Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482018 razy)

Offline pavelsky

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4 PHEV
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:04:25 »
Czy wiecie o co chodzi z ta Apka MyT i śledzeniem? Tam można dodać auto tylko jak sie ma VIN, a tego raczej nie dostanę aż do odbioru.

Ja mam dostęp do apki i portalu bez VIN. Od Toyoty dostałem w dniu zamówienia maila pod tytułem "Zwiększ funkcjonalność swojej Toyoty dzięki Moja Toyota" i tam była instrukcja i link. Po użyciu mam login i hasło, na którym wchodzę na portal i apkę. Sprawdź po swojej stronie lub poproś dealera o ponowienie maila, może da radę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:12:11 »
Czy wiecie o co chodzi z ta Apka MyT i śledzeniem? Tam można dodać auto tylko jak sie ma VIN, a tego raczej nie dostanę aż do odbioru.

Ja mam dostęp do apki i portalu bez VIN. Od Toyoty dostałem w dniu zamówienia maila pod tytułem "Zwiększ funkcjonalność swojej Toyoty dzięki Moja Toyota" i tam była instrukcja i link. Po użyciu mam login i hasło, na którym wchodzę na portal i apkę. Sprawdź po swojej stronie lub poproś dealera o ponowienie maila, może da radę.
Nie potrzebujesz VINu aby mieć dostęp do portalu i do aplikacji. Toyota musi powiązać numer transmisji (zamówienia od dealera  do Toyoty - to co innego niż Twój numer zamówienia, ten to umowa między Tobą a dilerem) z adresem mailowym jakim logujesz się do aplikacji i portalu Moja Toyota. Jeżeli składając zamówienie u dilera nie podasz adresu mailowego (ja tak miałem, sprzedawca chyba sam nie wiedział że potrzeba) to nie masz dostępu do śledzenia zamówienia.
Dlatego ja kontaktowałem się z BOK TCE ( klient@toyota.pl ).
Pierwotnie podałem numer zamówienia mojego u dilera. I tu poprosili właśnie o numer transmisji (w sumie też powinien być na naszym zamówieniu - ale znowu nie miałem). Następnie powiedzieli, żeby podać z jakim adresem mailowym mają powiązać to zamówienie. Podałem, po dwóch dniach dostałem SMS i maila z linkiem. Po odpaleniu linka w aplikacji i na portalu miałem widoczne zamówienie. Najpierw było prawie puste, po dobie dociągnęli wszystkie informacje.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 12:22:44 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pavelsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:33:36 »
Z mojego rozpoznania wynika, że do czasu dotarcia do Europy to oznaczają poszczególne statusy:

Zamówienie w toku(MyT) / Przetwarzanie zamówienia(Toyota portal) - czekają na zaplanowanie produkcji - wisi miesiącami - zmienia się po 25 dniu któregoś miesiąca, oznacza zaplanowanie slotu produkcyjnego w kolejnym miesiącu (chociaż na kolejny status może się zmienić nawet dzień-dwa po tym statusie)
Produkcja w toku - zaczęli produkować (widziałem cofnięcie się z tego etapu do 'zamówienia w toku' więc ten punkt nie jest niepodważalny), status utrzymuje się 1-3 tygodnie
Pojazd opuścił fabrykę - wjechał na statek, fabrykę mógł opuścić nawet 2 tygodnie wcześniej, podróż często trwa około 35 dni, ale może trwać również 45 dni
W transporcie (Zeebrugge) - operacja przeładunkowa z porcie w Belgii, w drodze do Mszczonowa, zazwyczaj pojedyncze dni, chociaż bywają wyjątki

Mszczonów -> dealer - :))) Tego nikt nie zdefiniuje, może dni, może miesiące. Często około 2 tygodni. Kwestia wyładunku aut z pociągu, papierologia, czynności przy aucie (jeżeli są zlecone/wymagane), a także zgromadzenie kompletu pojazdów na jeden transport lawetą do dealera.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 12:57:55 wysłana przez pavelsky »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:37:22 »
Z tego co widzę porównują informacje widoczne na portalu i w aplikacji to pierwsze dwa punkty są tym samym.
Na portalu masz „Przetwarzanie zamówienia” a w aplikacji masz „Zamówienie w toku”.
Inne punkty reż nie mają identycznych nazw w aplikacji i na portalu.

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 12:39:37 wysłana przez topoll »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:38:24 »
A co oznacza na zamowieniu skrot VOT?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:40:18 »
Vehicle Order Tracking

NieToyota

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:42:10 »
Vehicle Order Tracking

NieToyota

Dzieki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:43:37 »
Vehicle Order Tracking

NieToyota

Dzieki.

Jak w to klikniesz rozwinie Ci się cała ścieżka dostawy.

NieToyota

Offline pavelsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:46:18 »

vehicle order tracker (VOT)

//(sorki, dubel)

Offline pavelsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Stycznia 2023, 12:56:08 »
Z tego co widzę porównują informacje widoczne na portalu i w aplikacji to pierwsze dwa punkty są tym samym.
Na portalu masz „Przetwarzanie zamówienia” a w aplikacji masz „Zamówienie w toku”.
Inne punkty reż nie mają identycznych nazw w aplikacji i na portalu.

Z tego ci widzę, to aplikacja ma 'Zamówienie w toku' nawet kiedy jest już 'Produkcja w toku', ale portal toyoty ma w tym samym momencie 'Przetwarzanie zamówienia'. Niespójne statusy.
Trochę mylące, treść się nie zmienia, zmienia się ikona, poprawiam swój poprzedni post.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Stycznia 2023, 14:15:58 »

Nie potrzebujesz VINu aby mieć dostęp do portalu i do aplikacji. Toyota musi powiązać numer transmisji (zamówienia od dealera  do Toyoty - to co innego niż Twój numer zamówienia, ten to umowa między Tobą a dilerem) z adresem mailowym jakim logujesz się do aplikacji i portalu Moja Toyota. Jeżeli składając zamówienie u dilera nie podasz adresu mailowego (ja tak miałem, sprzedawca chyba sam nie wiedział że potrzeba) to nie masz dostępu do śledzenia zamówienia.
Dlatego ja kontaktowałem się z BOK TCE ( klient@toyota.pl ).
Pierwotnie podałem numer zamówienia mojego u dilera. I tu poprosili właśnie o numer transmisji (w sumie też powinien być na naszym zamówieniu - ale znowu nie miałem). Następnie powiedzieli, żeby podać z jakim adresem mailowym mają powiązać to zamówienie. Podałem, po dwóch dniach dostałem SMS i maila z linkiem. Po odpaleniu linka w aplikacji i na portalu miałem widoczne zamówienie. Najpierw było prawie puste, po dobie dociągnęli wszystkie informacje.

NieToyota

Właśnie, cały problem chyba będzie polegał na tym że to samochód służbowy, wiec może być tak ze firma zewnętrzna obsługująca flotę ma linka/szczegóły i to oni to monitorują do czasu odbioru.
Ja niby w apce floty widze aktualny samochod oraz nowy zamówiony wraz z numerem zamówienia (ale tylko numerem i szczegółami samochodu). Najlepiej będzie jednak do dilera się odezwać po linka.
Ostatecznie nie ma co też naciskać, mimo ze jestem niecierpliwy. Przyjdzie, odbiore,bedzie VIN i dodam do MyT :)

Pozdrawiam
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Stycznia 2023, 14:18:03 »
A to tak. Zamawiający dostaje pełną informację. Ty nie jesteś stroną w tej transakcji.

NieToyota

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:39:30 »
Jakby kogoś interesował świeży film z jazdy Rav4 GR sport to podaję link. Nie jest po polsku ale można zrozumieć większość :)

https://www.youtube.com/watch?v=RQozclV2lpM

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:56:33 »
Spokojnie zrozumieć można.

NieToyota

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:09:57 »
XC40 5 miesięcy,
kuzyn zamówił xc40 tydzień temu - odbiór wrzesień, czyli 8 miesięcy, a v60 odbiera w przyszłym tygodniu (po 10 miesiącach, ale miało być 12, więc przyśpieszyło)
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 09:20:15 wysłana przez grubar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl