Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Lutego 2023, 21:01:15 »
Widzę, że są wersje bez tego dziwnego akumulatorka.
Ciekawe jakie byłoby spalanie na odcinku 3-5km GLC (bez i z tym akumulatorkim) vs RAV4 Hybryda.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Lutego 2023, 21:05:45 »
W mild hybryd ten system = alternator sprawia ze silnik spalinowy startuje bardzo miękko. Znaczy auto ruszasz z alternator ktory jest silnikiem zaczyna napędzać auto + uruchamia silnik spalinowy. Ta miękka hybryda ma na celu spełnienie normy WLTP. W rzeczywistości obniża spalanie w mieście o 0.5 - 0.7l/100km
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 21:08:40 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #122 dnia: 02 Lutego 2023, 21:12:26 »
Ciekawe ile spali taki GLC 200 4MATIC w mieście i na autostradzie?
Umów się na jazdę próbną to zobaczysz. Ja jeździłem mocniejszym, ale nie potrzebowałem tak dużego samochodu.

Będzie trzeba wiosną się umówić.

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: 02 Lutego 2023, 21:13:51 »
W mild hybryd ten system = alternator sprawia ze silnik spalinowy startuje bardzo miękko. Znaczy auto ruszasz z alternator ktory jest silnikiem zaczyna napędzać auto + uruchamia silnik spalinowy. Ta miękka hybryda ma na celu spełnienie normy WLTP. W rzeczywistości obniża spalanie w mieście o 0.5 - 0.7l/100km

tylko 0,5 - 0,7litra na 100km? Z 11,5l/100km? Czy mniej?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #124 dnia: 02 Lutego 2023, 22:09:08 »

tylko 0,5 - 0,7litra na 100km? Z 11,5l/100km? Czy mniej?
Przecież to zależy od auta. To jak ze start stop, wszędzie piszą, że obniża spalanie o 0,5 litra, a w i20 75KM, które pali w mieście 5,5l nie zbije na 5l, za to w BMW 4,4v8 sprzed s&s brało do 25l/100, a że s&s spala 22l.
Nie mam bezpośredniego porównania, ale Arona 1.0tsi w manuału w mieście spalała 8l, a audi a3 1.0 tsi dsg i Mhev w mieście potrafię zejść do 7l.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Lutego 2023, 12:10:23 »
Jak to jest możliwe że auto ma słabe opinie użytkowników (na stronie autocentrum i innych) a jeździ ich mnóstwo? Czy klienci kupują w ciemno markę a potem żałują? O co tu chodzi?
No właśnie. Należy zastanowić się, na ile te opinie są rzetelne, skoro RAV4 nadal bije na świecie rekordy sprzedaży, a klienci są w stanie czekać na zamówiony samochód ponad rok? Może te opinie piszą malkontenci, którzy spodziewali się jakości Toyoty i wykończenia Rolls Royce? A może po prostu ludzie wskazują rzeczy, które ich osobiście irytują, ale nie dyskwalifikują samochodu jako całości? A może narzekanie, to taka nasza polska przypadłość? Ja mam samochód od czerwca 2022. Nie mam z nim żadnych problemów. Tak, rozmieszczenie przycisków jest toyotowe. Tak, media są toyotowe. Ale spodziewałem się tego po Toyocie. Za to mam kolejny niezawodny samochód, dosyć ładny( mi się podoba), bardzo dobrze wyposażony (EXE + dodatki), przestronny i z najnowocześniejszym dostępnym napędem. Przy tym bardzo ekonomiczny. Ja polecam.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 04 Lutego 2023, 12:21:21 »
Opinie są rzetelne SUBIEKTYWNIE. Z reguły opisują co przeszkadza a rzadziej i bardziej ogólnie pozytywy.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Lutego 2023, 12:37:33 »
Opinie są rzetelne SUBIEKTYWNIE. Z reguły opisują co przeszkadza a rzadziej i bardziej ogólnie pozytywy.

NieToyota

Tak to niestety działa w internecie. Jak ktoś pójdzie do fryzjera i zostanie obcięty "normalnie" (czyli tak, jak chciał), to napiszę o tym w internecie? Oczywiście, że nie. Ale niech tylko fryzjer zrobi gdzieś troszkę krzywo, to od razu zostanie obsmarowany.
Tak jest ze wszystkim - zarówno z usługami, jak i towarami i trzeba po prostu mieć to na względzie czytając jakiekolwiek opinie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 04 Lutego 2023, 12:43:48 »

NieToyota

Tak to niestety działa w internecie. Jak ktoś pójdzie do fryzjera i zostanie obcięty "normalnie" (czyli tak, jak chciał), to napiszę o tym w internecie? Oczywiście, że nie. Ale niech tylko fryzjer zrobi gdzieś troszkę krzywo, to od razu zostanie obsmarowany.
Tak jest ze wszystkim - zarówno z usługami, jak i towarami i trzeba po prostu mieć to na względzie czytając jakiekolwiek opinie
Zgadza się. Ponadto wszelkie fora są w pewnym sensie nierzetelne. Ponieważ ludzie opisują problemy i próbujmy ich naprawy. Choćby i na tym forum dominują takie właśnie posty. Mało kto pisze jak cudownie mu się jeździ a już na pewno nie będzie tego pisał do chwilę.

NieToyota

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #129 dnia: 04 Lutego 2023, 13:16:50 »
Cudownie mi się jeździ. :-D
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 04 Lutego 2023, 13:18:13 »
Mi też :) ale ciągle nie Ravką ;)

NieToyota

pireus

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 04 Lutego 2023, 13:22:40 »
Jak ktoś pójdzie do fryzjera i zostanie obcięty "normalnie" (czyli tak, jak chciał), to napiszę o tym w internecie? Oczywiście, że nie. Ale niech tylko fryzjer zrobi gdzieś troszkę krzywo, to od razu zostanie obsmarowany.
Bardzo ciekawe podejście. Wychwalać za coś co zostało zrobione w/g oczekiwań, tzn. profesjonalnie. Chyba tego oczekujemy i nie widzę powodu żeby za coś takiego chwalić. Można co najwyżej taką osobę polecić innym. Jak mi naprawią samochód w warsztacie to mam ich chwalić? Przecież od tego są i za to im płacę. Chyba że piekarz i naprawi samochód , to wtedy mogę go pochwalić.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #132 dnia: 04 Lutego 2023, 16:36:15 »
Bardzo ciekawe podejście. Wychwalać za coś co zostało zrobione w/g oczekiwań, tzn. profesjonalnie.
Muszę zapytać - to Twoja opinia?
https://www.autocentrum.pl/oceny/mercedes/gla/ii/off-roader-amg/
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Lutego 2023, 16:39:18 »
Nie zamieszczam opinii na takich stronach.

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Lutego 2023, 21:35:39 »
"Praczki widzą tylko brudne koszule... "

Wysłane przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl