Ceny tych RAV4 już oszalały. Za chwile mało kogo będzie stać na nowe auto. Comfort + Style 190.800 bez lakieru metalik i ez eko rabatu to mocna przesada….Nie sprawdzałem co u innych….ale zgaduje ze podobnie. Za chwile aby kupić rodzinnego SUV trzeba będzie zapłacić grubo ponad 200.000 zł…..
Ten ekosystem rabat to trzeba traktować z przymrużeniem oka.
Wcześniej hybryda była droga głównie ze względu na silnik 2.5 litra. Potem weszła akcyza, że hybrydy maja 1/2, czyli zamiast 14% jest 7%.
Ja miałem 196k za executive hybrydę z awd-i i pakietem przeglądów na 4 lata i 80kkm. W najmie wychodziło łącznie 260k (styczeń 2022) jestem prawie pewien, że o ile nie będzie bardzo dużego kryzysu, to za 4 lata będziemy za takie rav4 płacić ponad 250kg i praktycznie nic bym nie stracił. A tego, że wartość 4 letniego, wyliczona w najmie na 130k, będzie dużo większą to już jestem bardzo pewien.
Ale najgorsze jest, że nałożyło się na siebie bardzo dużo nieprzychylnych dla konsumenta wydarzeń. Najpierw wprowadzenie norm w 2019 roku, gdzie auta podrożały o 10-15% (hybrydy nie, a spalinowe się z nimi zrównały), potem covidowe szaleństwo, gdzie koncerny biły rekordy sprzedaży i wysprzedali się z gotowych aut, potem kryzys półprzewodników opóźniający produkcję, który wykorzystali producenci do podbijania cen aut no i teraz wszechobecna inflacja, która podbija ceny materiałów (chociaż np. stal była już droga wcześniej).
Jedno jest pewne to jest świetny czas na wchodzenie w samodzielne życie tak jak zrobiłem to ja