Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #180 dnia: 09 Lutego 2023, 14:30:34 »
Czyli jak Szwed kupi we Francji i wróci do domu, to mu szybciej zgnije?
Nie wiem jakie zabezpieczenia mają te we Francji, ale na pewno nie będzie miał wyjścia zewnętrznego do elektrycznego podgrzewania silnika i kabiny.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #181 dnia: 09 Lutego 2023, 14:46:25 »
Prezentuję konkret, czyli cynkowana karoseria. Samochód z salonu niecałe 12 lat. Korozja od wewnątrz, próg pod przednimi drzwiami można było wgnieść palcem.
https://ibb.co/wB01pRs

pireus

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 09 Lutego 2023, 14:48:54 »
Prezentuję konkret, czyli cynkowana karoseria.
To nie jest konkret tylko jednostkowy przypadek. Pewnie próg był robiony, albo wada materiałowa. Moja córka jako pierwszy samochód miała pełnoletnie Clio. Zero rdzy. Teraz ma 12 letnią 500, też zero rdzy.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 14:53:53 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #183 dnia: 09 Lutego 2023, 14:59:38 »
Samochód miałem od nowości i nic nie było robione. Można mówić o jakimś jednostkowym przypadku, tak jak w każdym innym przypadku.
miała pełnoletnie Clio. Zero rdzy.
Pełnoletnie Clio to prawdziwa rzadkość na naszych drogach :) a jeszcze bez rdzy?...serio? Może jakaś fotka na potwierdszenie?...
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 15:01:19 wysłana przez surrender »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #184 dnia: 09 Lutego 2023, 15:18:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Niemniej historyczny rekord pobił w 2021 r. średni wiek pojazdów bez uwzględniania wspomnianych tzw. martwych dusz. Wynosi on obecnie 15,5 roku, co oznacza, że średni rocznik samochodu jeżdżącego po naszych drogach to 2007.
Zgodnie z tym niektórzy piszą, to same rude strucle z dziurami na wylot.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #185 dnia: 09 Lutego 2023, 15:36:57 »
W Auris z 2014 roku z przebiegiem 345 tys.km, jeżdżącym w każdych warunkach ten element wygląda tak jak na zdjęciu.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #186 dnia: 09 Lutego 2023, 15:45:05 »
Kurcze, spojrzałem dzisiaj na rawcie i włos mi się zjeżył na głowie. Patrzę a tam jakiś ślad rudej na tarczach. Zastanawiam się czy zgłosić. Doradzicie?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 09 Lutego 2023, 15:45:21 »
Może jakaś fotka na potwierdszenie?..
Sprzedany 3 lata temu, ale podobno jeździ do dziś. Mała ciekawostka w momencie kupna miał 36 ty.km przebiegu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #188 dnia: 09 Lutego 2023, 15:54:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Niemniej historyczny rekord pobił w 2021 r. średni wiek pojazdów bez uwzględniania wspomnianych tzw. martwych dusz. Wynosi on obecnie 15,5 roku, co oznacza, że średni rocznik samochodu jeżdżącego po naszych drogach to 2007.
Zgodnie z tym niektórzy piszą, to same rude strucle z dziurami na wylot.
Poczekaj, tam wcześniej kolega pisał, że w 7 letnim aucie to może nie być już czego zabezpieczać.
Teraz przypomnijmy sobie jakie modele 7 lat temu produkowała toyota (tak rdzewieją, że już ich za dużo nie ma)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #189 dnia: 09 Lutego 2023, 15:55:22 »
Może jakaś fotka na potwierdszenie?..
Sprzedany 3 lata temu.
Oczywiście :)
Prosimy o zdjęcia Fiacika ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 09 Lutego 2023, 15:58:52 »
Prosimy o zdjęcia Fiacika
Ok, tylko muszę poprosić o zdjęcia córkę, mieszka we Włoszech.
P.s. Szkoda że już wywaliłem zdjęcia swojego 12 letniego Lancera, też nie miał rdzy. Większość zgniłków to są samochody po kolizji
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 16:03:30 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #191 dnia: 09 Lutego 2023, 16:14:21 »
Kurcze, spojrzałem dzisiaj na rawcie i włos mi się zjeżył na głowie. Patrzę a tam jakiś ślad rudej na tarczach. Zastanawiam się czy zgłosić. Doradzicie?
Nie trać czasu bo się rozpadną. Od razu je zapaćkaj jakąś antykorozyjną mazią ;)  ;) ;)

A co do rdzewienia :) Mamy w domu corollę z 2006 roku. Pierwsze ślady rdzy pojawiły się w 2010...  Na krawędzi słupków i dachu wokół przedniej szyby. Oczyszczone, zamalowane czymś tam na korozję i na to zaprawka. Wygląda jak wygląda ale nic się z tym do tej pory nie zmieniło. Widać blacha miała jakies miejscowe uszkodzenia ale genralnie nie gnije cała. Zauważyłem też nalot rdzy od wewnątrz na dolnych krawędziach drzwi - wokół tej pasty zabezpieczającej spawy. Pogadam z blacharzem na wiosnę czy coś z tym robić. Auto ma 16 lat - powinno zdaniem niektórych już nie istnieć. Jestem drugim właścicielem od 2009 roku, wcześniej jeździła nią znajoma we flocie i żadnych ekstra konserwacji na pewno nie robili.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 16:21:42 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #192 dnia: 09 Lutego 2023, 16:26:52 »
Samochód miałem od nowości i nic nie było robione. Można mówić o jakimś jednostkowym przypadku, tak jak w każdym innym przypadku.
miała pełnoletnie Clio. Zero rdzy.
Pełnoletnie Clio to prawdziwa rzadkość na naszych drogach :) a jeszcze bez rdzy?...serio? Może jakaś fotka na potwierdszenie?...

Wszystkie Renault od liftingu Laguny 1 mają ocynk. Clio posiada bardzo dobrze zagumowane całe podwozie ,a jeśli to Clio II to ma błotniki plastikowe dodatkowo.
Posiadam dwie sztuki pod domem  :-P

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #193 dnia: 09 Lutego 2023, 16:27:40 »
. Szkoda że już wywaliłem zdjęcia swojego 12 letniego Lancera, też nie miał rdzy. Większość zgniłków to są samochody po kolizji

A na podstawie ilu aut to stwierdziłeś ?

Auta rdzewieją jedne mniej drugie bardziej a inne jeszcze bardziej i tak naprawdę można napisać o tym książkę. Widziałem mnóstwo aut po wypadku i kompletnie nic w nich nie rdzewiało, widziałem w 100% bezwypadkowe i max rdzewiały. Do tego sądzę że warunki pogodowe + to co używa drogówka nie są bez znaczenia. Bo np. auta ze Szwecji jak już są zardzewiałe to okrutnie, dla odmiany Szwajcaria niby Alpy, śnieg itp.a z rdzą nie ma problemu do tego często 20letnie auta mają komorę silnika czystą jakby z salonu wyjechały.

Co do samych aut to niestety prym z rudą wiodą marki japońskie gdzie Lexus wypada najlepiej potem toyota i dalej trzeba myśleć co do marki.
Z aut EU problem był z Mercedesami i to konkretny potem niby było lepiej ale nie wiem jak teraz bo mamy np. Alfa Romeo i model 159  czyli nikt nie wie że rdzewieje a robi to strasznie tylko w miejscach mało spektakularnych.  Widziałem bardzo zardzewiały Volviaki około 5-6 letnie. Vw też bywa grubo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 09 Lutego 2023, 16:31:51 »
A na podstawie ilu aut to stwierdziłeś ?
Ok. trzydziestu kilku (moje, rodziców, brata, córki)
Widziałem mnóstwo aut po wypadku i kompletnie nic w nich nie rdzewiało
to jest tylko kwestia czasu, żeby ruda je zaatakowała.
. auta ze Szwecji jak już są zardzewiałe to okrutnie,
Mit, zależy z jakich okolic pochodzą.
Z aut EU problem był z Mercedesami i to konkretny
Stare dzieje.
Co do samych aut to niestety prym z rudą wiodą marki japońskie gdzie Lexus wypada najlepiej potem toyota
Aktualnie Mazda jest najlepiej zabezpieczona
Clio posiada bardzo dobrze zagumowane całe podwozie
Clio posiada bardzo dobrze zagumowane całe podwozie
A najbardziej zaskoczyło mnie to, że przez ten czas nie przepaliła się żadna żaróweczka we wnętrzu.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 16:44:30 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl