Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #60 dnia: 31 Stycznia 2023, 14:34:18 »
Idę po popcorn...
Nie wiem, czy już złomować, czy obserwować... Rady?
Za późno - zdjąłeś kapturki z nakrętek - już po gwarancji ;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #61 dnia: 31 Stycznia 2023, 14:57:50 »
Może tak to wygląda na zdjęciu, ale ten UX wygląda jakby parkował na dnie Bałtyku, także raczej wiele zależy od historii samochodu i użytkownika.
A prawdziwe nerwy to autor będzie miał, jak po roku choćby z bliska obejrzy sobie przednią szybę. Szmatka nie pomoże i reklamacja również nie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #62 dnia: 31 Stycznia 2023, 15:10:19 »
A prawdziwe nerwy to autor będzie miał, jak po roku choćby z bliska obejrzy sobie przednią szybę. Szmatka nie pomoże i reklamacja również nie.

Jak szyba spełnia swoją funkcję to się przecież jej nie wymienia, bo i po co. A jakby każdy na tym punkcie miał skrzywienie to ASO nic by nie robiło tylko wymieniało szyby w samochodzie. Przecież to jakiś obłęd.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #63 dnia: 31 Stycznia 2023, 15:27:18 »
Może tak to wygląda na zdjęciu, ale ten UX wygląda jakby parkował na dnie Bałtyku, także raczej wiele zależy od historii samochodu i użytkownika.

Zapytałem klienta jakimi drogami śmiga, powiedział że ma błotnistą drogę do domu na peryferiach miasta

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 31 Stycznia 2023, 16:30:02 »
nasze auta płyną z japonii, wiele zależy od aktualnych warunków na morzu. nie mamy na to wpływu, trzeba po prostu mieć szczęście do sprzyjających wiatrów. niemniej, od tego jest trzyletnia gwarancja żeby dochodzić swojego, toyota raczej staje na wysokości zadania..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 31 Stycznia 2023, 16:43:02 »
nasze auta płyną z japonii, wiele zależy od aktualnych warunków na morzu.
A te samochody to wpław płyną? Może stoją na pokładzie i są oblewane wodą morską?
niemniej, od tego jest trzyletnia gwarancja żeby dochodzić swojego, toyota raczej staje na wysokości zadania..
Nie życzę Ci, żebyś musiał kiedykolwiek korzystać z gwarancji w przypadku korozji. To jest niestety bardzo gorący kartofel.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #66 dnia: 31 Stycznia 2023, 16:52:32 »
Panowie możemy dyskutować na 150 stron ,ale to niczego nie zmieni niestety.
Każdy dobrze z nas wie że Japończyki mają problem z tym od lat jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne. Mazda od  około dwóch lat poszła po rozum i zalewa swoje auta woskiem i problemu nie ma. Ciężko mi pojąć politykę Toyoty że chociaż 3-3 litry wosku ich nie zbawi i nie mówimy tu o normach spalin,bo "przytyje" auto 3 kilo....

Jeśli ktoś planuje śmigać tym autem dłuższy czas i cieszyć się ładnym wyglądem,to niech się pokusić o zalanie woskiem chociaż profili i podłogi takie jest moje zdanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 16:54:51 wysłana przez Bartek79 »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Stycznia 2023, 16:54:05 »
bez urazy, nie wiesz o czym piszesz. auta to nie obrazy pablo picasso, nie płyną w klimatyzowanych kapsułach. od pogody na morzu zależy wszystko, w tym przypadku korozja stalowych elementów. nad małym Bałtykiem, z małym zasoleniem, jest problem już po miesiącu składowania stali w pobliżu wybrzeża. cóż dopiero po sztormowym rejsie po oceanie indyjskim oraz wokół portugalii..

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Stycznia 2023, 17:15:49 »
bez urazy, nie wiesz o czym piszesz. auta to nie obrazy pablo picasso, nie płyną w klimatyzowanych kapsułach. od pogody na morzu zależy wszystko, w tym przypadku korozja stalowych elementów. nad małym Bałtykiem, z małym zasoleniem, jest problem już po miesiącu składowania stali w pobliżu wybrzeża. cóż dopiero po sztormowym rejsie po oceanie indyjskim oraz wokół portugalii..
Zdaje mi się , że pokładów " samochodowca" to ty nawet na zdjęciach nie widziałeś, a może nawet statku.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Stycznia 2023, 17:39:52 »
auta to nie obrazy pablo picasso, nie płyną w klimatyzowanych kapsułach.
Pokłady samochodowca są klimatyzowane i wentylowane i zasolenie nie ma tutaj nic do rzeczy.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 31 Stycznia 2023, 17:44:03 »
mialem przyjemność instalować automatykę takiego statku, mój przyjaciel na takim pływał, w dodatku od lat mam nieruchomosc na Bałtykiem oraz wszystkie problemy z nią związane. nasze rowery, trzymane w zamkniętym pomieszczeniu 500 metrów od morza, wygladaja po zimie gorzej niż czapki kolumn mcpherson założyciela wątku. tak ja to widzę..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 31 Stycznia 2023, 18:06:38 »
mialem przyjemność instalować automatykę takiego statku, mój przyjaciel na takim pływał, w dodatku od lat mam nieruchomosc na Bałtykiem oraz wszystkie problemy z nią związane. nasze rowery, trzymane w zamkniętym pomieszczeniu 500 metrów od morza, wygladaja po zimie gorzej niż czapki kolumn mcpherson założyciela wątku. tak ja to widzę..
Potwierdzam, rowery trzymane w zamkniętym pomieszczeniu kilkaset metrów od morza na wiosnę wyglądają koszmarnie.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Lutego 2023, 08:05:44 »
nasze rowery, trzymane w zamkniętym pomieszczeniu 500 metrów od morza, wygladaja po zimie gorzej niż czapki kolumn mcpherson założyciela wątku. tak ja to widzę..
To zamontuj klimatyzację z  filtrami powietrza i będą wyglądały normalnie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Lutego 2023, 08:18:08 »
Potwierdzam, rowery trzymane w zamkniętym pomieszczeniu kilkaset metrów od morza na wiosnę wyglądają koszmarnie.
A masz wentylację ? Pytam bo nie zauważylem tego problemu 2km.od morza ale pomieszczenie ma wentylację.
Miałem podobny problem ale już w centralnej Polsce z autami używanymi tylko latem. I tu też wentylacja załatwiła temat dosyć skutecznie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Lutego 2023, 09:13:40 »
Kolega napisał cytuję: "Auto jest garażowane w garażu w bryle budynku, stoi w lepszych warunkach niż wiele ludzi mieszka".
Uważam, że czasem sterylne warunki garażowania samochodu, mogą coś takiego powodować.
To tak samo jak z wychowywaniem dzieci, jedne dzieci są "chuchane i dmuchane" a inne hartowane i nie muszą rodzicie latać z nimi po lekarzach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl