To jeszcze ja dorzucę coś o czasie realizacji (w uzupełnieniu tego co mam w podpisie):
16.1.2023 => pierwszy telefon z salonu że lada dzień dotrze fizycznie auto do dilera i żeby wpaść po fakturę mniej więcej 25.1.2023 (jeszcze się odezwą);
30.1.2023 => kilkukrotna próba kontaktu z mojej strony, wreszcie o 18:30 wieczorem oddzwaniają: tak, proszę przyjść jutro, damy fakturkę i dogadamy szczegóły odbioru;
31.1.2023 => przychodzę do salonu, dostaję fakturę (plus zamawiam "gumowy" pakiet z chlapaczami i nakładki na progi);
1.2.2023 => opłacam fakturę;
2.2.2023 => dostaję z salonu papiery do rejestracji (dowiaduję się że jak jutro zarejestruję, to w środę (8.2.), najpóźniej we czwartek samochód będzie do odbioru);
3.2.2023 => rano rejestruję samochód i chwilę później zostawiam z salonie blachy;
7.2.2023 => telefon do salonu - dowiaduję się, że na 80% do odbioru w piątek (10.2.)
Reasumując: wygląda na to, że nawet bez zamulania z mojej strony od wskoczenia w apce statusu "w salonie" do fizycznego odbioru trzeba liczyć niemal miesiąc

Chyba że macie inne doświadczenia...