Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56597 razy)

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« dnia: 29 Stycznia 2023, 20:44:54 »
Jako że czekałem na swoją RAVke prawie rok, trochę się przygotowałem

po obejrzeniu tego dramatu filmowego:

https://youtu.be/ojqQBg7MTCA

kolega Bartek79 zrobił dobrą robotę i zabezpieczył mi praktycznie zaraz po odbiorze podwozie

aleeee... czekam sobie spokojnie na wiosnę by ładnie popryskać woskiem samemu dopieścić drzwi, komorę silnika, maskę etc.

dziś zaglądam pod maskę i k....a nie wierzę

miesiąc temu i całe 900km przebiegu, tego nie było:

Przecież to jest strategiczny element, możesz mieć zgnitą karoserię, drzwi, bagażnik, progi, obojętnie to wszystko da się wstawić nowe naprawić choc tez kiedys było ocynkowane... ale kielich zawieszenia jak masz zgnity to auto jest do kasacji. Jak to tak wygląda to ja kredytu nie zdążę spłacić, a Toyota już będzie na złom. To jest właśnie współczesna ekologia czyli hipokryzja. Kiedyś auto miało służyć 20 czy 30 lat, a teraz fabryka najlepiej jakby produkowała co 4 lata nowe i to jest ekologiczne, dobre dla świata i środowiska, a ty jedz robaki bo krowy za dużo pierdzą metanu.

a tu RAV4 z 2005
https://youtu.be/-GejwuQYWaU

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 21:02:32 wysłana przez SNCF »

Online Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2023, 20:51:04 »
Nie ma sie czym stresować  :-) Moim zdaniem zalegało tutaj dużo wilgoci i powstał nalot rudej, tak samo jak na "zywo" oszlifowanych elementach  z żeliwa w zawieszeniu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:00:57 »
To zewnętrzny nalot a nie prawdziwa korozja. A poza tym kielichy zawieszenie też można wymienić.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:20:54 »
Kielich to ta część czerwona - fragment nadwozia - tam często pojawia się korozja ale raczej od spodu, od strony amortyzatorów.
U Ciebie zaczęła korodować poduszka amortyzatora - wymienna ale w nowym aucie uroku nie dodaje i w oczy kole.
Fabryka to niestety tak słabo wykonuje - część jest przecież malowana - pewnie źle przygotowane podłoże, brak podkładu, za cienka warstwa lakieru, ...
Można to oczyścić i czymś zaciapać by nie rdzewiało.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 21:24:02 wysłana przez Markid »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:29:26 »
To zewnętrzny nalot a nie prawdziwa korozja.
To ja chyba zawsze miałem jakieś popsute samochody. W żadnym , nawet po kilku latach czegoś takiego nie miałem, a co dopiero po miesiącu.  :shock:
A poza tym kielichy zawieszenie też można wymienić.
Fajne pocieszenie
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 09:31:02 wysłana przez pireus »

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2023, 11:47:25 »
Wiecie co jest najgorsze? Obłuda i zakłamanie!
Zanim zamówiłem auto, wysłałem zapytanie na klient@toyota.pl

Czy w moim aucie będzie tak jak ludzie pokazują:
https://youtu.be/ojqQBg7MTCA
https://youtu.be/-GejwuQYWaU

Specjalnie, perfidnie, odpisali że nie będą oglądać jakichś tam filmików w jakichś tam internecie!!!
Czujecie taką odpowiedź? Społeczeństwo które ma codziennie połowę doby nosy w smartfonach nagle brzydzi się internetu! a fe, fuj youtube, no parodia odpowiedź godna rasowego urzędasa.
Więc odpisują, że wszystkie ich standardy i hiper normy sratex dupatex iso pierdylion bla bla bla sa spełnione certyfikaty, homologacje, szmery bajery...

Obłudni ludzie!
np: [#NWL-77855-659]
Maciej Dąbrowski
Specjalista ds. Kontaktów z Klientami

Filmy pokazują prawdę o rdzewieniu Toyoty, całkowitym braku ocynku, całkowitym braku zabezpieczeń.
A mój przykład jest jeszcze dobitniejszy. Po miesiącu od odebrania z salonu wyłazi ruda.
Ma być ładnie z zewnątrz i katalogu, kończysz leasing i na złom.

Ma ktoś jakikolwiek kontakt do Japońskiego oddziału?
Chętnie bym zapytał u źródła. Może to Toyota Polska zamawia najgorsze wersje jak się tylko da, bo i tak Polacy przecież kupią każde g. Skoro nawet proszek do prania trzeba kupić dla Niemca bo taki sam dla Polaka jest gorszy. To jest bardzo możliwe że ta taktyka narodowa dotyczy tez aut.(W wyposażenia na pewno, np;chciałem HUD to tylko ze szklanym dachem bo tak Polacy zadecydowali w Toyota Polska, a ja się nie mieszczę wtedy bo jest obniżony dach o 3cm więc nie mogę mieć HUD bo nie chcę niepotrzebnego szklanego dachu.... Wersje na inne kraje nie ma problemu) To pewnie tak samo jest z wykonaniem, dla Polaków...aaa to najgorsze, najtaniej dajcie i tak kupią.... Przecież taka jest prawda, fakty! Do wędlin sypcie sól drogową i tak zjedzą... Do rzek lejcie najgorsze ścieki i tak sie rozcieńczy itd itd, tak jest na każdym kroku dla Polaka.

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 12:03:57 wysłana przez SNCF »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2023, 11:58:27 »
To jest bardzo możliwe że ta taktyka narodowa dotyczy tez aut.
Nie denerwuj się. Ja bym pierwsze kroki skierował do rzeczoznawcy, wysłuchał jego opinii i dopiero po ich uzyskaniu podjął decyzję co można faktycznie zrobić z tym problemem.
Nerwy są złym doradcą.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2023, 12:57:10 »
Weź szmatę i to wytrzyj jak Ci przeszkadza.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2023, 13:01:47 »
Weź szmatę i to wytrzyj jak Ci przeszkadza.

Tak, jasne, rozebrać NOWE auto i resztę rdzy z innych elementów też? i tak co tydzień od nowości ? akurat od tego przecież są weekendy żeby rdze zdzierać i zamalowywać z NOWEJ Toyoty...

Przecież zaczyna się na powierzchni, a po paru latach tak to będzie wyglądać:

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 13:07:57 wysłana przez SNCF »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:11:58 »
To może dobrze, że jeszcze maski nie otwierałem ;)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:16:49 »
Mogę tylko uzupełnić, że ta szmatka może być nawilżona zwykłą wodą i powinno zejść, tylko należy potem wytrzeć do sucha. Jeśli chodzi o to zdjęcie, to nie mam wpływu na Twoje obawy. Ale kiedyś Bohdan Smoleń w swoim skeczu powiedział "nie oglądaj telewizji bo będziesz miał w głowie glizdy" ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:19:49 »
Masz rację, że to cię irytuje.
W końcu auto nie kosztowało 30k, nie ma 5 lat i nie nazywa się Sandero.
Nówka funkiel i rdza w gratisie to jest strasznie słabe.
Ten element jest przecież fabrycznie malowany i nie znajduje się od spodu podwozia, gdzie byłby narażony na piasek, kamienie i słoną wodę, której nawiasem mówiąc w tej zimy aż tak wiele nie ma.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:30:52 »
Mogę tylko uzupełnić, że ta szmatka może być nawilżona zwykłą wodą i powinno zejść, tylko należy potem wytrzeć do sucha

Jasne, a jak złapie Cie zapalenie jakiegoś organu to weź Paracetamol i też po problemie....a po prau godzinach jak ból wróci to następna tabletka i znowu po problemie
W nowym aucie szmatką rdzę wycierać na nie zabezpieczonej stali i tak w kółko...przecież to jest genialne!
tam w głębi od spodu i gdzie palcem nie dotrę też?... a może poczekać aż całe zmieni kolor na rude? Tym tempem to będzie za AŻ 3-4 miesiące....
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 14:44:23 wysłana przez SNCF »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:40:17 »
Masz rację, że to cię irytuje.
W końcu auto nie kosztowało 30k, nie ma 5 lat i nie nazywa się Sandero.
Nówka funkiel i rdza w gratisie to jest strasznie słabe.
Ten element jest przecież fabrycznie malowany i nie znajduje się od spodu podwozia, gdzie byłby narażony na piasek, kamienie i słoną wodę, której nawiasem mówiąc w tej zimy aż tak wiele nie ma.
Spróbuj zmoczyć kombinerki albo stalowe wiertło i pozostaw na kilka godzin. Będzie wyglądać tak samo. A w takim gnieździe amortyzatora jeszcze nigdy nie widziałem wody.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2023, 14:47:52 »
w takim gnieździe amortyzatora jeszcze nigdy nie widziałem wody.

No właśnie, ja też. Auto jest garażowane w garażu w bryle budynku, stoi w lepszych warunkach niż wiele ludzi mieszka, jeździło do tej pory 30 dni po 30km po samym Wrocławiu, nie ma tam żadnej wody i wilgoci, a mimo to rdzewieje! na zdjęciach jest lewy, prawy ma tak samo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl