Autor Wątek: zarpanie silnikiem przy wyjsciu z ostrego zakretu  (Przeczytany 2384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS 3
zarpanie silnikiem przy wyjsciu z ostrego zakretu
« dnia: 20 Stycznia 2023, 19:57:01 »
Witam, jestem uzytkownikiem Priusa 3  LPG rok 2010 przebieg na blacie 216 tys.Mam problem   przy wychodzenie z ostrego zakretu ostre szarpanie ktore po chwili  zanika, na LPG tego problemu nie ma.Czasem wysskoczy błąd P0171 i P0403  ale sporadyczni,  Raz na pare dni wyskakuje  kontrolka abs,pcs  zapala sie  duzy trojkat i  ze system hybrydy ma problem , wyczuwalny twardy hamulec .Po zgaszeniu i uruchomieniu silnika wszystko gasnie i wraca do normy aż do nastepnego razu.Ogólnie mam wrażenie że silnik nie pracuje rowno.Wyczysciłe, egr z chłodnica ,nowe swiece , nowy przeplywomierz, elektryk spradził ponoc wszystkie czujniki i niby ok.Prosba o pomoc i podpowiedzi.Wydałem ponad tysiac i jestem w punkcie wyjscia
,

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: zarpanie silnikiem przy wyjsciu z ostrego zakretu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:53:10 »
Witamy na forum......

Zmierz ciśnienie paliwa
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2023, 21:16:43 »
Tak jak kolega radzi i jak jest gaz to 90% jego winna więc trzeba zakręcić butlę wyjąć bezpiecznik od gazu i jeździć na samej benzynie warto dolać coś na połowę baku do czyszczenia wtrysków i nie jeździć na rezerwie bo pompa może paść. Potem mechanik powinien sprawdzić parametry czy są ok. i wyregulować gaz jak jest źle to szuka się przyczyny, przez gaz padają szybciej sondy, katalizator i zawory.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
Odp: szarpanie silnikiem przy wyjsciu z ostrego zakretu
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2023, 21:27:29 »
DZięki za podpowiedz   zrobie jak koledzy doradzacie.Jeszcze jedna rzecz o ktorej zapomniałem wspomniec  auta pali wiecej, ponad 7 litrow  benzyny przynajmiej  komputer tak pokazuje.Spalanie gazu  w normie.Dodam ze na gazie zrobione30 tys.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 21:29:35 wysłana przez RIBBONO »

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2023, 21:33:00 »
Zapomniałem dodac ze szarpanie rozpoczeło sie  juz ponad rok temu wówczas  na benzynie przy zimnym silniku były  minimalne szarpniecia które ustepowaly zaraz po nagrzaniu silnika.Szarpniecia wystepowały tylko zimą przy niskich temperaturach w lecie spokój.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2023, 07:53:03 »
Jeżeli sam się nie znasz, to szukaj mechanika, elektryka, gazownika który potrafi diagnozować po parametrach rzeczywistych, a nie wymieniacza po błędach co wymienia na chybił trafił bo majątek stracisz. Wymieniać możesz filtry, olej czy świece, przy gazie częściej.

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2023, 13:08:22 »
Jakbym miał kogoś kto ma o tym  pojęcie chętnie bym  skorzystal z jego usług.Bylem u elektryka sprawdził wszystkie czujnika i postepu brak.Uszkodzim mi szyby przednia i  oczywiscie  sie wszystkiego wyparł.Stan na dzien dzisiejszy 1000 zl w plecy plus rozbita szyba.Dlatego próbuje rozwiązać problem sam .Dodam że u gazownika tez byłem.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 13:19:42 wysłana przez RIBBONO »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2023, 23:20:01 »
zwykły tani moduł do diagnozy z allegro nie raz wystarczy i program na smartfona ze sklepu play, diagnoza korekt wtrysku bo może być wężyk gdzieś dziurawy błąd 171 mówi, że jest za dużo tlenu i zaczyna się od nieszczelności potem przepływomierz i sonda.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2023, 10:10:27 »
podczas zakrętu paliwo w baku przelewa się na stronę i pompa może chwilowo nie zasysać paliwa.
zatankuj benzynę do pełna i spróbuj zreprodukować problem - jeśli nie wystąpi - kombinuj z pompą paliwa w baku.

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Stycznia 2023, 19:43:07 »
problem praktycznie rozwiązany   ,winny egr.Zastanawiam sie czy wymiana czy zaślepienie.Chyba zaślepie ,dam znac jak sie bedzie sprawować

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2023, 10:37:44 »
problem praktycznie rozwiązany   ,winny egr.Zastanawiam sie czy wymiana czy zaślepienie.Chyba zaślepie ,dam znac jak sie bedzie sprawować

chyba raczej wyczyszczenie wszystkiego solidnie i bedzie na 100 tysiecy spokoj . (kolektor ,egr,kolanko ,chlodniczka )

wymiana na nowy duzy koszt ogolnie ale jak kto woli

wymiana na uzywki to loteria jedna uzywke w aucie juz masz

zakup uzywek czyszczenie ich dokladne i wymiana - jest wtedy szybciej bo solidne czyszczenie to tez kilka godzin sie zejdzie.

- nawet jesli chcesz zaslepic to wypadalo by oczyscic najpierw ale jak kto woli  mnie sie wydaje ze bedzie sie zapalal check - ale to tylko moja opinia zdania sa podzielone .

ps. ale ze egr na zakrecie :-))) musiales ostro dawac w tych zakretach :-)))   (chyba ze sadza sie oderwala i tam lata :-))
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2023, 10:39:18 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2023, 09:50:43 »
witam,wyczysciłem  cały egr oprócz kolektora .Myśle że to jakies uszkodzenie  egr .Spróbuje   zaślepić bo już mam dośc tej walki jak przyjdą cieplejsze dni  wróce do tematu.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2023, 19:03:57 »
witam,wyczysciłem  cały egr oprócz kolektora .Myśle że to jakies uszkodzenie  egr .Spróbuje   zaślepić bo już mam dośc tej walki jak przyjdą cieplejsze dni  wróce do tematu.

co to znaczy caly egr ?

rozumiem ze pewnie kolanko i sam egr (warto zajrzec do cewki zobaczyc jak to chodzi )  chlodniczki pewnie nie wyjmowales bo ciezko pewne srubki ida ?

moze zamien na jakis nowszy i obserwuj   chyba ze chcesz zaslepic  to ok .

ale strasznie jestem ciekaw jak bedzie z kontrolka silnika .... daj znac..

mozesz zobaczyc przy okazji  ten zawor  pvc (czy ) pcv  juz nie pamietam jak sie nazywa  ponizej przepustnicy wkrecany w blok (odpowietrzenie bodajze skrzyni korbowej)

kiedys nowy w aso kolo 50pln.

https://www.youtube.com/watch?v=P_5jPVTG7u4

https://www.youtube.com/watch?v=eXMnYUjaPbU
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 19:09:16 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2023, 20:47:44 »
witam ,po zaslepieniu EGR   zrobiłem okolo 700 km ,narazie wszystko ok brak błedów na desce.Wszelkie szarpania ustapiły przerzucanie z elektryka na benzyne czy LPG nastepuje  płynnie. Kultura pracy silnika  dużo   lepsza niz przed zaslepieniem , co do spalania  nie mam informacji muszę zatankowac na full i sprawdzic .Wymieniłem też blache usztywniajaca pod autem od frontu blacha od toyoty  rav    auto usztywniło sie  i prowadzi sie lepiej [info o tym zabiegu jest na forum].Zabieg dotyczy tylko priusa 3 przed liftem po lifcie   ten mankament poprawiono. Blacha kosztowała 70 zl więc warto było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl