"Teraz pytanie jak szukać statku? Bo widzę że parę jest w porcie...."
Jeżeli w ostatnich dniach otrzymałeś informację o wyjeździe wyprodukowanego samochodu z fabryki, to z mojego doświadczenia i obserwacji sprzed 4 lat z poprzednią RAV4 2019 wynika, że:
- samochód aktualnie oczekuje w porcie na statek i transport do Europy;
- statek, którym będzie płynęła Twoja RAV4 2023 do Europy (nota bene z moją zamówioną RAV4 2023) według mnie będzie samochodowiec „HAMBURG HIGHWAY”;
- statek dopiero płynie z Singapuru do portu w Nagoi;
- ostatnia odnotowana pozycja statku w „Marine Traffic” to: 2023-06-02 16:27 UTC;
- aktualnie statek powinien znajdować się w okolicach wyspy Luzon (Filipiny);
- spodziewane przybycie do portu w Nagoi: 2023-06-13 03:00;
- załadunek samochodów na statek to około 2 dni;
- około 15 czerwca (tak obstawiam) rozpocznie się dopiero rejs do Europy;
- cały rejs trwa około miesiąca. Na dodatek statek zawija jeszcze do innych portów – w moim przypadku sprzed 4 lat były to porty: Singapur, Sri Lanka, Livorno, Barcelona, Bristol i dopiero Zeebrugge w Belgii;
- potem około tydzień – półtora clenie i oczekiwania na załadunek na wagony kolejowe;
- 2-3 dni podróż koleją do Mszczonowa – do Polskiego Centrum Spedycyjnego Toyoty;
- w Mszczonowie około dwóch tygodni - oczekiwanie na rozkonserowanie samochodów oraz montaż instalacji alarmów;
- i wtedy dopiero transport do Twojego dilera w Polsce.
Czyli tak mniej więcej lekko dwa miesiące czasu trwa podróż zamówionego samochodu od momentu wypłynięcia z portu w Nagoi.
Dzisiaj wypłynął z Nagoi samochodowiec „ALTAIR LEADER”, ale on płynie do TAIPEI i nic nie wskazuje, aby płynął do dalej do Europy.
Trochę nie zgodzę się z: „Wg mojej wiedzy to już wypłynął dzień lub 2 temu…”. Samochody na rynek europejski są produkowane w dwóch przedziałach czasowych – mniej więcej po dwa tygodnie. Jeżeli, samochód wyjechał z fabryki dopiero co, to jedzie do portu i czeka na zakończenie produkcji do Europy w swoim przedziale czasowym. Dopiero wtedy, po zgromadzeniu w porcie całej europejskiej produkcji z danego przedziału czasowego samochody są ładowane na statek.
Cztery lata temu faktycznie informacje o etapach produkcji RAV4 i jego transporcie przychodziły mocno spóźnione. Obecnie informacje uzyskujemy na bieżąco na koncie, sms-em i na maila
A tak wygląda załadunek samochodów na statek:
https://www.youtube.com/watch?v=PIg_Fq-wm6o