Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 446445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Lutego 2023, 21:39:31 »
Nie przepadam za VW ale przejedz się Allspace, a potem Rav4. Będziesz wiedział o co chodzi koledze Skonek1976.
Jakość wnętrza, powłoka antykorozyjna, wyciszenie i wiele innych.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #136 dnia: 02 Lutego 2023, 21:40:12 »
Robi się drogo…
I tak drożeje sporo wolniej, niż np. jedzenie. Bardziej się rzuca w oczy, bo jest w tysiącach, ale na życiu codziennym biedniejemy dużo mocniej
Czy dużo wolniej? 2 lata temu mój brat kupił nowe Volvo V60  Momentum B3 za 130 tysięcy. Pod koniec zeszłego roku diler chciał je odkupić za 170…

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #137 dnia: 02 Lutego 2023, 21:49:44 »
Co do jakości, to znajomemu jakiś czas temu została w ręce gałka skrzyni biegów w kilkumiesięcznym VW. Co do reszty, to wymieniasz wady Toyoty, zapominając o jej zaletach

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #138 dnia: 02 Lutego 2023, 21:53:50 »
Z ciekawości sprawdziłem VW Allspace w wersji Elegace 2.0 TSI 4x4 kosztuje 198.790…..mój wniosek Toyota oszalała z cenami. Ja wiem że to VW, są różnie opinie że buble i takie tam…..ale Allspace to kawał rodzinnego  nieźle wykonanego auta….
Człowieku nie pisz tu takich rzeczy!!!
Tylko Toyota albo śmierć.

A tak poważnie, to tak, to prawda, Toyota jest droga, ale przynajmniej po tym liftingu (bardziej mi chodzi w środku niż na zewnątrz) to w miarę konkurencyjne auto, bo że starymi multimediami i z oświetleniem wnętrza na żarówki, to była tragedia. Nadal funkcjonalnie jest dużo gorzej niż VAG czy Hyundai/KIA, no ale jest niezły zespół napędowy, dosyć mocny i bardzo oszczędny.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 02 Lutego 2023, 22:03:33 »
Co do jakości, to znajomemu jakiś czas temu została w ręce gałka skrzyni biegów w kilkumiesięcznym VW. Co do reszty, to wymieniasz wady Toyoty, zapominając o jej zaletach
Przemilczę używanie anegdoty o jednej osobie jako opinii na temat gigantycznego koncernu, sprzedającego miliony aut rocznie.
Ale Toyota nie jest wcale ani trochę lepsza od VAGa, Hyundaia, Forda czy Nissana.
Jestem na kilkunastu forach różnych marek i każde auto ma jakies problemy (chociaż najnowsze konstrukcje zdecydowanie są bardziej bezawaryjne niż jeszcze 10 lat temu) i rav4 nie ma ich wcale mniej, co widać po tym forum. Na prawdę inne popularne auta nie miewają takich problemów jak padające połączenie tylnego silnika, wiecznie marzące wycieraczki, czy akumulator padający po tygodniu bez jazdy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 02 Lutego 2023, 22:09:18 »
Po pierwsze czemu oczekujesz, że toyota ma być tańsza od VW?
Bo w zasadzie wszędzie jest tańsza lub w podobnej cenie. To przecież, typowe, popularne, auto, największa masówka na świecie, którego w zasadzie jedynym atutem jest napęd, resztą, konkurencja bije je na głowę.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 22:11:29 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #141 dnia: 02 Lutego 2023, 22:26:13 »
Po pierwsze czemu oczekujesz, że toyota ma być tańsza od VW?
Bo w zasadzie wszędzie jest tańsza lub w podobnej cenie. To przecież, typowe, popularne, auto , którego w zasadzie jedynym atutem jest napęd, resztą konkurencja bije je na głowę.
A widzisz, to wcale nie prawda.
Właśnie na przykład nowy system multimedialny jest najlepszy w klasie.
Jest bardzo prosty, przejrzysty, skróty są zawsze pod ręką, i działa bardzo szybko. Kia/Hyundai jest blisko, ale ich system nie ma takich fajnych skrótów zawsze pod ręką i ustawienia są bardziej zawiłe. VAG nowy system jest tragiczny, bardzo się zacina i jest bardzo nieprzemyślany, a stary system już traci myszką. Ford jest niczego sobie, Renault też, ale są mniej płynne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 02 Lutego 2023, 22:34:36 »
W jakiej klasie, jeżeli można zapytać ? Mój MBUX bije go na głowę w przedbiegach, a ma już kilka lat i właśnie wchodzi jego następna wersja. Kiedyś Japończycy byli potęgą w elektronice użytkowej, teraz są chyba już za Murzynami. Jak patrzę na te ich tablety o rozdzielczości Manty, to pusty śmiech mnie ogarnia. Kamery cofania, na których niewiele widać, klapa bagażnika która zamyka się i otwiera w godzinę, a bez wcześniejszego odblokowania drzwi nie działa, ceraty na fotelach nazywane skórą, bo inaczej będzie szmata itp. itd. Oprócz napędu, przecież wszędzie są w tyle za konkurencją. 
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 22:49:17 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #143 dnia: 02 Lutego 2023, 22:45:25 »
W jakiej klasie, jeżeli można zapytać ? Mój MBUX bije go na głowę w przedbiegach, a ma już kilka lat i właśnie wchodzi jego następna wersja. Kiedyś Japończycy byli potęgą w elektronice użytkowej, teraz są chyba już za Murzynami.
W klasie w której występuje rav4.
I nie zgodzę się, MBUX jest dobry, może nawet i lepszy, ale wcale tego nowego systemu nie biję na głowę. Mówiąc o samej użyteczności, prostocie użytkowania.
Bo mówiąc o systemie jako takim, to system Toyoty pod maską wyprzedza o lata świetlne to co ma Mercedes, bo jestem oparty na linuxie i to wcale nie takim zamkniętym. Toyota może tam dość wszystko, nie jest tak ograniczona jak np. Mercedes.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 02 Lutego 2023, 22:56:14 »
Toyota może tam dość wszystko, nie jest tak ograniczona jak np. Mercedes
Tylko, że nie daje. Może i Linux jest najlepszy na świecie , nie znam się na tym, ale jeżeli rozdzielczość ekranu i jasność obiektywu jest do pupy to i system niewiele zmieni. Co do MBUX, nie wiem czy miałeś z nim do czynienia, ale jest bardzo prosty, intuicyjny w obsłudze i bardzo szybki a obecnie jest oceniany przez specjalistów z branży jako jeden z najlepszych na świecie.
Tutaj masz opisane jego możliwości
https://www.mbmotors.pl/blog/mbux-system-multimedialny/
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 23:05:47 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 02 Lutego 2023, 23:13:14 »
Toyota może tam dość wszystko, nie jest tak ograniczona jak np. Mercedes
Tylko, że nie daje. Może i Linux jest najlepszy na świecie , nie znam się na tym, ale jeżeli rozdzielczość ekranu i jasność obiektywu jest do pupy to i system niewiele zmieni. Co do MBUX, nie wiem czy miałeś z nim do czynienia, ale jest bardzo prosty, intuicyjny w obsłudze i bardzo szybki a obecnie jest oceniany przez specjalistów z branży jako jeden z najlepszych na świecie.
Tak, miałem do czynienia z MBUX.
Ale po tej wiadomości widzę, że Ty nie miałeś do czynienia z nowym systemem Toyoty, bo rozdzielczość ekranu i jego jakość jest na tym samym poziomie co w Mercedesie (oczywiście porównując do  pochodnych A klasy, bo w nowej S klasie jest kosmos).
I tak jak mówię, NOWY system Toyoty pod wzgeldem szybkości i prostoty obsługi jest na tym samym poziomie co mbux. Nawet asystent głosowy, poza głupimi żarcikami niewiele odstaje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #146 dnia: 02 Lutego 2023, 23:29:36 »
Przemilczę używanie anegdoty o jednej osobie jako opinii na temat gigantycznego koncernu, sprzedającego miliony aut rocznie.
Oczywiście masz rację, to tylko przykład. Zresztą - ten znajomy to jedyna osoba, którą znam, która jeździ współczesnym VW, więc naginając rzeczywistość, mógłbym napisać, że dzieje się to wszystkim:P

Ale Toyota nie jest wcale ani trochę lepsza od VAGa, Hyundaia, Forda czy Nissana.
Cóż - według ludzi, którzy tu przebywają jest. Wszystkie te auta kosztują podobnie, a jednak Ci ludzie wybrali rav4, a nie konkurencję i to rav4 jest zdecydowanie najlepiej sprzedającym się SUVem
Na prawdę inne popularne auta nie miewają takich problemów jak padające połączenie tylnego silnika, wiecznie marzące wycieraczki, czy akumulator padający po tygodniu bez jazdy.
Na forum jest jedna osoba, której padła wiązka tylnego napędu (patrz początek posta) i chyba 0, którym pada akumulator po tak krótkim czasie. Wycieraczki u większości po wymianie ramienia są ok.
Oczywiście znów się z tobą zgodzę, że to są realne problemy, bo aku mógłby być większy, a z tylnym napędem nie wiadomo co będzie za kilka lat, ale naprawdę - jak siedzisz też na innych forach, to doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, że gdzie indziej problemów jest więcej i są bardziej dokuczliwe i/lub występują znacznie częściej
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 23:32:12 wysłana przez firek »

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 02 Lutego 2023, 23:31:47 »
Na prawdę inne popularne auta nie miewają takich problemów jak padające połączenie tylnego silnika, wiecznie marzące wycieraczki, czy akumulator padający po tygodniu bez jazdy.
Zapytaj naszego forumowego kolegi Bartek79 jakie miewają problemy inne marki. Ma spore doświadczenie.
Porównasz sobie.

Zresztą podajesz np. Forda i tak sobie myślę czy naprawdę nic nie pisali o silnikach EB, o dieselkach, o elektromechanice itd.?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #148 dnia: 02 Lutego 2023, 23:58:41 »
Zapytaj naszego forumowego kolegi Bartek79 jakie miewają problemy inne marki. Ma spore doświadczenie.
Porównasz sobie.

Zresztą podajesz np. Forda i tak sobie myślę czy naprawdę nic nie pisali o silnikach EB, o dieselkach, o elektromechanice itd.?
Z Forda, jedyny problem jaki przewija się ciągle i jest krytyczny, to pękające głowice w 1.6 EB. Akurat diesle Forda, to chyba najbardziej bezawaryjne diesle na rynku. Jedyny problem, jaki sobie jeszcze przypominam, to psujące się aktywne żaluzje chłodnicy. I oczywiście mówimy tu o autach do 10 lat, nie starszych.
Z aut, którymi jeździłem w pamięć na forach przwijaly się drobnostki np. Megane IV - klapa ocierającą się o zderzak, przeciekający boczek drzwi (po kilku dniach deszczu, jak auto stało na dworzu, zostawało kilka kropli na progu z tyłu), kilka osób mialo też losowe sytuację, gdzie auto wyladowywalo akumulator do 0, ale tylko auta z 1 roku produkcji. W obecnym seacie, są dwa problemy, które się przewijają, piszczące sprzegla dsg (wymieniają na wzmocnione) i przycisk w znaczku na klapie, który przy mrozach się zacina.
Ale oczywiście też są auta, które faktycznie cierpią na wiele bolączek, np. Insignia 2 generacji. Tego bym nikomu nie polecił, ale co się mój tata najeździł zastępczymi to jego.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Lutego 2023, 01:07:57 »
klapa bagażnika która zamyka się i otwiera w godzinę, a bez wcześniejszego odblokowania drzwi nie działa
Prędkość to rzecz względna - dla mnie OK - ale o co chodzi z koniecznością wcześniejszego odblokowania?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl