Autor Wątek: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota  (Przeczytany 25519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Stycznia 2023, 18:46:24 »
Na każdym kroku czychają złodzieje, zalewają świat chrzczonym olejem. Kupujmy tylko części z logo Toyoty tylko w Toyocie, bo przecież w innych miejscach jest duże prawdopodobieństwo, że kupimy podróbę. I serwisujemy tylko w Toyocie, bo tylko tam pracują certyfikowani przez Toyotę najlepsi mechanicy znający każdy model koncernu i znający każdy biuletyn serwisowy. Tylko oni dają gwarancję najwyższej jakości i jeśli coś mówią i robią to tak jest i tak ma być. Bo w nieautoryzowanym serwisie jest duże prawdopodobieństwo, że trafimy na mechanika bez doświadczenia w Toyotach, na uczniów, nie z filozofią Kaizen, a na zakład, gdzie myślą o tym jak zrobić tanim kosztem dla siebie, a dla klienta większym. Żeby więcej już tam nie przyjechać, bo po takim serwisie wszystko zacznie się w aucie sypać. To tak samo jak myślenie, że jak się zrobi konserwację podwozia np. tak, jak robi to Admin, to będzie po gwarancji, albo że jak się coś zepsuje, to zwalą winę na całkowite rozkręcenie auta. Nie popadajmy w paranoję.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Stycznia 2023, 18:48:13 »
Na przykład zła sława Castrola wzięła się z masowego jego podrabiania.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Stycznia 2023, 19:18:36 »
A podróbki w czym sprzedają? W opakowaniach zamkniętych jak oryginalne. Wyglądających jak oryginalne. Etc.

NieToyota

Tak, dlatego ja kupuje w jednym sklepie, który jest dużą siecią i jest pewność oryginalnego oleju. Zawsze zachwowuję paragon i kupuję przez internet, żeby był ślad.

Poza tym, zgodnie z polskim prawem zanim zaczniemy się dochodzić pomiędzy sklepem, dystryburotrem i producentem oleju a gwarantem, to gwarant musiałby udowodnić, że szkoda wyniknęła z winy waszego oleju.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Stycznia 2023, 20:03:50 »
Ja to przerabiałem osobiście w Nissanie. Pierwszy przegląd i olej aso, następne trzy, mój. Padła panewka na przedłużonej gwarancji i ZERO problemu. Naprawa (w zasadzie wymiana silnika) po 14 dniach.
Teraz już nie wożę gratów, ale bardziej z lenistwa niż strachu. W mazdzie zaś , przy moich materiałach cena robocizny 50% więcej. W BMW zero problemu, tam cena i tak powala ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Stycznia 2023, 20:48:19 »
Wątek się rozwija - no i fajnie :)

To śledźmy teraz temat mat grzewczych w fotelu kierowcy jak to naciągają naszego Forumowicza. Relax...
Niech się wyluzuje bo trzeba zabulić,choc przeglądy robił wszystkie w ASO
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 20:49:58 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Stycznia 2023, 20:51:50 »
Wątek się rozwija - no i fajnie :)

To śledźmy teraz temat mat grzewczych w fotelu kierowcy jak to naciągają naszego Forumowicza. Relax...
Niech się wyluzuje bo trzeba zabulić,choc przeglądy robił wszystkie w ASO
Patrząc na WAGĘ tego wątku dla naszych kieszeni i porównując z wątkiem "jaki olej", to tu jest marazm i stagnacja.  :grin: :grin: :grin:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:29:59 »
Bo w nieautoryzowanym serwisie jest duże prawdopodobieństwo, że trafimy na mechanika bez doświadczenia w Toyotach, na uczniów
Z tym akurat ciężko się kłócić:D

To tak samo jak myślenie, że jak się zrobi konserwację podwozia np. tak, jak robi to Admin, to będzie po gwarancji, albo że jak się coś zepsuje, to zwalą winę na całkowite rozkręcenie auta
To nie do końca tak. Po gwarancji nie będzie, natomiast jeśli kilka miesięcy po rozkręceniu coś gdzieś zacznie ci stukać czy skrzypieć, to skąd będziesz wiedział do kogo uderzyć?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:08:35 »
A sądzicie ze kto wam w 90% w ASO przeglądy robi? Tak tak nie bójcie się użyć tego slowaa brzmi ono uczniowie.
To samo tyczy się wulkanizacji :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:39:25 »
A sądzicie ze kto wam w 90% w ASO przeglądy robi? Tak tak nie bójcie się użyć tego slowaa brzmi ono uczniowie.
To samo tyczy się wulkanizacji :)

Tylko czy jest w tym coś złego? Jakby mi mieli przeszczepiać serce, to pewnie chciałbym doświadczonego kardiochirurga, ale do sprawdzenia poziomu płynów, czy wymiany opony nie trzeba się szkolić przez 20 lat. Nie róbmy z mechanika samochodowego półboga, bo do wykonywania tej pracy w 90% sytuacji nie jest wymagana żadna ekspercka wiedza.

Niech się młodzi uczą, inaczej nigdy nie zdobędą doświadczenia.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:15:14 »
Na przykład zła sława Castrola wzięła się z masowego jego podrabiania.

Nie mogę powiedzieć złego zdania o Castrolu. Od nowości mam pojazd i tylko na Castrolu i już prawie 500 000 km i wciąż jeździ.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Stycznia 2023, 12:04:24 »
Jak kupowałeś oryginał to nie dziwota ale jest masowo podrabiany.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Stycznia 2023, 12:33:27 »
Podaj gdzie jest najdłuższa odległość? Ich to nie interesuje. Ja jestem z Kielc ASO życzy co 15 tys.km 2300zł , Nowy S... 1000zł to wolę przejechać w weekend i pięknie odpocząć za darmo w tej samej cenie .
Ja jestem z Nowy S więc akurat ASO mam pod nosem. Jednak w poprzednim aucie najbliższe ASO miałem 80km od domu, więc zrobienie głupiego przeglądu to się robiła całodzienna wyprawa z braniem urlopu włącznie. Dlatego prócz kwestii ceny czasami przychodzi i taki aspekt do rozważenia.
To trzeba było inaczej wziąć uwagę gdzie nie bierzesz urlopu. W moim przypadku w sobotę i niedzielę było dla mnie wolnym dniem i wystarczyło z prośbą o szybki przegląd bez mycia auta i zdali egzamin w 90min.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Stycznia 2023, 14:21:16 »
ASO ewidentnie ma presję na spychologię w temacie napraw gwarancyjnych, a przedłużona gwarancja być może mentalnie wygląda inaczej.
Padła panewka na przedłużonej gwarancji i ZERO problemu.
Oczywiście cieszymy się że nie było problemów. Jednak jeśli w lesie nie "złapałeś" kleszcza, to nie oznacza że wszyscy są w tym lesie bezpieczni. Może się czasem przydarzyć zła usterka, po czym trafimy na złego człowieka w złym czasie. No ale to moja kalkulacja.
Ale po gwarancji będę szukał i mogę mieć problem ze znalezieniem. Moje dzieci mieszkają w Warszawie i na serwis jeżdżą do mnie na prowincję, albo do ASO.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 14:29:27 wysłana przez surrender »

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Lutego 2023, 08:15:09 »
Witam, jaki jest koszt pierwszego rocznego przeglądu rav4 hybrid.
Minie mi niedługo rok od zakupu, przejechałem jedynie 5 tys.
Czy koszty są ujednolicone dla we wszystkich ASO, pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Lutego 2023, 09:04:53 »
Witam, jaki jest koszt pierwszego rocznego przeglądu rav4 hybrid.
Minie mi niedługo rok od zakupu, przejechałem jedynie 5 tys.
Czy koszty są ujednolicone dla we wszystkich ASO, pozdrawiam
Pierwszy przegląd 2021-11 koszt 1600.
Za niski przebieg raczej zniżki nie dostaniesz. ;)
Nie ma jednolitych cen, w różnych ASO mogą być różne.
ps. w zasadzie to przegląd był o 180 zł tańszy, bo kupowałem przy okazji nakrętki do kół z zabezpieczeniem.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2023, 09:07:18 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl