Autor Wątek: rav 4 2013 r benyna 2494 , 174 km  (Przeczytany 1406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janusz7x

• Prawie Toyot
rav 4 2013 r benyna 2494 , 174 km
« dnia: 11 Stycznia 2023, 21:14:05 »
Witam
Planuje zakup rav 4 wersja USA silnik 2494 benzyna automat wersja USA - Pytanie o silnik co to za jednostka  - zamiar zainstalowania instalacji LPG ( wiem zaraz będą głosy ze LPG to do zapalniczki ) ale miałem rav 4 2012 po lifcie 2,0 158 km - R E W E L A C J A  . Nie znam tego silnika 2,5 szukam opini czy nadaje się do LPG ( jaka regulacja zaworów ) osprzęt silnika czy toleruje LPG - ogólne doświadczenia z tym silnikiem .I jeszcze jedna sprawa czy wersja nadwozia na USA pasują części z Europejskiej wersji ( rav 4 2012 na USA i RUS była parę cm dłuższa -  takie miałem info ).
Pozdrawiam liczę na przydatne informacje

Offline _Marek_

• Toyot Leżący
  • *
Odp: rav 4 2013 r benyna 2494 , 174 km
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2023, 20:59:13 »
To auto jest już na pewno dawno sprzedane, ale dla kolejnych pytaczy zapodaję:
1. Silnik 2ARFE 2.5L, dożywotni łańcuch, wolnossący, nie wysilony, pracuje w mieście w okolicach 1500 obr/min (raczej mniej). Gazu pali tyle ile by palił benzyny. Gazuje się jakby był pod gaz projektowany. gaz bez żadnych 'dotrysków' zwykły sekwencyjny, regulacja zaworów hydrauliczna
2. jak amerykan to może jeszcze ma skrzynię tradycyjną, czyli nie bezstopniową (gen. III do 2012 - tradycyjna, gen. IV od 2013 - nie wiem jaka). Tradycyjna, czyli dbasz o fluid i możesz orać pole. Takie skrzynie są też w terenówkach.
3. jak amerykan to 20cm dłuższy. gen III ma wnękę w którą wchodzi zbiornik 45L gazu i nadal jest płaska podłoga i jeszcze 20% wnęki zostaje na graty. Gen 4. - nie wiem
4. jak amerykan to masz relingi 7cm i trzeba kupić mocowania do europejskich bagażników na rowery czy boxów. bo dostępne mocowania tych bagażników są dostosowane do belek 4,5 cm szerokości
5. jak 20 cm dłuższy, to rowery wozisz w środku i stoją na kołach (na jednym kole). Zrobiłem taką belkę do której przymocowałem bagażniki łapiące za widelec. 2 rowery wchodzą na luzie po zdjęciu przedniego koła. 40% kanapy może dalej wozić pasażera i jest miejsce na bagaże. Ewentualny demontaż takiego bagażnika to 3 minuty w ciemności bez latarki.
6. jak amerykan to przednie drzwi jeszcze pasują od europy, wszysko do tyłu jest już inne - mowa o blachach. Części stale dostępne w aso w normalnych cenach. Z używkami dużo gorzej. No i inne lampy i maska. Więc lepiej nie walić tylko czekać aż ktoś walnie. Klocki hamulcowe i inne pierdoły eksploatacyjne nie ma problemu z dostępnością. Zawieszenie pasuje od europejczyka z tego co się dowiadywałem.

Generalnie silnik i skrzynia są na plus do europejczyka Jak się jakiś gość na forum rav4world pytał o wyjęcie silnika, to się zrobiło poruszenie i pytali: po co, bo tych silników się nie wyjmuje (nie ma potrzeby). Musiał się tłumaczyć, że chciał sobie popatrzeć :)
To może się trochę rozjaśniło.
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2023, 21:07:52 wysłana przez _Marek_ »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl