Autor Wątek: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota  (Przeczytany 25494 razy)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Lutego 2023, 11:33:07 »
Tak specjalnie jechać np. 2 x 200 km by zrobić przegląd to raczej słaba oszczędność kasy i czasu ;)
Chyba, że ktoś i tak krąży po okolicy - to jak najbardziej.

Tutaj nikt nie bedzie jechal specjalnie 200km. Przeciez kolezanka napisala ze bywa w tych miastach i ze specjalnie nigdzie nie bedzie jechala.
Trzeba również wziąć pod uwagę, że przebieg w momencie wykonania przeglądu nie powinien być przekroczony. Także jak ktoś ma akurat po drodze przy przebiegu 14950km, to OK. No i często bywa tak, że miało być fajnie 900, a wyszło jak zwykle czyli 990.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #91 dnia: 13 Lutego 2023, 12:54:40 »
Trzeba również wziąć pod uwagę, że przebieg w momencie wykonania przeglądu nie powinien być przekroczony.
Rozmawiałem w tym temacie z serwisem. Miałem na liczniku 9500 iu jechałem na wakacje. Szacowana trasa ok 5000km ale wiadomo że może róznie wyjść. Więcej wycieczek, jakis dłuższy objazd czy cuś i wyjdzie więcej więc obawiałem się że mogę przekroczyć 15kkm a nie chciałem robic przegladu przy 9500. W serwisie powiedzieli że spoko luz jak przekroczę trochę - mowa była o jakieś 500 co najwyżej. Wiem ze formalnie nigdzie tego nie ma - tak mówili. Finalnie było 14800 więc nic nie przekroczyłem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Lutego 2023, 13:08:59 »
Tak specjalnie jechać np. 2 x 200 km by zrobić przegląd to raczej słaba oszczędność kasy i czasu ;)
Chyba, że ktoś i tak krąży po okolicy - to jak najbardziej.
Tutaj nikt nie bedzie jechal specjalnie 200km. Przeciez kolezanka napisala ze bywa w tych miastach i ze specjalnie nigdzie nie bedzie jechala.
Ja akurat pisałem o swoich kalkulacjach, a nie o tym co pisała koleżanka,
więc dokładnie tak jak piszesz - ja bym specjalnie nie jechał 200 km na przegląd, nawet gdyby wyszedł o 400 taniej, bo mi szkoda całego dnia tracić.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Lutego 2023, 17:11:59 »
Żeby myśleć o serwisie najpierw trzeba mieć samochód  :cool: ja na razie grzecznie czekam na swój choć zapewne tak jak z zakupem to i z serwisem wyląduje w Carolinie na woli. Nie najbliżej, ale przy okazji mogę odwiedzić rodzine wiec 2w1. Służbowe serwisowalosmy na brzezinskiej w Łodzi choć Płock bliżej, wiec to tez ciekawe.
Co do oszczędności jechać 200 km za 200 pln oszczędności to czysta matematyka kolego. Liczyć spalanie ravki po trasie 7-8l/100km to daje nam 93-107 pln za podróż. Ile zostaje w kieszeni?
Tu pomijam zupełnie kwestie odległości do najbliższego salonu. Na moim przykładzie
Płock niecałe 60km czas podróży 1:10 (krajowki, zabudowane, fotoradary, dziury).
Siedlce 190 km czas podróży 1:50 (autostrada A2 ponad 75% trasy, reszta 70, 92 - dobre ładne równe drogi). Wnioski każdy we własnym zakresie.
Topoll no tak  :-) mocno tu jest utarta orientacja drogowa, czyli to co po 92 w stronę Poznania to zachód, Warszawy wschód.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2023, 17:13:37 wysłana przez Ruda Wredna »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Lutego 2023, 17:25:33 »
Przez ciekawość zajrzałem do brokera aby dowiedzieć jak kształtują się ceny OC+AC na rynku. No i szok z lekka, bez VIN ani rusz…

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Lutego 2023, 18:03:56 »
Trzeba również wziąć pod uwagę, że przebieg w momencie wykonania przeglądu nie powinien być przekroczony. Także jak ktoś ma akurat po drodze przy przebiegu 14950km, to OK
No co ty. Nikt nie robi problemu jak będziesz miał przekroczony o kilkaset km

Przez ciekawość zajrzałem do brokera aby dowiedzieć jak kształtują się ceny OC+AC na rynku. No i szok z lekka, bez VIN ani rusz
W kalkulatorach online możesz liczyć bez Vin, niestety ostatnio jak próbowałem, to zdaje się 1, max 2 dały mi ofertę na AC..

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Lutego 2023, 18:25:07 »
Nikt nie robi problemu jak będziesz miał przekroczony o kilkaset km
Być może w rzeczywistości tak jest, ale jak odbierałem auto w 2021 to dobitnie mnie o tym informowano. No i na forum było coś na ten temat.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 13 Lutego 2023, 22:18:17 »
Co do oszczędności jechać 200 km za 200 pln oszczędności to czysta matematyka kolego. Liczyć spalanie ravki po trasie 7-8l/100km to daje nam 93-107 pln za podróż. Ile zostaje w kieszeni?
Jeśli i tak krążysz po tej trasie koleżanko to owszem warto skorzystać i zaoszczędzić.
Ale ja rano jadę do ASO zostawiam auto, biorę zastępcze, a wracając z firmy odwrotnie i przegląd zaliczony,
więc nie tracę - w zasadzie po nic całego dnia - by dajmy na to bryknąć się do Krakowa do kolegi Colina.
Choć do Krakowa, a szczególnie gdyby Colin działał w sobotę to można by się przejechać i połączyć piękne z pożytecznym.
Czyli wycieczka krajoznawcza do zacnego grodu Kraka przy okazji przeglądu - to mi się podoba ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2023, 22:20:25 wysłana przez Markid »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #98 dnia: 13 Lutego 2023, 22:25:16 »
Trzeba również wziąć pod uwagę, że przebieg w momencie wykonania przeglądu nie powinien być przekroczony.
Rozmawiałem w tym temacie z serwisem. Miałem na liczniku 9500 iu jechałem na wakacje. Szacowana trasa ok 5000km ale wiadomo że może róznie wyjść. Więcej wycieczek, jakis dłuższy objazd czy cuś i wyjdzie więcej więc obawiałem się że mogę przekroczyć 15kkm a nie chciałem robic przegladu przy 9500. W serwisie powiedzieli że spoko luz jak przekroczę trochę - mowa była o jakieś 500 co najwyżej. Wiem ze formalnie nigdzie tego nie ma - tak mówili. Finalnie było 14800 więc nic nie przekroczyłem.

Tolerancja +-/1000km czyli od 14tys.km do 16tys.km itd.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #99 dnia: 13 Lutego 2023, 22:28:29 »
Ja też o to pytałem w ASO przed ostatnimi wakacjami gdyż z arytmetyki wynikało, że albo się zmieszczę w 30 k albo delikatnie przekroczę - to samo mi powiedzieli +/- 1k.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Lutego 2023, 23:18:22 »
Ja też o to pytałem w ASO przed ostatnimi wakacjami gdyż z arytmetyki wynikało, że albo się zmieszczę w 30 k albo delikatnie przekroczę - to samo mi powiedzieli +/- 1k.

na "-" w praktyce nie ma limitu. Jak przejedziesz w ciągu roku od ostatniego przeglądu 100km to i tak kwalifikuje się do przeglądu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Lutego 2023, 23:36:40 »
+500/2 tyg. u mnie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #102 dnia: 14 Lutego 2023, 00:10:01 »
Jeśli i tak krążysz po tej trasie koleżanko to owszem warto skorzystać i zaoszczędzić.
Ale ja rano jadę do ASO zostawiam auto, biorę zastępcze, a wracając z firmy odwrotnie i przegląd zaliczony,
więc nie tracę - w zasadzie po nic całego dnia - by dajmy na to bryknąć się do Krakowa do kolegi Colina.
Choć do Krakowa, a szczególnie gdyby Colin działał w sobotę to można by się przejechać i połączyć piękne z pożytecznym.
Czyli wycieczka krajoznawcza do zacnego grodu Kraka przy okazji przeglądu - to mi się podoba ;)

Mając w którakolwiek stronę conajmniej godzinę dojazdu do ASO dla mnie takie rozwiązanie, żeby zostawić auto „po drodze” do pracy to temat abstrakcyjny, wiec wszystko zależy od punktu widzenia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 14 Lutego 2023, 09:47:08 »
Mając w którakolwiek stronę conajmniej godzinę dojazdu do ASO dla mnie takie rozwiązanie, żeby zostawić auto „po drodze” do pracy to temat abstrakcyjny, wiec wszystko zależy od punktu widzenia.
Dokładnie tak, ja mam 15 min do ASO, z ASO do pracy też jakieś 15 min. Dlatego wygodniej mi skorzystać z najbliższego ASO i auta zastępczego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #104 dnia: 14 Lutego 2023, 19:34:08 »
Dokładnie tak, ja mam 15 min do ASO, z ASO do pracy też jakieś 15 min. Dlatego wygodniej mi skorzystać z najbliższego ASO i auta zastępczego.

A ja się tak zastanawiam... Kupiłem auto w salonie jakieś 20-25min drogi i od domu i od pracy. Tam też byłem na pierwszym serwisie i naprawiałem zderzak po uszkodzeniu parkingowym. Przy okazji zrobili mi wymianę ramienia wycieraczki i naprawili skrzypiącą ładowarkę indukcyjną. Do niczego nie mogę się przyczepić, ale... Mam też inne ASO, które jest po drodze z pracy do domu. Jakieś może 5min od pracy i zastanawiam się, czy się nie przenieść... Jak myślicie - warto trzymać się swojego, czy jednak iść w wygodę? Nie patrzą jakoś krzywo na takich "skoczków" ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl