Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 446765 razy)

Offline bory76

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #2925 dnia: 30 Grudnia 2023, 11:02:48 »
Zamówiłem pod koniec maja hybrydę FWD z odbiorem na połowę listopada...
Ze trzy, cztery miesiące temu dealer przesunął odbiór na grudzień, potem na styczeń. Teraz, na koniec stycznia 2024, czyli zrobi się luty jak nic. Mówią mi, że wszystkie odbiory są wszędzie poprzesuwane.
Zamówiłem pod koniec maja hybrydę FWD z odbiorem na połowę listopada...
Ze trzy, cztery miesiące temu dealer przesunął odbiór na grudzień, potem na styczeń. Teraz, na koniec stycznia 2024, czyli zrobi się luty jak nic. Mówią mi, że wszystkie odbiory są wszędzie poprzesuwane.
Trochę mnie uspokoiłeś :-) Zamówiłęm w lipcu przez pośrednika Selection w hybrydzie z odbiorem na wrzesień, potem na koniec października, listopad, a teraz na koniec stycznia. Już podejrzewałem że sprzedali mi kota w worku, ale czytając to forum widzę że takie opóźnienia w Toyocie to standard.
A tak na chłodno: covid skończył się dawno temu, sytuacja na wschodzie okrzepła, więc był czas żeby ustabilizować proces produkcji i dostawy. Dla mnie żenujące jest że jeden z największych koncernów samochodowych na świecie ma półroczne opóźnienia w terminach, które sam zagwarantował!

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #2926 dnia: 30 Grudnia 2023, 15:07:30 »
Ja liczę na to, że chociaż z samochodu będę zadowolony, jeżeli chodzi o serwis sprzedażowy i mechaniczny (co prawda doświadczony testowo na obecnym Outlanderze), to, może z małymi wyjątkami, porażka.
RAV4 PHEV Style '23 (MY24)

Online andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #2927 dnia: 30 Grudnia 2023, 18:07:29 »
A tak na chłodno: covid skończył się dawno temu, sytuacja na wschodzie okrzepła, więc był czas żeby ustabilizować proces produkcji i dostawy. Dla mnie żenujące jest że jeden z największych koncernów samochodowych na świecie ma półroczne opóźnienia w terminach, które sam zagwarantował!
dziwne... zamawialiśmy w kwietniu z terminem realizacji 20 grudzień,  odebraliśmy 22.12... więc jeśli dealer szacował zamówienie z lipca na wrzesień to czytając to forum chyba podejrzewałabym,  że zwyczajnie kłamie... sorry,  ale jeśli auto miałoby wyjść z fabryki to sam transport do dealera to ponad 2 miesiące...

Offline bory76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2928 dnia: 02 Stycznia 2024, 13:05:14 »
dziwne... zamawialiśmy w kwietniu z terminem realizacji 20 grudzień,  odebraliśmy 22.12... więc jeśli dealer szacował zamówienie z lipca na wrzesień to czytając to forum chyba podejrzewałabym,  że zwyczajnie kłamie... sorry,  ale jeśli auto miałoby wyjść z fabryki to sam transport do dealera to ponad 2 miesiące...
Pośrednik zamawiał samochody wcześniej, gdzieś na początku roku - stąd termin realizacji na wrzesień. Więc i cena była atrakcyjniejsza niż bezpośrednio u dealera i termin odbioru szybki. Przynajmniej w teorii szybki, bo wciąż czekam. Ciekawe czy termin na koniec stycznia zostanie dotrzymany!
BTW czy ktoś z Was zerwał umowę z dealerem z powodu niedotrzymania terminów? Próbowaliście dochodzić jakichś rekompensat z powodu nie wywiązania się z umowy?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2929 dnia: 02 Stycznia 2024, 13:37:09 »
Jeśli chodzi o rezygnację to sprawa jest prosta, idziesz do handlować mówisz że rezygnujesz na auta nie ma. Wypełniasz papiery dotyczące zwrotu zaliczki. W tym sam czasie idziesz AUDI czy VOLVO i bierzesz z placu. Jeśli chodzi o Q5 to wybór powinien być spory, odnośnie VOLVO być może będzie trzeba troszkę poczekać.

Offline bory76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2930 dnia: 02 Stycznia 2024, 13:57:06 »
Jeśli chodzi o rezygnację to sprawa jest prosta, idziesz do handlować mówisz że rezygnujesz na auta nie ma. Wypełniasz papiery dotyczące zwrotu zaliczki. W tym sam czasie idziesz AUDI czy VOLVO i bierzesz z placu. Jeśli chodzi o Q5 to wybór powinien być spory, odnośnie VOLVO być może będzie trzeba troszkę poczekać.
Prosta-nieprosta. Jeśli np w grudniu 2022 roku wpłaciłem 50tys PLN zaliczki na samochód który miał być do odbioru w maju 2023, a ja czekałem do stycznia 2024 i dziś mam dostać zwrot 50tys PLN to sprawa nie jest ani prosta ani uczciwa! Ktoś ode mnie pożyczył 50tys na ponad rok, poobracał tymi pieniędzmi, może np. kupił sobie za nie obligacje i zarobił, a teraz chce mi oddać kasę bez żadnych odsetek? Chociaż tak naprawdę to on nie wywiązał się z umowy?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2931 dnia: 02 Stycznia 2024, 14:35:38 »
Prosta-nieprosta. Jeśli np w grudniu 2022 roku wpłaciłem 50tys PLN zaliczki na samochód który miał być do odbioru w maju 2023, a ja czekałem do stycznia 2024 i dziś mam dostać zwrot 50tys PLN to sprawa nie jest ani prosta ani uczciwa! Ktoś ode mnie pożyczył 50tys na ponad rok, poobracał tymi pieniędzmi, może np. kupił sobie za nie obligacje i zarobił, a teraz chce mi oddać kasę bez żadnych odsetek? Chociaż tak naprawdę to on nie wywiązał się z umowy?

Spójrz na to z innej strony, mogłeś te pieniądze wpakować w akcje które mogły też spaść na wartości. Być może salon uchronił Cię przed większą utratą kapitału :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2932 dnia: 02 Stycznia 2024, 14:41:22 »
@kenny, przyjmę chętnie od Ciebie każdą ilość na pół roku, byś nie stracił. Obiecuję oddać taką samą kwotę
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2933 dnia: 02 Stycznia 2024, 15:00:46 »
No co Ty, jeszcze podatek od pożyczki byś musiał zapłacić :)

Offline yarro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR 1,8
« Odpowiedź #2934 dnia: 02 Stycznia 2024, 15:17:11 »
Pośrednik zamawiał samochody wcześniej, gdzieś na początku roku - stąd termin realizacji na wrzesień. Więc i cena była atrakcyjniejsza niż bezpośrednio u dealera i termin odbioru szybki. Przynajmniej w teorii szybki, bo wciąż czekam. Ciekawe czy termin na koniec stycznia zostanie dotrzymany!
BTW czy ktoś z Was zerwał umowę z dealerem z powodu niedotrzymania terminów? Próbowaliście dochodzić jakichś rekompensat z powodu nie wywiązania się z umowy?
A jaką masz pewność że pośrednik zamówił. Masz potwierdzenie w aplikacji? Po co było wpłacać 50tys jak na zamówienie wystarczy 4 tys?
Zam. 21.07.2023 - EXE AWDi+SKYWIEV 218 Attitude Black
Plan. Dostawa  30.04.2024

Offline Marian_PlugIn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #2935 dnia: 02 Stycznia 2024, 15:37:39 »
Witajcie, zamówiłem RAV4 PHEV produkcja 2024. Z toyota.pl otrzymałem informację, że w Polsce będzie 23 marca. Na portalu i na aplikacji brak informacji o samochodzie. Mam jeszcze z TCE otrzymać link do aktywacji informacji o zamówieniu. Zobaczę jaki ostatecznie będzie termin realizacji.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2936 dnia: 02 Stycznia 2024, 15:58:37 »
50 tys zaliczki…..po co tyle. Wystarczyło zapłacić 3-4 tys i już. Jak ja zamawiałem RAV4 w 2020 to chcieli tylko 2.5 tys. W Volvo chcą obecnie 5 tys zaliczki na auto do produkcji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2937 dnia: 02 Stycznia 2024, 16:05:32 »
50 tys zaliczki
Trzeba było wpłacić te pieniądze jako zadatek, wtedy w razie takiej obsuwy, musieliby oddać jego podwójną wartość.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2938 dnia: 02 Stycznia 2024, 17:23:11 »
50 tys zaliczki
Trzeba było wpłacić te pieniądze jako zadatek, wtedy w razie takiej obsuwy, musieliby oddać jego podwójną wartość.
Już nie chcą brać zadatku,  nauczyli się. Zresztą sprzedający musiałby odstąpić od umowy lub naruszyć mocno warunki. Idę o zaklad, że większość umow teraz ma wpis i "przewidywanym" terminie odbioru, bez wskazania na termin ostateczny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2939 dnia: 02 Stycznia 2024, 17:35:58 »
Co zrobisz jak nic nie zrobisz. :)
Podpisałeś papiery w masz pole do działania w ramach KC.
Pierwszy raz słyszę żeby ktoś 50 tys. zaliczki wpłacił… ten pośrednik pewnie 10 Rav4 zamówił za tą kasę :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl