Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 481899 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #2640 dnia: 14 Października 2023, 19:18:50 »
Ojciec mazdę kupował w tym roku, to mówił mi że pod koniec to się zdarzało że 3-4 razy dziennie nawet mu dzwonił opiekun auta z relacją co i jak. Może tylu mazd nie kupują to nie mają co robić dealerzy.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2641 dnia: 14 Października 2023, 19:38:34 »
Kenny, to jest normalne, np. w Kanadzie, gdzie trochę mieszkałem. Dealerzy wiedzą, że zadowolony, "dopieszczony" klient ceni sobie kontakt i zainteresowanie, i potem wraca. Tak buduje się zaufanie, które potem procentuje. Wraca po akcesoria, po serwis, po poradę, potem po następny samochód. Tak właśnie robi się interesy i rozwija firmę, traktując klienta profesjonalnie, jak partnera, który tu zostawia swoje ciężko zarobione pieniądze i należy mu się coś za to. To właśnie nazywa się "kulturą sprzedaży", gdzie obie strony są zadowolone. Tylko trzeba dać coś z siebie. Tylko tyle i aż tyle... Powinniśmy to egzekwować w dobrym interesie obu stron, bo to jest, a u nas powinno być standardem.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 19:41:51 wysłana przez Bushi »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2642 dnia: 14 Października 2023, 20:21:12 »
Obecnie w Polsce w salonach Toyoty „kultura sprzedaży” polega na… nie chcesz to nie marudź mam kilku następnych na Twoje miejsce…
Jak już kiedyś pisałem, taki poziom obsługi był kiedyś w Renault, Oplu itp. Może ten poziom wynika z faktu, że większość sprzedawców ma w CV doświadczenie w innych markach?
W moim odczuciu TCE działa w myśl zasady „jutro nie istnieje”. Tylko chyba nie ogarniają, że po za napędem hybrydowym Toyota nie ma nic do zaoferowania. A czas hybryd w UE skończy się szybciej niż TCE to się wydaje :).
Ciekaw jestem czy szefostwo w Japonii monitoruje w jaki sposób traktowani są klienci przez TCE. Ciekawe czy dociera do nich informacja, że transport z portu w UE do salonu jest dłuższy od podróży samochodu droga morską?
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 20:25:21 wysłana przez KubaCamry »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2643 dnia: 14 Października 2023, 20:30:57 »
Za transport samochodu do Mszczonowa odpowiada Toyota a nie TCE.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2644 dnia: 14 Października 2023, 20:35:36 »
Kenny, to jest normalne, np. w Kanadzie, gdzie trochę mieszkałem. Dealerzy wiedzą, że zadowolony, "dopieszczony" klient ceni sobie kontakt i zainteresowanie, i potem wraca. Tak buduje się zaufanie, które potem procentuje. Wraca po akcesoria, po serwis, po poradę, potem po następny samochód. Tak właśnie robi się interesy i rozwija firmę, traktując klienta profesjonalnie, jak partnera, który tu zostawia swoje ciężko zarobione pieniądze i należy mu się coś za to. To właśnie nazywa się "kulturą sprzedaży", gdzie obie strony są zadowolone. Tylko trzeba dać coś z siebie. Tylko tyle i aż tyle... Powinniśmy to egzekwować w dobrym interesie obu stron, bo to jest, a u nas powinno być standardem.
To w zasadzie obowiązuje w każdej firmie. Są jednak firmy wyłamujące się z tego i co dziwne - mają się świetnie. Sztandarowym przykładem jest Apple. Więc da się i tak.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2645 dnia: 14 Października 2023, 21:15:59 »
. Tak właśnie robi się interesy i rozwija firmę, traktując klienta profesjonalnie, jak partnera, który tu zostawia swoje ciężko zarobione pieniądze i należy mu się coś za to

Prawie na każdym szkoleniu, czy to online czy organizowanym na ul. Konstruktorskiej handlowcy to mają wpajane.
Filozofia Toyota Way, relacje z Klientem, small-talk, Omotenashi, dobre praktyki etc.
Jak wychodzi w praktyce? Raczej słabo.
Ogromna rotacja ludzi, cele sprzedaży, premie za osiągi etc. I cały "dobry" plan wysadzony w powietrze
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 21:19:14 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2646 dnia: 14 Października 2023, 22:03:28 »
Ale i tak mają tylu chętnych, że ledwo się wyrabiają. Żadna organizacja nie będzie nastawiona na klienta bardziej niż jest to niezbędna. Klient będzie obsługiwany tak źle, jak na to pozwoli. Przy czym pod pojęciem "klient" rozumiemy ogół zainteresowanych zakupem a nie konkretnego osobnika.
I znowu nawiązanie do Apple, sekta wyznawców (zwana "owcami") daje się doić na ciężkie pieniądze a w zamian słyszy "żle trzymacie" albo "to nie bug to feature"...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2647 dnia: 14 Października 2023, 22:58:17 »
Przeżywasz tego Apple. Ciekawe czy kiedykolwiek miałeś? :)u
Ja tez byłem na nie ale od czasu jak zmieniłem na 8 mam każdy kolejny model.
Nigdy mi się nie zawiesił itp. Nigdy nie miałem problemu z AC, w przeciwieństwie do kierowców używających androida. Po Proace plątało się kilkanaście kabli… bo jednemu Samsung na oryginalnym kablu samsunga nie działa, innemu jakiś wynalazek Xiaomi czy jakoś tak, nie działa na tym kablu co Samsung działa ale już na oryginalnym kablu Samsunga działa :).
Ostatnio do każdego auta dałem Apple i powiedziałem, że prywatne tel mnie nie interesują, z nawigacji mają korzystać używając Apple i jest święty spokój.
Zresztą zobacz na tematy na forum, jakoś użytkownicy Apple nie mają problemów z komunikacją z mediami Toyoty.
Ale fanem nie jestem, laptopy i stacjonarki są Dell itp. :).

ps. może warto przeczytać swoje posty i zweryfikować, czy nie jest się „owcą” ale nie Apple tylko Toyoty :).
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 22:59:53 wysłana przez KubaCamry »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2648 dnia: 14 Października 2023, 23:20:01 »
Nie przeżywam Apple, tylko moim zdaniem jest to jedna z niewielu firm, która nie całkiem podlega normalnym zachowaniom rynkowym. I mam akurat Iphona. Może nie najnowszy model bo 14 Pro Max ale świadomie przesiadłem się, znając jego ograniczenia. Przez wiele lat używałem BlackBerry i nadal uważam, iż przez błędy zarządu poległ chyba najlepszy mobilny system operacyjny i genialny smartfon jakim był Passport. Potem 4 lata OnePlusa, póki go nie zapsuli i został mi tylko Iphone... Zawsze miałem krytyczny stosunek do Apple. Ponieważ w dziedzinie smartfonów pozował (i nadal pozuje) na wielkiego innowatora a tak naprawdę jest wielkim ulepszaczem, tak jak Jobs był genialnym marketingowcem ale kiepskim inżynierem. Wykreowali swoją sektę wyznawców (bo nawet nie fanbojów) i ich doją. Oprócz tego mają też normalnych użyszkodników, ale ci nie są tak widoczni jak owce...Parę razy pokazali klientom środkowy palec a większość i tak podążała za nimi. Dlatego jest to przykład firmy, która działa trochę poza schematami rynkowymi.

I tak, szczerze mówiąc, jestem zadowolony z przesiadki z Androida. Faktycznie niemal wszystko działa. Jest jednak problem z ładowaniem indukcyjnym 14 Pro Max i podobno analogicznie 13 Pro Max. Nie ma też Hybrid Assutant na iOS. i 2 aplikacji mi zabrakło jak się przesiadałem z Androida. Ale to co najbardziej ograniczało iOSa, jakoś przestałem wykorzystywać jeszcze na OP. Może SKS? I dlatego przestało mi się chcieć tak wszystko personalizować i grzebać wszędzie?

A komputery? Póki co jestem na Windowsie i zmieniać nie planuję.

Ale, kto wie co przyszłość przyniesie?

Pewna jest tylko śmierć i podatki.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2023, 23:40:34 wysłana przez topoll »

Offline Bar:T

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2649 dnia: 17 Października 2023, 20:46:04 »
Przyszedł czas i na mnie :) (status - Mszczonów aż do momentu połączenia aplikacji z autem) :)

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2650 dnia: 17 Października 2023, 20:52:20 »
Gratulacje i szerokości :)

Offline Bar:T

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2651 dnia: 17 Października 2023, 20:55:21 »
Gratulacje i szerokości :)

Dzięki :)
Dzisiaj tylko 50km zrobiłem po zamówione dywaniki na wymiar i wróciła do serwisu na konserwację ale w piątek sobie odbiję więcej km :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2652 dnia: 17 Października 2023, 20:58:09 »
A potem kolejne i kolejne kilometry… ja dopiero 560km

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2653 dnia: 17 Października 2023, 21:13:58 »
Za transport samochodu do Mszczonowa odpowiada Toyota a nie TCE.
Nieprawda. Samochod po wyjezdzie za bramy producenta jest wlasnoscia TE.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2654 dnia: 17 Października 2023, 21:34:23 »
Nie piszę czyją są własnością.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl