Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 481957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #2775 dnia: 21 Listopada 2023, 09:54:26 »
No to gratulacje, szerokości i nudnej eksploatacji ;)

Dziwny ten automat
a co w nim dziwnego ?
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2023, 09:56:01 wysłana przez Markid »

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #2776 dnia: 21 Listopada 2023, 10:07:14 »
a co w nim dziwnego ?

- chodzi o pierwsze wrażenia z jazdy - na co dzień jeżdżę manualem, czasem jeździłem automatem, a ta skrzynia jest bezstopniowa, inaczej chodzi, sekundy opóźnienia przy włączaniu się do ruchu, reakcje na gaz... po prostu trzeba się przyzwyczaić. Dlatego napisałem, że dziwny automat, ale myślę, że po kilku dniach będzie już dla mnie "normalny". Chodzi o pierwsze odczucie, kiedy go nie użytkowałeś dotychczas. Tyle.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2777 dnia: 21 Listopada 2023, 10:20:09 »
...
- chodzi o pierwsze wrażenia z jazdy - na co dzień jeżdżę manualem, czasem jeździłem automatem, a ta skrzynia jest bezstopniowa, inaczej chodzi, sekundy opóźnienia przy włączaniu się do ruchu, reakcje na gaz... po prostu trzeba się przyzwyczaić. Dlatego napisałem, że dziwny automat, ale myślę, że po kilku dniach będzie już dla mnie "normalny". Chodzi o pierwsze odczucie, kiedy go nie użytkowałeś dotychczas. Tyle.
To jest DS CVT z pierwszym piegiem fizycznym.
Ale z tego co pamiętam to DS CVT symuluje zmianę biegów - odczucia powinny być zbliżone do konwencjonalnego automatu.
W trybie Sport powinien być bardziej żwawy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2778 dnia: 21 Listopada 2023, 10:21:29 »
Polubisz, choc w sumie nie wiem jak to CVT w benzynie działa. Z CVT jeździłem kiedys Subaru Imprezą w USA. Mialem wrażenie, że taka jakaś "gumowa" ta skrzynia była. Jak ja przełączyłem w tryb dynamic czy jakis sport było lepiej, a po dwóch dniach juz o niej nie myślalem w ogóle. Natomiast w ten weekend jeździłem we Wloszech Oplem Mokka w automacie ito juz było slabe. Skrzynia strasznie szarpiąca przy ruszaniu. Nieustająca walka silnika ze skrzynią i systemem start/stop. No slabo. Z ulgą wsiadłem z powrotem do mojej ravki i poczułem tą urzekająca plynność jazdy. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2779 dnia: 21 Listopada 2023, 10:32:30 »
Ale z tego co pamiętam to DS CVT symuluje zmianę biegów - odczucia powinny być zbliżone do konwencjonalnego automatu.
W trybie Sport powinien być bardziej żwawy.
- no ok, mało jeździłem dotychczas automatem, trudno mi porównywać. Dzisiaj jadę po ziemię do ogrodu - czemu nie pojechać w trybie Sport?  :-) .

Z ulgą wsiadłem z powrotem do mojej ravki i poczułem tą urzekająca plynność jazdy.
- nie mam jeszcze doświadczeń, ale rzeczywiście, kiedy jechałem z salonu (mam niecałe 30 km do domu) miałem wrażenie płynności pracy skrzyni. Ale to pierwsze wrażenia... za parę tygodni będę mógł coś więcej powiedzieć.

Dzięki Markid, dzięki MarekJ - pozdrawiam!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2780 dnia: 21 Listopada 2023, 11:06:07 »
Gratulacje i „będziesz Pan zadowolony”.
Natomiast zupełnie nie kumam tekstu o skomplikowanym napędzie hybrydowym- jest on prostszy od typowej benzyny. Mniej podzespołów i mniej rzeczy do psucia się…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2781 dnia: 21 Listopada 2023, 11:15:34 »
Dziwne twoje odczucia co do opóźnienia na wciśnięcie gazu, chyba nigdy nie jeździłeś autem ze skrzynią DSG :grin:

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2782 dnia: 21 Listopada 2023, 11:26:48 »
Natomiast zupełnie nie kumam tekstu o skomplikowanym napędzie hybrydowym- jest on prostszy od typowej benzyny. Mniej podzespołów i mniej rzeczy do psucia się…

No ok. Wolę benzynę i pozostańmy na tym. Nie chcę rozwijać dyskusji w stylu "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy", bo to i tak niczemu nie służy. W Kanadzie, gdzie pewnie za parę lat wyląduję na stałe, nie ma z tym problemów - wolisz benzynę, masz benzynę, wolisz hybrydę - masz.

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #2783 dnia: 21 Listopada 2023, 11:35:37 »
Dla mnie odczucia z opóźnienia reakcji skrzyni DSG są niczym w porównaniu do odczuć jakie mam przyspieszając moją nową RAV4. Monotonne wycie silnika podczas przyspieszania jest czymś strasznym dla moich uszu. Zniechęca do wyprzedzania
Staram się jeździć na prądzie

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2784 dnia: 21 Listopada 2023, 12:10:34 »
Gratulacje i „będziesz Pan zadowolony”.

Topoll, przy okazji - w mojej opinii dużo wnosisz na Forum, chętnie czytam Twoje posty czy to o akcesoriach, czy użytkowaniu, dajesz do myślenia i sporo dowiedziałem się, dzięki Tobie - za co dziękuję.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2785 dnia: 21 Listopada 2023, 12:16:10 »
Dzięki za uznanie, jako zwykły użyszkodnik staram się pisać o tym co może być przydatne, choć zdarza mi się popaść w dywagacje. Ale staram się to zwalczać.
:)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2786 dnia: 24 Listopada 2023, 12:43:41 »
U mnie dziś zmienił się status na pojazd opuścił fabrykę. Także szansa jest, że będzie o czasie w połowie lutego.

Offline krzy.sc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: EXE AWD-I
« Odpowiedź #2787 dnia: 24 Listopada 2023, 12:58:43 »
to tak jak u mnie zmienił się status :-) , przy składaniu zamówienia miałem datę 31.01.2024 ,czyżby termin trafiony ?  :-)

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2788 dnia: 24 Listopada 2023, 13:14:22 »
Na to wygląda.

Offline Magic77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2789 dnia: 25 Listopada 2023, 18:05:15 »
Zajrzałem do nowej aplikacji Toyoty i produkcja w toku . Ciekawe która jest bardziej wiarygodna?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl