Autor Wątek: Toyota Corolla TS 2020 2.0 Hybrid Piszczenie klimatyzacji  (Przeczytany 1292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PorFawoor

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla TS 2020 2.0 Hybrid Piszczenie klimatyzacji
« dnia: 19 Stycznia 2023, 15:54:38 »
Cześć, od połowy grudnia 2022 jestem szczęśliwym posiadaczem Corolli. Samochód żyleta jednak zauważyłem jeden mankament mianowicie piszczenie klimatyzacji. Objawia się cichym wysokim i ciągłym dźwiękiem lecz wciąż nieprzyjemnym dla ucha. Trwa to może max 3 minuty niezależnie od trybu pracy klimatyzacji Eco, Normal, Fast. Z tym że przy Fast mam wrażenie że ten dźwięk jest delikatnie głośniejszy. Czytałem że sprężarki klimatyzacji w Toyocie tak po prostu mają i stąd ten dźwięk. Samochód nabyłem z salonu Toyota Bońkowscy w Poznaniu więc zakładam że przed sprzedażą był dokładnie sprawdzony.
Czy powinienem się tym martwić, udać się do serwisu?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Toyota Corolla TS 2020 2.0 Hybrid Piszczenie klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2023, 18:58:32 »
Czytałem że sprężarki klimatyzacji w Toyocie tak po prostu mają i stąd ten dźwięk
Sprężarka znajduje się w komorze silnika, więc raczej nie da się jej słyszeć. Można puścić nawiew bez włączania AC. Najpewniej ten dźwięk pochodzi od wentylatora nawiewu. Bardzo bardzo delikatny pisk na małych obrotach, który nie wzrasta wraz z obrotami i potem zagłuszony pędem powietrza, może się zdarzyć.
Jeśli pisk rośnie wraz z obrotami i jeszcze słychać przy silnym nadmuchu, to należy problem zgłosić.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2023, 19:30:11 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl