Autor Wątek: Problem z biegami  (Przeczytany 1395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Norbert1

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla Verso
Problem z biegami
« dnia: 30 Stycznia 2023, 17:49:02 »
Dzień dobry. Mam Corollę Verso 1,8 benzyna z 2008 roku, przebieg 150 tys. km. Od pewnego czasu mam problemy z włączaniem pierwszego biegu. Kiedy silnik jest zimny, po nocy, jest OK. Gdy dojadę do celu i zostawię na pewien czas, kiedy ruszam zaczyna się ten problem, czasami jest tak, że na jednym skrzyżowaniu ruszam ze świateł bez problemu, na następnym bieg nie wchodzi, musze wachlować po różnych biegach, aż jedynka da się włożyć. Wsteczny nie zgrzyta. Mam ten samochód 4 lata, było dobrze. Jedyny problem od początku jest taki, że pedał wymaga dość mocnego nacisku. Nie mam skali porównawczej, jak jest w innych egzemplarzach, wiem tylko, że we francuzach sprzęgło chodzi lekko. Mechanik kazał sprawdzić, czy nie ma wycieku z pompy i wysprzęglika, ale jest sucho. Pompowanie pedałem też nic nie pomaga, więc chyba nie jest zapowietrzone. Sprzęgło załapuje w połowie ruchu pedału, nie ślizga się. Nie wiem, czy to może być koniec sprzęgła, a może trzeba wymienić olej w skrzyni biegów, bo stary jest już za rzadki?  Może ktoś miał taki przypadek, byłbym wdzięczny. Norbert.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl