Autor Wątek: Automat w Aurisie 2010  (Przeczytany 3021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciekR

• Początkujący
  • Samochód:: Auris
Automat w Aurisie 2010
« dnia: 16 Stycznia 2023, 18:29:43 »
Witam.
W zeszłym roku zakupiłem Aurisa 1.4 d4d w automacie.
Po około rocznym użytkowaniu czuć zapach spalenizny jak auto postoi chwilę na D bądź R ewentualnie jak się sporo manewruje i często zmienia z D na R i na odwrót.
Udało mi się doczytać, że najprawdopodobniej jest do wymiany olej w skrzyni biegów.
Czy ktoś się orientuje czy wystarczy wymienić olej w sposób statyczny czy trzeba sposobem dynamicznym?
Czy ktoś się orientuje jaki olej leje się do automatu i ile go trzeba mniej więcej kupić?
Czy ktoś się orientuje jaki filtr potrzeba do skrzyni biegów?
I przede wszystkim czy ktoś może widział gdzieś jakieś pomoce naukowe np. na Youtube bądź pisemne z obrazkami jak się za to zabrać?
Nie ukrywam, że będę to musiał robić o własnych siłach a do tego jest to mój pierwszy automat

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam Maciek.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Odp: Automat w Aurisie 2010
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2023, 18:38:05 »
Dynamicznie sam oleju nie wymienisz. A taka wymiana jest najlepsza w momencie gdy nie wiesz czy poprzedni właściciel wymieniał olej.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2023, 19:55:06 »
Witamy na forum. Ciekawy masz ten automat. Zrób zdjęcie lewarka i wklej na forum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2023, 23:29:30 »
To chyba raczej nie automat tylko zautomatyzowany manual MMT.  Jak spalenizna to może po prostu tarcza sprzęgła do wymiany?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2023, 07:52:30 »
tam jest to dziadostwo MMT... to zwykły manual zwykłe sprzęgło... wymieniasz olej jak w normalnej skrzyni...
spalenizna btw to może po prostu sprzęgłem czuć bo ta skrzynia zajeżdża sprzęgło po nawet 100 tys km...
ja nie wiem wgl jakim cudem ludzie to kupują nie wiedząc wgl co kupują.. przecież tyle jest tematów o skrzyni MMT... tyle ludzi miało problemy... ech szkoda strzępić ryja. sam to miałem i wy**bałem po pół roku

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2023, 20:32:58 »
Mądry zawsze się jest po szkodzie, a naiwnych cała masa jeszcze. No i nie każdy czyta fora, nawet mając dane auto. Miałem DSG, psioczyli do 300kkm, a ja miałem już dalej i było OK. Jedno co ludzie mogą zaniedbać to wymiany oleju i wymiany na czas. Może to przez powszechny brak zaleceń do manuali i panie olej jest wieczny. Ogólna zasada określa km i wszyscy się tego trzymają głupio. Nawet ci co 5kkm robią rocznie. Takie zasady, mają dwie strony medalu i warto się dowiedzieć nie tylko o km, ale i lata, jak się mało robi. Ja się dowiedziałem u siebie 60kkm/5 czy 6 lat.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2023, 20:42:12 »
Tyle że tutaj jest już po sprzęgle, nie wiadomo też w jakim stanie jest jego siłownik :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Stycznia 2023, 21:50:32 »
Co nie zmienia faktu ogółu ludzi. No i nie wiadomo czy poprzednik nie należał do tej paczki. Olej to podstawa eksploatacji, sprzęgło to już inna sprawa, wpływ na siebie raczej występuje jakiś.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2023, 22:46:14 »
Tyle że tutaj jest już po sprzęgle, nie wiadomo też w jakim stanie jest jego siłownik :)
No i chyba olej w skrzyni nie ma tu nic do rzeczy, poza pilnowaniem czy nie ma wycieków, chociaż one zdaje się częściej dotyczą płynu siłownika?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2023, 07:55:13 »
zeby MMT jeździło bez problemów... trzeba co 15-20 tys. robić kalibrację siłownika do aktualnego zużycia sprzęgła (czego nikt nie robił....)
będziesz miał do wymiany sprzęgło i do wyregulowania siłownik/wysprzęglik... i tu zaczyna się "bajka"...
dostań do tego sprzęgło, które wygląda identycznie jak do zwykłego manuala i nawet pasuje bez problemów... ale sprzęgło od manuala nie ma jakiś tam otworów czy coś i musi być sprzęgło do MMT... druga sprawa, wysprzęglik trzeba wyregulować na luz grubości włosa... inaczej auto nie będzie Ci pełzać po puszczeniu hamulca... bo jak ktoś Ci wyreguluje, że normalnie dasz gazu i ruszy to pół biedy. AUTO MUSI PEŁZAĆ po puszczeniu hamulca - wtedy wysprzęglik jest prawidłowo ustawiony.
I najlepsze - 9/10 warsztatów nie ma pojęcia jak ten wysprzęglik ustawić...xD większośc ustawia na sztywno do sprzęgła i potem się dziwią, że miga "N" i auto stoi XD

Szczerze współczuje, ale mam nadzieję, że Ci się poszczęści i nie będziesz musiał się z tym tak je**ć....

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2023, 08:09:40 »
No i trzeba mieć oprogramowanie do toyoty, by to skalibrować lub poprzez obd poprzez połączenie pinów

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2023, 11:48:05 »
u mnie ciekawa historia była bo wyjeżdżałem sprzęgło do zera totalnie...xd musiałem holować do mechanika...xd kupiłem używane sprzęgło do mmt bo nigdzie akurat wtedy nie było nowego.
Mechanicy wymienili sprzęgło ale auto nie chciało ruszyć. Wtedy zacząłem studiować temat itp. i założyłem się z owym serwisem że jak ustawie to i auto ruszy to place pół ceny za wymianę.
Po godzinie grzebania prób błędów i za każdym razem kalibracji (akurat miałem dobry kabel i techstreama) zrobili takie oczy i koniec końców nic nie zapłaciłem bo przekazałem im te tajemną wiedzę co i jak.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2023, 11:51:37 »
Ale naprawdę.... aż brak słów na to że wgl Toyota wypuściła coś takiego...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl