Autor Wątek: Spalanie RAV4 CVT 2.0 oraz manual 2.0  (Przeczytany 5526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie RAV4 CVT 2.0 oraz manual 2.0
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia 2023, 16:24:40 »
Nie wiem skąd biorą się takie informacje - przejechałem 2 litrową benzyną z CVT 90K km i zachowuje się jak normalny CVT z wszystkimi tego zaletami i wadami (w tym wyciem). Na pewno wrażenia z jazdy tym autem nie mają nic wspólnego z jazdą normalnym automatem, w którym skrzynia przerzuca między fizycznymi biegami. Po jakimś czasie można się do tego CVT przyzwyczaić i nauczyć jazdy bez wycia.

Wracając do tematu wątku - u mnie długodystansowa średnia to około 8.1 l / 100km.
Mix dojazdów do pracy w miejskich korkach (średnia powyżej 10) i średniodystansowych przelotów S-ką (8,5) i lokalnymi drogami (7.2-7.5).
Jeżdżę raczej spokojnie, zgodnie z ograniczeniami.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 16:27:04 wysłana przez tomekwu »

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2023, 21:15:20 »
Mama manuala, 38 kkm.
Skrzynia bez problemów, uważam ją za całkiem przyjemną. Sprzęgło działało bez zarzutu, ale siłownik z powodu dziwnych efektów dźwięków wymieniony 2x.
Poza tym dotąd bez awarii.

Spalanie:
2021 - 7,3 l
2022 - <7,2 l
Jazda głównie pozamiejska, średnio 20-30 km.
Liczę po każdym tankowaniu więc dokładnie.
W zasadzie to samo pokazuje MyT.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 21:18:10 wysłana przez Akrobat »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2023, 12:58:54 »
Nie wiem skąd biorą się takie informacje - przejechałem 2 litrową benzyną z CVT 90K km i zachowuje się jak normalny CVT z wszystkimi tego zaletami i wadami (w tym wyciem). Na pewno wrażenia z jazdy tym autem nie mają nic wspólnego z jazdą normalnym automatem, w którym skrzynia przerzuca między fizycznymi biegami. Po jakimś czasie można się do tego CVT przyzwyczaić i nauczyć jazdy bez wycia.
Np. z wypowiedzi kolegów którzy jeżdżą wersjami benzynowymi oraz z filmów na YT, np. ten (od 2:05 do 2:25): https://www.youtube.com/watch?v=sjxwz0oc7do
Podczas przyspieszania wskazówka obrotomierza idzie w górę, po czym opada, przekładnia zmienia wirtualny bieg (przełożenie) i znów obroty rosną.
W Hybrydzie tego nie ma - przy mocnym przyspieszaniu silnik utrzymuje obroty na jednostajnym wysokim poziomie (stąd określenia, że wyje lub że ślizga się sprzęgło),
w typowej CVT bez wirtualnych biegów również nie ma efektu zmiany biegów.
U ciebie tak nie jest ?

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2023, 14:35:40 »
Mogę (a właściwie mogłem bo przesiadłem się w międzyczasie na hybrydę) uzyskać podobne zachowanie przez wciśnięcie gazu w podłogę lub lekkim operowaniem pedałem gazu. Wciskasz dynamicznie i minimalnie odpuszczasz co pozwala skrzyni zejść do najniższego przełożenia (zmiany ustawień kół stożkowych) jednocześnie zapewniającego dynamikę, którą komputer wylicza sobie na podstawie zmiany położenia pedału gazu. Może to sprawiać wrażenie zmiany biegów i zauważyłem, że czasami dokładnie tak się zachowuję np ruszając pod sporą górkę można jechać od początku do końca na jednostajnym "wyjcu" albo wcisnąć i odpuścić minimalnie gaz co da efekt podobny do wrzucenia na wyższy bieg.
Próba łagodnej jazdy bez dynamicznego wciskania gazu skutkuje pracą silnika na stałych obrotach, a właściwie silnik będzie płynnie schodził jak najniżej się da (a więc trzymasz gaz wciśnięty w jednej pozycji, auto przyspiesza a silnik utrzymuje stałe obroty lub stopniowo je obniża).
Jak już pisałem, można nauczyć się tym jeździć ale dla 90% nowych użytkowników wrażenia będą negatywne lub poprostu inne od tych, do których przyzwyczajone są nasze mózgi (brak liniowego przełożenia zmian położenia pedału gazu na obroty i odgłosy wydostające się z silnika).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lutego 2023, 14:45:02 »
Jak zwykle prawda  jest po środku
Jeśli kolega ma tak jak ja ds/cvt to ma pierwszy fizyczny  bieg, jak i 10 wirtualnych. Ale gdy włączy tryb sport lub kick down, to skrzynia wyje jak ta lala.
Edit: nic nie trzeba odpuszczać gazu by biegi przełączało. No chyba że miałeś 4 gen.
Z opisu widzę, że miałeś inną skrzynię.

https://youtu.be/o1TSeNao8fI
https://motofocus.pl/czesci-samochodowe/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2023, 14:54:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2023, 22:17:52 »
U mnie średnia wg komputera 8,2 ale ostatnio dużo jeździłem po mieście. Trasa np Kraków-Chorwacja-Kraków raz  6.6l , a za drugim razem 6.8l przy przepisowej jeździe. 2 osoby +full bagażnik i trochę na tylnych siedzeniach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl