Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 446463 razy)

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Lutego 2023, 11:49:04 »
Czy musi być tryb P, żeby przy zaryglowanych drzwiach
Mi się wydaje, że bez P nie zamknie się auta.
Jak jechałem Rav4 na jeździe testowej, to po ruszeniu autem drzwi się ryglowały i nie było wtedy trybu P. I teraz pytanie czy coś blokuje otwieranie klapy przez kopniaka w momencie gdy jedzie się autem? Czyli czy jeśli stoję na światłach to ktoś może podejść od tylca, pomachać nogą i otworzy mi bagażnik? Czy przez to, że będę miał inny tryb niż P to się nie stanie. Albo czy przez to, że mam odpalone READY to też to się nie stanie? Czy wręcz przeciwnie, nic nie stoi na przeszkodzie, by ktoś mógł swobodnie otworzyć bagażnik, gdy ktoś inny prowadzi samochód :)

U mnie jest tak, że jak się zatrzymam w samochodzie mam włączony silnik i chcę coś wyjąc z bagażnika, to muszę odblokować wszystkie drzwi w samochodzie, żeby można było się dostać do środka lub wyłączyć silnik :), ale mam zwykła benzynę może w hybrydzie jest inaczej. Bo widziałem, jak kierowca siedząc w samochodzie otwierał z pilota bagażnik kobiecie która wysiadała z taxi.
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem więc domniemam, że tak powinno być we wszystkich Toyotach:
- żeby otworzyć bagażnik od środka z przycisku, trzeba odryglować wszystkie drzwi - niezależnie od biegu
- jeżeli np. wysiądzie pasażer z przodu i odryglował tylko swoje drzwi, bagażnika nie da się otworzyć przyciskiem z zewnątrz. Nie wiem jak z pilota nie próbowałem.
- kopnięci odryglowuje drzwi i otwiera klapę.

Teraz jeszcze sprawdziłem nie da się (u mnie) otworzyć klapy z pilota jeżeli samochód jest zamknięty. Daje tylko dżwięk.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Lutego 2023, 11:49:29 »
Od 3:38 https://youtu.be/LdWL2eFM5II
Zgaduję, dalej jesteś w poczekalni?
Co do klapy, na tym filmie też wychodzi ok. 7sek. @firek pisał o samym  otwieraniu, więc się zgadza. Ty o całym cyklu.

@Baracuda, dotarło do mnie dlaczego   nie mam tego problemu, pierwsze co zrobiłem po zakupie auta, to wyłączyłem automatyczne blokowanie drzwi Stąd ta różnica.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2023, 12:00:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Lutego 2023, 12:27:20 »
Od 3:38 https://youtu.be/LdWL2eFM5II

Ok, ty mówisz o całym cyklu otwarcie+zamknięcie.

Jako, że czekam teraz, aż syn skończy zajęcia, to sprawdziłem z nudów - otwarcie to 6.5s od momentu usłyszenia dźwięku, zamknięcie 9.5s.

Jak dla mnie: not great, not terrible

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Lutego 2023, 13:44:42 »
Zamykając temat klapy, że stoperem w ręku u mnie:
Otwarcie: 7.28
Zamknięcie 9.23
Cały cykl z moją reakcją ponownego przyciśnięcia przycisku, aż do zamknięcia zamka: 18.28

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Lutego 2023, 13:46:57 »
Czyli tyle ile na filmie ktory wrzucilem :) 18sek.

Jest to ten sam naped 1 do 1 z poprzedniej RAV4 a rowniez z RXa oraz NXa.

Na pewno RAV4 6 gen dostanie szybsza klapę.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Lutego 2023, 15:28:30 »
Jak jechałem Rav4 na jeździe testowej, to po ruszeniu autem drzwi się ryglowały i nie było wtedy trybu P. I teraz pytanie czy coś blokuje otwieranie klapy przez kopniaka w momencie gdy jedzie się autem?
Mi się wyday, że przede wszystkim kopniak w ogóle nie zadziała jak osoba kopiącą nie będzie miała przy sobie kluczyka. Auto wie czy kluczyk jest w środku, czy z tyłu auta.
Pewności nie mam - możesz przetestować jak Cię to gnębi
No tak, pewnie za jakiś rok jak będę miał auto to przetestuję ;) zapytałem bo jest tu kilku szczęśliwców, którzy tym autem jeżdżą już po drogach.

Czy musi być tryb P, żeby przy zaryglowanych drzwiach
Mi się wydaje, że bez P nie zamknie się auta.
Jak jechałem Rav4 na jeździe testowej, to po ruszeniu autem drzwi się ryglowały i nie było wtedy trybu P. I teraz pytanie czy coś blokuje otwieranie klapy przez kopniaka w momencie gdy jedzie się autem? Czyli czy jeśli stoję na światłach to ktoś może podejść od tylca, pomachać nogą i otworzy mi bagażnik? Czy przez to, że będę miał inny tryb niż P to się nie stanie. Albo czy przez to, że mam odpalone READY to też to się nie stanie? Czy wręcz przeciwnie, nic nie stoi na przeszkodzie, by ktoś mógł swobodnie otworzyć bagażnik, gdy ktoś inny prowadzi samochód :)

U mnie jest tak, że jak się zatrzymam w samochodzie mam włączony silnik i chcę coś wyjąc z bagażnika, to muszę odblokować wszystkie drzwi w samochodzie, żeby można było się dostać do środka lub wyłączyć silnik :), ale mam zwykła benzynę może w hybrydzie jest inaczej. Bo widziałem, jak kierowca siedząc w samochodzie otwierał z pilota bagażnik kobiecie która wysiadała z taxi.
Ja nic w ustawieniach nie zmieniałem więc domniemam, że tak powinno być we wszystkich Toyotach:
- żeby otworzyć bagażnik od środka z przycisku, trzeba odryglować wszystkie drzwi - niezależnie od biegu
- jeżeli np. wysiądzie pasażer z przodu i odryglował tylko swoje drzwi, bagażnika nie da się otworzyć przyciskiem z zewnątrz. Nie wiem jak z pilota nie próbowałem.
- kopnięci odryglowuje drzwi i otwiera klapę.

Teraz jeszcze sprawdziłem nie da się (u mnie) otworzyć klapy z pilota jeżeli samochód jest zamknięty. Daje tylko dżwięk.

Sprawdź czy jak siedzisz w aucie z nogą na hamulcu, w trybie D i drzwi się zaryglowały, to czy jeśli ktoś inny podejdzie od tyłu auta i machnie nogą to klapa się otworzy. Może się otworzy i toyota zabezpiecza się przed złodziejami powolnie otwieraną klapą, żeby w razie co można było jeszcze wyjść i delikwenta łapać, bo nim coś podprowadzi to musi minąć 7 sekund XD Tajemnica wolnej klapy ujrzała światło dzienne

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Lutego 2023, 16:01:23 »
Sprawdziłem przed chwilą tylną klapę - zamykanie 9,5s otwieranie coś koło 7s.
Kolejny sztuczny problem.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Lutego 2023, 17:07:19 »
Apeluję o utworzenie nowego wątku o prędkości klapy

Online topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Lutego 2023, 17:08:33 »
Apeluję o utworzenie nowego wątku o prędkości klapy
Popieram wydzielenie z tego wątku.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Lutego 2023, 20:00:19 »
Typowe offtopowe bicie piany które skutecznie utrudnia skorzystanie z merytorycznej zawartości wątku.

Nie gniewaj się ale jak by spojrzeć na Twoje posty i ilość na dzień to musiałbyś się sam do tego zastosować
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #190 dnia: 04 Lutego 2023, 20:12:56 »
To Twoja opinia. Bycie aktywnym uczestnikiem nie oznacza offtopowania, o ile posty są powiązane merytorycznie z tematem wątku. Mogą być błędne bądź nieprawdziwe ale nadal nie czynią offtopu.

NieToyota

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Lutego 2023, 22:49:02 »
To Twoja opinia. Bycie aktywnym uczestnikiem nie oznacza offtopowania, o ile posty są powiązane merytorycznie z tematem wątku. Mogą być błędne bądź nieprawdziwe ale nadal nie czynią offtopu.

NieToyota

Z całym szacunkiem, ale flirtowanie po łacinie czy umawianie się na spotkanie w wątku o korozji to też offtopowanie i to chyba nie tylko opinia jednej osoby, bo już ktoś pisał, że uczy się offtopu od najlepszych ;) Ja nic do tego nie mam bo niestety na tym forum trudno o to by offtopów nie było ponieważ gdy ktoś napisze w jakimś wątku to doda kilka szczegółów które już determinują pytania z innego zakresu i tak się to kręci. Z kolei brak shoutboxa zabiera praktycznie użytkownikom możliwość grupowej pogawędki.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #192 dnia: 04 Lutego 2023, 23:51:42 »
Sprawdź czy jak siedzisz w aucie z nogą na hamulcu, w trybie D i drzwi się zaryglowały, to czy jeśli ktoś inny podejdzie od tyłu auta i machnie nogą to klapa się otworzy.

Zrobiłem inny test, o którym pisałem: odpaliłem auto,.zostawiłem kluczyk w środku i poszedłem go "pociągnąć z buta" - nie działa. Tak jak myślałem bez kluczyka w kieszeni się nie aktywuje. Guzik na klapie oczywiście zadziałał i ewentualnie to możnaby sprawdzić w pozycji drive i z zaryglowanymi drzwiami

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Lutego 2023, 00:04:44 »

NieToyota

Z całym szacunkiem, ale flirtowanie po łacinie czy umawianie się na spotkanie w wątku o korozji to też offtopowanie i to chyba nie tylko opinia jednej osoby, bo już ktoś pisał, że uczy się offtopu od najlepszych ;) Ja nic do tego nie mam bo niestety na tym forum trudno o to by offtopów nie było ponieważ gdy ktoś napisze w jakimś wątku to doda kilka szczegółów które już determinują pytania z innego zakresu i tak się to kręci. Z kolei brak shoutboxa zabiera praktycznie użytkownikom możliwość grupowej pogawędki.
Owszem było z 6 postów z łaciną czy może z 10 o spotkaniu. Wszystkich piszących. Natomiast tutaj na ostatnie 60 bez mała postów może z 10 jest na temat a reszta to kolejne słowne przepychanki. I to czyni różnicę a i ja staram się powstrzymywać przed robieniem offtopów.
I w ramach samoograniczania się w temacie offtopów kończę na temat offtopów.

NieToyota

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #194 dnia: 05 Lutego 2023, 01:12:03 »
Sprawdź czy jak siedzisz w aucie z nogą na hamulcu, w trybie D i drzwi się zaryglowały, to czy jeśli ktoś inny podejdzie od tyłu auta i machnie nogą to klapa się otworzy.

Zrobiłem inny test, o którym pisałem: odpaliłem auto,.zostawiłem kluczyk w środku i poszedłem go "pociągnąć z buta" - nie działa. Tak jak myślałem bez kluczyka w kieszeni się nie aktywuje. Guzik na klapie oczywiście zadziałał i ewentualnie to możnaby sprawdzić w pozycji drive i z zaryglowanymi drzwiami

Fajnie, dzięki za info :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl