Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 481912 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #450 dnia: 28 Marca 2023, 20:00:19 »
Dodatkowo, jezeli dobrze patrze to wyglada na to ze statki z Toykami wyplywaja co okolo 5-10 dni.
Po PLEIADES LEADER (spodziewany w Portbury Sun 23 Apr ), wyglada ze nastepny bedzie BOSPORUS HIGHWAY (Portbury Thu 04 May, potem Zeebruge), DURBAN HIGHWAY (Portbury Mon 15 May, potem Zeebruge), ADRIATIC HIGHWAY (Portbury Sat 20 May, potem Zeebruge), OREGON HIGHWAY (Portbury 23 May, potem Zeebruge), itd

Nie wiem czy dobrze patrze ale mam nadzieje ze to tak wlasnie jest :)

Nie wiem jak teraz wydanie w Toyocie. Ktos pisal o 6tygodniach. W Lexie w ciagu 2-3 dni.

Instrukcje poczynione przez klaudiusz oraz  przewidywania przez grubar
są jak najbardziej prawidłowe.
u mnie było następująco:
2.02.2023 pojawiło się w aplikacji MyT w śledzeniu zamówienia - Przetwarzanie zamówienia
12.02.2023 pojawiło się - Produkcja w toku
22.02.2022 pojawiło się - Wyjazd z fabryki

natomiast przedwczoraj wyszukałem przypadkowo (bardziej klikałem na chybił trafił - MAP POSITION & WEATHER)
Vehicles Carrier GEORGIA HIGHWAY, który płyną z PORTBURY do ZEEBRUGGE.
sprawdziłem na stronie
https://www.myshiptracking.com/vessels/georgia-highway-mmsi-432629000-imo-9339820 że 2023-02-21 wypływał z Nagoya
następne porty to TOYOHASHI, SUEZ CANAL, LIVORNO, PORTBURY, ZEEBRUGGE
wczoraj o 13.10 zawinął do ZEEBRUGGE.
a dzisiaj 28.03.2023 o 16.00 sms i powiadomienie w MyT że
W transporcie Zeebrugge, BELGIUM.
Więc chyba za cztery tygodnie i bardzo prawdopodobny odbiór. :-)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #451 dnia: 28 Marca 2023, 20:27:24 »
"W nawiązaniu do Pana zapytania pragniemy poinformować, że szacowany termin dostarczenia przedmiotowego pojazdu do składu celnego to koniec listopada 2023 roku.

Jednocześnie informujemy, że zamówienia składane przez naszych Klientów są realizowane zgodnie z wynikającą z kalendarza tych zamówień kolejnością, z uwzględnieniem wybranej przez Klienta wersji wyposażenia oraz możliwościami produkcyjnymi danej fabryki.
"

To tak jakby ktoś pytał, dlaczego wersje GR zamówione końcem grudnia zostały już wyprodukowane i wbiły się w kolejkę przed inne.

I jeszcze jedno, gdybym chciał teraz zmienić z exe na GR:

"W przypadku chęci zmiany, o której mowa w Pana piśmie konieczne będzie złożenie nowego zamówienia, co wiążę się automatycznie z nowym terminem odbioru. Cena zastosowana byłaby do aktualnej, niemniej jednak obecnie wstępne alokacje produkcyjne to okres  lutego 2024. Oszacowanie terminu realizacji zamówienia jest możliwe dopiero po wyprodukowaniu pojazdu."

Czekam teraz na info od osoby co zamówi GR w marcu, że została wyprodukowana np. w czerwcu :) eh
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 20:29:57 wysłana przez kenny »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #452 dnia: 29 Marca 2023, 08:42:16 »
Więc chyba za cztery tygodnie i bardzo prawdopodobny odbiór.
U mnie jechał pociągiem 13 dni (długo) z Zeebrugge do Mszczonowa, za to z uwagi na zawalenie Mszczonowa samochodami (i decyzji Toyoty o montażu alarmu u dealera) z Mszczonowa do Koszalina dotarł w tydzień. Z uwagi na montaż dodatkowych akcesorów i załatwianie leasingu wyszło 10 dni roboczych u dealera. W sumie to dało jak piszesz równy miesiąc. Jeżeli nie będziesz miał opóźnień w pociągu do Polski (czasem nawet 3 dni tylko) i szybko dealer się uwinie, to nawet w 2-3 tygodnie może się udać. Trzymam kciuki, żeby Mszczonów był zawalony ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2023, 08:47:08 wysłana przez grubar »

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #453 dnia: 29 Marca 2023, 10:32:11 »
Więc chyba za cztery tygodnie i bardzo prawdopodobny odbiór.
U mnie jechał pociągiem 13 dni (długo) z Zeebrugge do Mszczonowa, za to z uwagi na zawalenie Mszczonowa samochodami (i decyzji Toyoty o montażu alarmu u dealera) z Mszczonowa do Koszalina dotarł w tydzień. Z uwagi na montaż dodatkowych akcesorów i załatwianie leasingu wyszło 10 dni roboczych u dealera. W sumie to dało jak piszesz równy miesiąc. Jeżeli nie będziesz miał opóźnień w pociągu do Polski (czasem nawet 3 dni tylko) i szybko dealer się uwinie, to nawet w 2-3 tygodnie może się udać. Trzymam kciuki, żeby Mszczonów był zawalony ;)

Dzięki za info,
pozdrawiam i dobrej jazdy nową Toyką

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #454 dnia: 29 Marca 2023, 12:41:46 »
Czekam teraz na info od osoby co zamówi GR w marcu, że została wyprodukowana np. w czerwcu  eh
Myślę, że teraz to już jest tak jak piszą, po prostu już się nabiły zamówienia i też się czeka. Tak samo było z lexusem NX i bmw x1, oglądałem te auta 2-3 miesiące po wejściu do salonów i jeszcze terminy były znośne na niektóre wersje, teraz jak wiemy lexus czas oczekiwania grubo ponad rok, bmw już blisko roku (mówimy o aucie, którego od rozpoczęcia produkcji, do dostarczenia do dealera trwa 3 tygodnie).
Zauważyłem, że jest w tym jakaś metoda, brać auto zaraz po prezentacji, w bmw zarówno i7 jak i m3 touring, gdzie byli ludzie, którzy zamawiali w ciemno przez pierwsze dni i już jeżdżą, a obecnie czas oczekiwania na i7 to ponad rok, na m3 ponad 2 lata, a auta były zaprezentowane ze 2 miesiące temu.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #455 dnia: 29 Marca 2023, 14:32:31 »
Czekam teraz na info od osoby co zamówi GR w marcu, że została wyprodukowana np. w czerwcu  eh
Myślę, że teraz to już jest tak jak piszą, po prostu już się nabiły zamówienia i też się czeka. Tak samo było z lexusem NX i bmw x1, oglądałem te auta 2-3 miesiące po wejściu do salonów i jeszcze terminy były znośne na niektóre wersje, teraz jak wiemy lexus czas oczekiwania grubo ponad rok, bmw już blisko roku (mówimy o aucie, którego od rozpoczęcia produkcji, do dostarczenia do dealera trwa 3 tygodnie).
Zauważyłem, że jest w tym jakaś metoda, brać auto zaraz po prezentacji, w bmw zarówno i7 jak i m3 touring, gdzie byli ludzie, którzy zamawiali w ciemno przez pierwsze dni i już jeżdżą, a obecnie czas oczekiwania na i7 to ponad rok, na m3 ponad 2 lata, a auta były zaprezentowane ze 2 miesiące temu.
NX odbieram jutro po 15 miesiacach oczekiwania. Obecny czas oczekiwania to minimum 2 lata.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: 29 Marca 2023, 15:02:48 »
NX odbieram jutro po 15 miesiacach oczekiwania.
To gratulacje, chyba nie uśniesz dzisiaj z tych emocji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #457 dnia: 29 Marca 2023, 15:05:09 »
NX odbieram jutro po 15 miesiacach oczekiwania.
To gratulacje, chyba nie uśniesz dzisiaj z tych emocji.
Emocji brak :) jade z obowiazku :) oczekiwanie 15m zabilo we mnie wszystkie emocje.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #458 dnia: 29 Marca 2023, 15:07:51 »

Bardzo możliwe, ja GR Sport zamawiałem chyba na drugi dzień po tym jak pojawił się w ofercie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 29 Marca 2023, 15:09:23 »
Emocji brak :) jade z obowiazku
E tam , emocje odżyją jak do niego wsiądziesz. Piękny, nietuzinkowy samochód. Lubię właśnie taką motoryzację.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #460 dnia: 29 Marca 2023, 15:11:37 »
Emocji brak :) jade z obowiazku
E tam , emocje odżyją jak do niego wsiądziesz. Piękny, nietuzinkowy samochód. Lubię właśnie taką motoryzację.
Dzieki. Dzieki.

I srodek

Sorry za offtop.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #461 dnia: 29 Marca 2023, 15:31:25 »
Biały na czarnych, i skóra w kontrastowym kolorze, piękny! Też chcę NX następnym razem  :cool:

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #462 dnia: 29 Marca 2023, 15:47:38 »

Może i tak. Ja chciałem na GR zmienić też zaraz jak się pojawiła i mi powiedziano w salonie, że spadam na koniec kolejki wtedy, to zrezygnowałem. Rozumiem, że tak jak CC się wzięło przed produkcją to szybko w miarę przyjechały a teraz kolejka jest dłuższa, choć z tym też są jaja, że auta pierwsze przyjechały końcem roku a jest wyprzedaż rocznika XD. Na forum też jakoś ucichło w dziale CC, już 10 dni nikt nic nie napisał. Natomiast co do Ravki GR to jest raptem zmiana wizualna a nie inny model i bardzo to przykre, że zostały wyprodukowane szybciej niż inne wersje i to trochę jak plaskacz w twarz dla innych, bo przecież osoby co zamówiły GR miały termin na grudzień i chyba nie miałby pretensji, gdyby te auta przyjechały właśnie wtedy. Zakładam za to, że w takim wypadku osoby które zamówiły inne wersje wcześniej zostały przesunięte z produkcją na później.

Pewnie to kwestia wyprodukowania iluś tam sztuk, żeby już jeździły po świecie i mogły się prezentować i żeby je ludzie zamawiali, no ale to mogli choć tym pierwszym osobom, obiecać produkcję na kwiecień/maj i wtedy też by było to fair wobec innych, bo chcesz szybciej to zmieniasz sobie na GR i tyle :)

Offline CzarnyRoman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #463 dnia: 29 Marca 2023, 17:18:41 »
Witaj Forum !

wrzucam jako ciekawostkę :

Zamówienie z dnia 28.08.2022, RAV4 C+S 2.5 DF, AWD (+dodatki)

planowany czas odbioru był na 03.2023-06.2023

w apce dalej cisza, a więc napisałem wczoraj do handlowca, poniżej info:

Siema wszystkim !
Update : wlasnie wjechał status o produkcji :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #464 dnia: 29 Marca 2023, 17:47:11 »
@klaudiusz gratki, już "zazdraszczam" Twojej żonie
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl