraz  założono . Będę musiał sprawdzić to napiszę .
Odpukać , ale na razie sprawuje się bez uwag , podgląd stały od 12,3 V do 14,6 V w
trybie ładowania .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2024, 22:53:48 »
Nie wnikajmy ile z tego ma pracownik, stacja i ile kosztuje akumulator.
Chodzi o sam fakt. Żenada
Wiadomo że chodzi o to kto płaci za akumulator. Może rzeczywiście teraz po zmianie procedur gdzie więcej akumulatorow będzie się kwalifikować do wymiany gwarancyjnej temat nieco ruszy do przodu ze zmianą dostawcy. Swoją drogą kojarzę ze gdzieś o tym wspominałeś, czy znane są jakieś terminy? Gdzieś mi mignęła plotka że od liftu co teraz wchodzi miałoby się coś zmienić ale nigdzie nie udało mi się tego potwierdzić.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lutego 2024, 07:02:41 »
Wzorcowe auto z 2022 roku, beż żadnych akcesoriów, pobór ~30mA

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Lutego 2024, 09:16:10 »
Jeśli mnie pamięć nie myli to tu na forum był wątek, że w corollach zakładają 35 Ah akumulatory.
Zerknąłem u siebie i mam 45Ah

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lutego 2024, 10:09:59 »
Ludzie nie muszą się znać, a powinni bezstresowo korzystać z...super - hiper - ultra nowoczesnej technologii hybrydowej toytoy, czyż nie? Chwalą super technologię bazującą na akumulatorach, a z maleńką "bateryjką" nie mogą sobie poradzić.
To jest jeszcze ch... Właśnie ogladałem lampkę oświetlenia bagażnika-cześć w której siedzi żarówka jest czarna. Niby drobiazg ale nawet niepraktyczni włosi wpadli na to że nie robi się czarnych odbłysników ;-).

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Lutego 2024, 10:20:22 »
Czarny odbłyśnik to pikuś przy akumulatorze. Jak już tam zaglądałeś trzeba było zamienić żarówkę na porządnego leda i wykleić odbłyśnik aluminiową folią samoprzylepną (5 min roboty) ;-)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Lutego 2024, 11:33:01 »
Czarny odbłyśnik to pikuś przy akumulatorze. Jak już tam zaglądałeś trzeba było zamienić żarówkę na porządnego leda i wykleić odbłyśnik aluminiową folią samoprzylepną (5 min roboty) ;-)
A myślisz że co zrobiłem ;-)? Poszła taśma kominkowa, led wpadł taki sobie ale czekam aż chińczyki przyślą lepsze.
Zastanawiam się jednak nad samym projektowaniem tych pierdół. Japończycy, six sigma, kaizeny, ulepszenia a błąd z głupią obudową powielają przez lata.
Lampka była wybebeszona przy okazji wytłumiania tylnych nadkoli.
Do listy fejków dodam tylną wykładzinę bagażnika która ma ostre krawędzie i niemal nie sposób wyjąć jej bez rysowania plastików.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2024, 11:38:48 wysłana przez marx50 »

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lutego 2024, 21:50:09 »
To i ja się podzielę swoim przypadkiem. Oddałem auto do serwisu z zupełnie innego powodu, ale przy uwagach powiedziałem serwisantowi o wyskakującym błędzie „usterka RSA, LTA, awaria świateł głównych, przednia kamera niedostępna”, które migały czasem naprzemiennie, włączając się podczas jazdy.

Serwisant powiedział że po diagnozie okazało się że w aucie na akumulatorze występują skoki napięcia które owe błędy wywołują i że akumulator zostanie wymieniony w ramach gwarancji na nowy. Auto użytkuje codziennie, z przerwami na 1-2 dni co jakiś czas i raczej na dystansie ponad 10 km w jedną stronę. Nigdy problemów przez 2 lata eksploatacji nie doświadczyłem.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Kwietnia 2024, 08:05:16 »
No, to wszystkich mających nadzieję na rozwiązanie problemu wadliwego akumulatora, rozczaruję. W ASO nic się nie zmieniło. Kilka dni temu byłem w ASO z moją Yaris Cross na teście akumulatora (mam MUTLU) "nowym testerem... ha ha ha... śmiech na sali. Jaki wynik? To samo. Akumulator sprawny - naładować. Przed wizytą w ASO aku został profesjonalnie przetestowany, między innymi elektronicznym obciążeniem, co wykazało, że jego pojemność w porywach osiąga 13 Ah. 3 - 4 postoju i śmierć. Oczywiście ASO takiego testu nie wykonuje, tylko podpina rzekomo nowy tester. Wielka ściema! Nadal więc wożę booster. Wszystkim użytkownikom bezawaryjnych (kiedyś) Toyot, życzę cierpliwości i zawsze naładowanego power banka.

Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Kwietnia 2024, 08:41:16 »
A dlaczego nie opiszesz tego na
klient@toyota.pl ?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Kwietnia 2024, 12:50:31 »
Dokładnie, i nic się nie zmieni. Filmiki Pana od PR że temat rozwiązany też nie zmienią
Nowe testery, procedury a problem pozostaje dla Klienta. Chociaż nawet biuletyn jest i powinni zmienić. A guzik bujaj się Pan z tematem boosterów, lawet, zgłaszania po x razy problemu. Albo sobie zakup odpłatnie nowy aku. ..
Mega-podejście do Klienta.
Za sugestią Krismana - opisz na klient@ i zobacz, czy będzie zainteresowanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2024, 12:52:40 wysłana przez Colin »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Kwietnia 2024, 10:12:18 »
Szkoda czasu na tę korespondencję. TOYOTA POLAND i tak skieruje do najbliższego ASO. Podejście do problemu się absolutnie nie zmieniło. 1 - brak możliwości uruchomienia auta (np. 5 dni postoju), 2 - wezwanie assistance, przyjazd gościa z boosterem i uruchomienie (dodaje od razu, że laweta takiego auta do ASO nie zawiezie, bo zostało na tę chwilę uruchomione), 3 - wizyta w ASO (w drodze aku się trochę podładuje), 4 - w ASO podpinają "nowy" tester i stwierdzają dając wydruk: akumulator dobry - naładować!. Koło zamknięte.
Niezawodnoąć TOYOTY w pełnej krasie.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Kwietnia 2024, 18:16:56 »
Niezawodnoąć TOYOTY w pełnej krasie.

Fakt, nie jest to fajne ale problem na szczęście jest rozpracowany a rozwiązanie (jeśli ASO się wypnie) kosztuje ok.300zł za nowy akumulator.
To jednak sporo bardziej korzystna sytuacja dla właściciela, niż zacierające się 1.2 PureTech, przegrzewające Ecoboost czy płonące BMW. :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Kwietnia 2024, 19:37:43 »
To jednak sporo bardziej korzystna sytuacja dla właściciela, niż zacierające się 1.2 PureTech, przegrzewające Ecoboost czy płonące BMW. :-)
Zgłoś
Uwielbiam takie pocieszanie się, że inni mają gorzej.
Po co coś poprawiać ? Rozkraczę się na pustkowiu, ale nic to ,przecież nie zatarł się silnik.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 19:39:51 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl