Autor Wątek: Regeneracja DPF Toyota Corolla 1.4 D-4D 90KM 66kW (2013-2016)  (Przeczytany 6038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blackjackwro

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 4D
Regeneracja DPF Toyota Corolla 1.4 D-4D 90KM 66kW (2013-2016)
« dnia: 15 Stycznia 2023, 21:59:24 »
Witam, czy miał ktoś już doświadczenie z wymianą lub regeneracją filtra DPF w Corolli 1.4 D-4D 90KM 66kW (2013-2016)? Byłem w ASO ale nie zdecydowałem się na wymianę bo za drogo. Znalazłem serwis gdzie regenerują DPF wraz z wyjęciem i zamontowaniem ale mechanik nie poradził sobie z usunięciem kontrolki silnika - cały czas się pali mimo że z autem wszystko gra. Tu moje pytanie: Czy to jest skomplikowana procedura? Czy wygląda tak samo przy wymianie i regeneracji DPF? Jak ona wygląda ta procedura, w szczególności czy wystarczy wymienić i kontrolka powinna się sama wyłączyć czy trzeba ją wyłączyć (usunąć błąd) i jak DPF jest oczyszczony to się więcej nie zapali? Jakie wy macie doświadczenia z wymianą lub regeneracją DPF? Dzięki za odp.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Regeneracja DPF Toyota Corolla 1.4 D-4D 90KM 66kW (2013-2016)
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2023, 22:50:50 »
Witamy na forum. Wpierw trzeba zaktualizować sterownik na odpowiednią poprawkę softu odnośnie dpf-a. Potem wklepac wymianę, potem wykonać regenerację wymuszoną.
Po tych zabiegach kontrolka zgaśnie.
Olej silnika w razie sporego rozcieńczenia - do wymiany.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline blackjackwro

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.4 4D
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2023, 10:30:24 »
Witamy na forum. Wpierw trzeba zaktualizować sterownik na odpowiednią poprawkę softu odnośnie dpf-a. Potem wklepac wymianę, potem wykonać regenerację wymuszoną.
Po tych zabiegach kontrolka zgaśnie.
Olej silnika w razie sporego rozcieńczenia - do wymiany.
Dzięki za odp. A sama regeneracja jest ok w Toyotach? Nie robi problemów w dalszej eksplotacji? Pod warunkiem oczywiście poprawnego oczyszczenia DPF w warsztacie specjalistycznym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2023, 20:05:56 »
Dokładnie tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl