Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482309 razy)

Offline NeoV

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #495 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:18:14 »
Dzięki za pocieszenie  pierwotnie na umowie termin odbioru był 15 maj ale cóż.. człowiek miał nadzieje , że przynajmniej latem będzie jeździł  pozostaje poczciwy opel Astra

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #496 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:20:34 »
Ja miałem pierwotnie październik/listopad. Teraz grudzień. A miałem już dobrego kupca na mojego Jeepa…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #497 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:44:53 »
Dzięki za pocieszenie  pierwotnie na umowie termin odbioru był 15 maj ale cóż.. człowiek miał nadzieje , że przynajmniej latem będzie jeździł  pozostaje poczciwy opel Astra
jak nie ma w MyT potwierdzenia, że "w produkcji" to niestety zostaje nadzieja.
u mnie wyglądało to tak:
przełom wrzesień/październik rezygnacja z CC i przeniesienie zaliczki na RAV4 Exe 4x4 kolor Royal Grey (rok modelowy 2023 - ktoś zrezygnował) z pierwotnym terminem produkcji listopad 2022 a odbiór u dilera połowa stycznia 2023 (tak handlowiec przewidywał)
w listopadzie poinformowano mnie że termin produkcji przesunął się na grudzień a wtedy odbiór będzie na koniec lutego 2023.
w grudniu, że produkcja nastąpi w styczniu a odbiór będzie na koniec marca.
w styczniu, że będzie w lutym a odbiór na koniec kwietnia.
w lutym zaczęła się produkcja, do Portu Zeebrugge w Belgii transport dotarł w zeszłym tygodniu.
a w salonie u dilera ma być 17 kwietnia (jeśli wierzyć doradcy handlowemu), ale jak będzie dalej to się okaże.
Jakbyś w kwietniu miał status w produkcji to lato jak najbardziej realnym terminem.

popytaj czasem handlowca czy nie zwolniło się jakieś miejsce, bo może ktoś zrezygnował z samochodu
np. z RAV4 z innym kolorem lub wyposażeniem, a który jest już w drodze. (u kolegi tak było)

Offline Esth

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Exe
« Odpowiedź #498 dnia: 05 Kwietnia 2023, 15:00:41 »
witam zamówiłem  RAV4 C+S FWD 14.09.22 r w salonie mówią  że do odbioru  może być czerwiec , lipiec co sądzicie kiedy będzie do odbioru.

Ja zamawiałem 24.09.22 Exe FWD i już od tygodnia nią jeżdżę. Jak widać różnie z tym bywa. Produkcja była w styczniu i od razu załapałem się na statek do Zeebrugge. I mniej więcej miesiąc po dotarciu do Europy miałem odbiór.

Edit: Przewidywany odbiór miałem maj/czerwiec
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 15:02:56 wysłana przez Esth »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #499 dnia: 05 Kwietnia 2023, 15:02:05 »
FWD ma krótsze czasy dostawy o 3-4 miesiące od AWDi.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #500 dnia: 05 Kwietnia 2023, 16:38:21 »
Oglądałem Rav4 GR Sport w salonie i zgodnie ze specyfikacją dostarczoną przy zamówieniu, było pod podłogą bagażnika koło dojazdowe. Widocznie w cenniku musi być błąd.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #501 dnia: 05 Kwietnia 2023, 17:47:07 »
Oglądałem Rav4 GR Sport w salonie i zgodnie ze specyfikacją dostarczoną przy zamówieniu, było pod podłogą bagażnika koło dojazdowe. Widocznie w cenniku musi być błąd.

W sumie i tak i nie, bo:

"KUPUJĄCY oświadcza, że został poinformowany przez SPRZEDAJĄCEGO o tym, że Samochód może różnić się od pojazdu testowego lub
ekspozycyjnego, który mógł być uprzednio prezentowany przez SPRZEDAJĄCEGO. Źródłem danych technicznych danego typu i modelu pojazdu
samochodowego są informacje stwierdzone w Świadectwie Homologacji."

Przykładowo w CC miało być otwieranie drzwi bagażnikowych z kopniaka. Nawet na youtube w filmie reklamującym to auto z toyoty Chodzeń facet pokazywał jak auto otwiera z kopniaka (film usunięto po kilku tygodniach). Było to wpisane w specyfikację podczas zamówienia. Mimo to, w Polsce ta opcja dla klientów jest niedostępna i auta przyjeżdżają bez tego elementu. I pewnie można się o to wykłócić i zamontują ale to tak co do zgodności/niezgodności z tym co jest napisane a co widzimy itd.

Przykładowo tu na filmie z GR sport jest zestaw naprawczy:
https://youtu.be/BlKpue5IJjk?t=250
https://youtu.be/caV5wRcgT-Q?t=210
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 17:52:53 wysłana przez kenny »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #502 dnia: 05 Kwietnia 2023, 17:54:19 »
Było to wpisane w specyfikację podczas zamówienia
Jeżeli w specyfikacji nie jest to opcja, dodatkowo płatna to nic nie można praktycznie zrobić.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #503 dnia: 05 Kwietnia 2023, 17:55:11 »
Są 3 źródła informacji, specyfikacja przy zamówieniu, cennik i egzemplarz pokazowy. Dwa z nich - specyfikacja i egzemplarz pokazowy wskazują na to, że samochód będzie wyposażony w koło dojazdowe. Specyfikacja jest dla mnie i tak najbardziej wiążąca, egzemplarz pokazowy sprawdziłem tylko z ciekawości.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #504 dnia: 05 Kwietnia 2023, 17:56:52 »

W sumie i tak i nie, bo:

"KUPUJĄCY oświadcza, że został poinformowany przez SPRZEDAJĄCEGO o tym, że Samochód może różnić się od pojazdu testowego lub
ekspozycyjnego, który mógł być uprzednio prezentowany przez SPRZEDAJĄCEGO. Źródłem danych technicznych danego typu i modelu pojazdu
samochodowego są informacje stwierdzone w Świadectwie Homologacji."

Przykładowo w CC miało być otwieranie drzwi bagażnikowych z kopniaka. Nawet na youtube w filmie reklamującym to auto z toyoty Chodzeń facet pokazywał jak auto otwiera z kopniaka (film usunięto po kilku tygodniach). Było to wpisane w specyfikację podczas zamówienia. Mimo to, w Polsce ta opcja dla klientów jest niedostępna i auta przyjeżdżają bez tego elementu. I pewnie można się o to wykłócić i zamontują ale to tak co do zgodności/niezgodności z tym co jest napisane a co widzimy itd.

Przykładowo tu na filmie z GR sport jest zestaw naprawczy:
https://youtu.be/BlKpue5IJjk?t=250
https://youtu.be/caV5wRcgT-Q?t=210

Egzemplarze z tych filmów mają dodatkowo Jbl, tam pewnie nie ma miejsca na koło dojazdowe

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #505 dnia: 05 Kwietnia 2023, 18:01:06 »
Jest jeszcze kwestia regionu docelowego, tu też wyposażenie jest różne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #506 dnia: 05 Kwietnia 2023, 18:20:46 »
Są 3 źródła informacji, specyfikacja przy zamówieniu, cennik i egzemplarz pokazowy. Dwa z nich - specyfikacja i egzemplarz pokazowy wskazują na to, że samochód będzie wyposażony w koło dojazdowe. Specyfikacja jest dla mnie i tak najbardziej wiążąca, egzemplarz pokazowy sprawdziłem tylko z ciekawości.
No dla mnie też była w przypadku CC ale później okazało się inaczej. Generalnie w umowie też jest napisane, że stanowi załącznik do umowy specyfikacja i auto ma być zgodne także z tym załącznikiem, także gdyby przyjechało bez to pewnie bym się spierał :) GR ma np. inną masę holowanej przyczepy, nie wiem z czego wynika no ale to też pewnie jest w homologacji określone, może więc nie może mieć koła dojazdowego z jakiegoś powodu. Dla mnie czasem to są zbyt skomplikowane prawidła jak np. to że w wersji podstawowej CC możesz jeździć na felgach 17 i tylko takich a w wyższej już tylko na 18 calowych bo takie są przewidziane w homologacji. Ten sam silnik w obu wersjach...

Jest jeszcze kwestia regionu docelowego, tu też wyposażenie jest różne.
Dokładnie. W ten sposób się też tłumaczył dealer. No i rzeczywiście CC w niektórych krajach ma koło dojazdowe a w PL nie. Tylko akurat koło dojazdowe było określone tu w cenniku, że ma go nie być. Co innego otwieranie na kopa.

Było to wpisane w specyfikację podczas zamówienia
Jeżeli w specyfikacji nie jest to opcja, dodatkowo płatna to nic nie można praktycznie zrobić.
Zależy gdzie. W Wersji PE to miało być w standardzie. Jak brałeś pośrednią wersję bodajże Style i do tego pakiet tech, to ten dodatkowo płatny pakiet zawierał również elektrycznie i bezdotykowo otwieraną klapę bagażnika i to sugerowało otwieranie z kopa, szczególnie że przedstawiali to też tak na filmie i dokładnie taki sam opis był do klapy bagażnika w specyfikacji dla np. yarisa cross (chyba tego modelu) i tam można otwierać z kopa. Tylko później jeśli by Ci to mieli dołożyć w PL to może być tak jak z czujnikami parkowania, że mogą Ci coś lipnego zamontować i pewnie będzie raz działać raz nie :P

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #507 dnia: 14 Kwietnia 2023, 16:26:04 »
Ktos cos? Jakis postep w dostawie od zamowienia? Jakies nowe wiesci?
U mnie narazie nic od czasu marcowego potweirdzenia do produkcji. Zero dalszego info do dilera.
Aha, nie mam sledzenia jakby co, a z floty status niezmienny jak twarz Glapinskiego.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2023, 16:28:35 wysłana przez arsam2000 »
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline NeoV

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #508 dnia: 14 Kwietnia 2023, 16:59:14 »
witam zamówiłem  C+S FWD  14 .09.22  ostatnio otrzymałem wiadomość lipiec 23 a miała być do 15.05

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #509 dnia: 14 Kwietnia 2023, 17:27:11 »
witam zamówiłem  C+S FWD  14 .09.22  ostatnio otrzymałem wiadomość lipiec 23 a miała być do 15.05
No to wygląda tak w miarę sensownie patrząc na moje zamówienie  sierpnia I teoretyczną dostawe w czerwcu, może lipcu,  tyle że mam AWD. Wg mnie dużych różnic w dostawie pomiędzy fwd i awd nie ma,  jak ktoś pisał 4 miesiace, myślę że maks miesiąc
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl