W Mszczonowie wystawiany jest Vin i wysyłane są dokumenty auta do dealera
Czytałem w poprzednich wpisach że nie oglądają auta a muszą płacić fakturę, że to jest nie faire
nikt nigdy nie mówił o jednoznacznej kolejności, były różne wpisy w tym temacie
Ja z kolei czytałem, że samochód wysyłają po wystawieniu faktury. W świetle Polskiego prawa to jest moment sprzedaży. Na zapłatę masz chyba 7 czy 14 dni. Z tego co mi wiadomo. Niektórzy mieli możność obejrzenia już u dealera a przed opłaceniem faktury.
"Co musisz przygotować
wniosek o rejestrację pojazdu – otwórz plik w nowym oknie – pobierz i wypełnij w domu albo zrób to w urzędzie,
dokument, który potwierdzi, że jesteś właścicielem pojazdu, na przykład umowa kupna/sprzedaży lub faktura VAT za zakup pojazdu. Jeśli obcokrajowiec albo firma zagraniczna powierzyła ci pojazd, złóż dokument, który to potwierdzi,
potwierdzenia wszystkich opłat,
świadectwo zgodności WE wraz z oświadczeniem, które będzie zawierać dane i informacje o pojeździe, które są potrzebne do rejestracji pojazdu,
dowód odprawy celnej przywozowej - jeśli pojazd jest sprowadzony z państwa, które nie należy do Unii Europejskiej,
jeśli pojazd jest sprowadzony z innego państwa Unii Europejskiej i jest to:
samochód osobowy,
pojazd rodzaju „samochodowy inny” (czterokołowiec lub czterokołowiec lekki),
samochód ciężarowy („furgon”, „furgon/podest”, „ciężarowo-osobowy”, „terenowy”, „wielozadaniowy” lub „van”) lub
samochód specjalny,
JEDEN z wymienionych poniżej dokumentów doyczących akcyzy:
dokument, który potwierdzi zapłatę akcyzy za pojazd w Polsce,
dokument, który potwierdzi, brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju, w szczególności zaświadczenie stwierdzające zwolnienie z akcyzy,
zaświadczenie stwierdzające zwolnienie od akcyzy,
oświadczenie salonu sprzedaży, że salon ten posiada oryginał lub kopię dokumentu, który potwierdzi zapłatę akcyzy w Polsce."